Odchod ředitele zpravodajství a statutárního zástupce generálního ředitele České televize Zdeňka Šámala ke konci letošního září potvrdil v podcastu serveru Seznam Zprávy nově zvolený šéf Kavčích hor Jan Souček.

Vedení České televize čekají velké změny. Nově zvolený generální ředitel Jan Souček, který ve funkci 1. října nahradí Petra Dvořáka, avizoval v rozhovoru pro Seznam Zprávy výměnu třetiny managementu. Při té příležitosti potvrdil informaci o odchodu ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala, který je zároveň zástupcem generálního ředitele Petra Dvořáka a televizi začátkem letošního roku dočasně vedl v době Dvořákovy pracovní neschopnosti. Šámal ČT opustí ke stejnému datu jako Dvořák, tedy 30. září. Souček zatím nechtěl komentovat, kým ho v čele zpravodajství nahradí, pouze uvedl, že má adepty z ČT i mimo ni. Také naznačil, že se chystá některé funkce v managementu zrušit.

2030 aneb v čem se Jan Souček mýlí? Terestrická televize neskončí za sedm let

V novém vedení ČT by podle Součka mělo být více žen. Zároveň chce posílit podíl obsahu vytvářeného regionálními studii ve vysílání. Nastínil například možnost vzniku formátu „regionálních Otázek Václava Moravce“. Z dlouhodobého hlediska by pak chtěl změnit systém plateb koncesionářského poplatku z dnešní povinnosti vázané na vlastnictví televizního přijímače na platby od všech domácností, které odebírají elektrickou energii. Jan Souček vystřídá Petra Dvořáka ve funkci po 12 letech, končící generální ředitel ČT vydržel po obě šestiletá funkční období a stal se historicky nejdéle sloužícím generálním ředitelem veřejnoprávní televize po svém předchůdci Jiřím Janečkovi, který ČT vedl deset let.

Štítky