Volné programové pozice v celoplošném pozemním televizním multiplexu 22 blokované pro skupinu Prima neznamenají, že by tento mediální dům chystal nové televizní stanice. V rozhovoru pro časopis Marketing a Media to řekl generální ředitel Primy Marek Singer.

Žádné dva až tři nové lineární televizní kanály pro celoplošný pozemní multiplex 22 skupina Prima nepřipravuje. Informace o volné kapacitě pro tři programové pozice, které jsou blokované pro Primu, jež zazněla na červnové konferenci DIGIMEDIA 2023 v prezentaci generálního ředitele Českých Radiokomunikací (CRA) Miloše Mastníka, byla podle šéfa Primy Marka Singera špatně pochopena. Překvapivý údaj v prezentaci neušel pozornosti novinářů, kteří se na blokované programové pozice pro Primu přímo na DIGIMEDII zeptali Singera a ten odpověděl nejednoznačně v tom smyslu, že Prima včas svoje plány oznámí. Nyní Singer „záhadu“ s volnými programovými pozicemi pro tři stanice Primy vysvětlil v rozhovoru pro Marketing a Media.

Chystá Prima sportovní kanál? Základem má být služba TVCOM

Prima si platí stále stejnou kapacitu, ale snížila rozlišení

„Tato informace zazněla na DIGIMEDII, ale je to trochu jinak. Jako skupina Prima máme u Českých Radiokomunikací zablokovanou určitou kapacitu na vysílání svých kanálů. Kolik tam pak nasázíme kanálů, je jen na nás,“ uvedl Singer. Volné pozice pro Primu v multiplexu 22 se objevily poté, co skupina snížila rozlišení obrazu u některých svých programů z HD ready na SD+. Skupina však nadále platí CRA za celou kapacitu, kterou si v síti nasmlouvala. Jde tedy o obdobnou situaci jako u veřejnoprávního multiplexu 21, kde Česká televize platí CRA za kapacitu celého multiplexu a záleží čistě na ní, jak ji využije. Proto na začátku pandemie Covid-19 mohl vzniknout nový program ČT 3, kvůli jehož programové pozici se snižovaly datové toky jiných programů ČT v této síti.

Vyčlenění konkrétní kapacity multiplexu 22 pro skupinu Prima potvrzuje i Marcel Procházka, ředitel sekce regulace a právního oddělení CRA. „Když se dlouhodobě podíváte na reporty, které má Český telekomunikační úřad ohledně využívání kapacity sítí, tak tam uvidíte, že už od roku 2020 je multiplex 22 vyprodaný,“ uvedl Procházka v rozhovoru pro Televizníweb.cz. Když se podíváme do minulosti, Prima od dokončení přechodu na DVB-T2 v roce 2020 až do začátku roku 2022 vysílala většinu svých stanic v HD rozlišení 1280 x 720. Konkrétně se jednalo o programy Prima, Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima love a CNN Prima News. V rozlišení 960 x 540 vysílaly jen stanice s nižší sledovaností Prima Star, Prima +1 a Prima Show.

V lednu 2022 však došlo ke změně, kdy všechny HD programy s výjimkou CNN Prima News přešly do SD rozlišení. A to je pravděpodobně důvod, proč Prima nevyužívá veškerou svoji kapacitu v multiplexu 22, kde kromě Primy vysílají už jen dva programy hudební televize Óčko, Retro Music TV, promo kanál Nalaďte se na CRA a Rádio Proglas. Prima v multiplexu 22 aktuálně šíří 10 programů, z toho jeden v HD kvalitě (CNN Prima News – 1280 x 720) a devět v kvalitě SD+ (960 x 540).

Sledovali jsme živě: DIGIMEDIA 2023 18. ročník odborné konference

Sportovní kanál? Spíše to bude návrat sportu jako takového

Marek Singer přímo nevylučuje, že by Prima mohla v budoucnu ještě nějaký nový lineární televizní program spustit. „Určitě mě ještě jeden kanál, možná dva kanály, které by šly realizovat, napadají, ale vždy je to otázka ekonomiky. Neříkám, že už nic nespustíme, ale nemyslím si, že to bude v horizontu týdnů či měsíců. Budujeme to portfolio tak, aby se nám kanály nepřekrývaly a zasahovaly další cílovky. U některých cílovek, které ještě nemáme podchycené, je nicméně ten problém, že nejsou komerčně zajímavé,“ uvedl šéf Primy pro Marketing a Media. Zároveň potvrdil úvahy Primy nad návratem sportu do portfolia jejích televizních kanálů, ale nejspíš ne jako samostatného programu.

„Úvahy probíhaly spíš nad sportem jako takovým. To nemusí nutně představovat kanál, ale může jít o různé formy distribuce. Pokud bychom se tak rozhodli, pak jedině se strategickým partnerem. I pro současné vysílatele aktivní ve sportovních právech to bude čím dál těžší dělat sport samostatně,“ uvedl Singer. Hospodářské noviny před časem přinesly informaci, že Prima uvažuje o akvizici provozovatele sportovní streamovací služby TVCOM, která působí v České republice a Polsku a nabízí například přenosy ligových zápasů basketbalu. Tomu holduje majitel Primy Ivan Zach. Nebylo by to poprvé, co by se Prima pokusila vstoupit do oblasti sportu. V roce 2008 vysílala Mistrovství Evropy ve fotbale, dříve pravidelně nabízela i přenosy závodů Formule 1 a motocyklů.

Prima disponuje distribuční kapacitou v multiplexu 22, kterou může velmi snadno využít pro své nové televizní stanice. Spuštění nových stanic tak bude záviset hlavně na nákladech na pořízení obsahu a zaměření na konkrétní zákaznický segment, které by nemělo kanibalizovat stávající programy skupiny Prima a samozřejmě na celkové ekonomice.