Jdeme z krize do krize, elektrickou energii sice vyrábíme skoro nejlevněji v Evropě, ale přijde nás pomalu nejdráž a tak se něco „co si můžeme natočit sami“, a co nám nikdo nesebere, nebo nezdraží, rozhodně hodí. Takže točte a točte, hrajte a hrajte a máte to nejen zadarmo, ale někdy si ještě posílíte koordinaci i kondičku!

S dynamem či s fotovoltaickým článkem je k mání překvapivé množství rozhlasových přijímačů. My ale hledáme pouze takové u nichž je digitální příjem DAB/DAB+ kombinovaný s příjmem VKV/FM. Tím jich hodně odpadá, protože stále ještě často jde o rádia pouze s analogovým tunerem.

A jaká je tedy nabídka takovýchto delikates na českém trhu?

Podívali jsme se za vás…

DAB rádia od 3000 do 5000 Kč Nabídka je přebohatá a jsou tu i specialitky

Odkaz na přehled rádií s DAB od 3000 do 5000 Kč vidíte výše, upozorňujeme ale také na pohled na trh s přijímači napájenými hlavně bateriemi, kde čekáme na nějakou rozumnou dobíječku „tužkovek“ s fotovoltaikou, kterou jen tak vystrčíte někam na terasu. Něco málo sice už existuje, ale parametrově to nebývá žádná sláva.

Vraťme se však k meritu věci…

Na tomto místě bude asi dobré dodat, že klika bude nepochybně spolehlivější než malý fotovoltaický článek v rádiu, byť točit budete muset (zřejmě) výrazně častěji. I když autora napadá, že jednou přes fotovoltaiku dobíjel powerbanku a…

Pojďme tedy k rádiím na kliku a/nebo s fotovoltaickým dobíjením bez ohledu na jejich cenu a kategorii. V tabulce jich sice není moc, ale výbava stojí za to a docela často zahrnuje i Bluetooth pro přehrávání z mobilu. A také třeba baterku s LED, resp. nouzové osvětlení, jindy třeba umí červené světlo pro lepší viditelnost za určitých situací nebo dokonce morseovku.

Ne nadarmo se této kategorii také říká „nouzová rádia“ nebo „rádia pro přežití“.

Bohužel pouze analogový Powerplus Crow má zajímavý dobíjecí fotovoltaický panel… Foto: ecoprodukty.cz

Situace na trhu

Jako příklad současného stavu si vezměme jedno levné, malé a zajímavé rádio Powerplus Panther 5v1. Přijde na skromných 659 Kč, je miniaturní a může být napájeno/nabíjeno klikou (dynamo), přes fotovoltaický panel nebo z 230 V. Celkově vzato vypadá hodně, ale hodně zajímavě, ale nadšení bohužel musíme udusit hned v zárodku – má pouze analogový příjem rozhlasu a právě tohle je dnes u řady rádií z této kategorie naprosto běžné.

O to zajímavější (smutnější) je, když se u výše uvedeného modelu dočtete… minuta točení vyprodukuje 12 minut svícení nebo používání rádia, 30 minut slunečního svitu na fotovoltaický panel zajistí 3 minuty svícení nebo používání rádia.

To sice odpovídá tomu, že dobíjení přes fotovoltaiku (tady zjevně malých rozměrů) je na dlouho, ale 12 minut je 12 minut. Tedy pokud to bude alespoň trochu sedět!

Podobná jako Powerplus Panther 5v1 jsou například rádia Renkforce RF-CR-200, Green Radio XSY320 či třeba papírově hodně zajímavý Sangean MMR-99. Nebo také Powerplus Lynx a Powerplus Crow. Do přehledu jsme je ale kvůli pouze analogovému tuneru pochopitelně nezařadili.

Naopak do tabulky patří, celkově vzato, jakýkoli přijímač s DAB/DAB+ a alespoň nějakou z forem alternativního napájení/nabíjení. Jako příklad si vezměme variantu výše zmiňovaného Sangean MMR-99 s přídomkem DAB za 3.999 Kč. Přibližme si však jiný model – Sangean Survivor DAB za 3.200 Kč, který někdy můžete také najít pod názvem Sangean MMR-88.

Zabudovánu má dvojici tunerů (DAB/VKV) s deseti paměťmi pro každý z nich a dobíjení/napájení na několik způsobů. Jednak z 230 V, z akumulátoru, přes kliku/dynamo a nechybí ani fotovoltaický panel, který najdete u všech modelů v připojené tabulce.

Malý venkovní přijímač pak vedle příjmu rozhlasu také posvítí (samozřejmě žárovkou typu LED), vyšle SOS a může i dobít přes USB (A) napojený mobilní telefon.

Že vytvořit slušný přijímač s fotovoltaickým napájením dá práci, může dosvědčit například i Technisat. Jeho TechniRadio Solar přišlo na trh v roce 2020, ale nebylo právě povedené, což ví autor z vlastní praxe. Na trhu už není…

Jak číst tabulku

Údaje pocházejí, jak je zvykem, z webu výrobce, případně prodejce. V případě těchto specifických přijímačů se musíte sami rozmyslet, zda vám někdy cenová láce stojí za koupi pouze analogového přijímače. A i když se asi nemusíme obávat toho, že by VKV/FM během pár let skončilo, perspektiva se zdá být jasná i když stát se o digitální rozhlas právě moc nezajímá. Spíše naopak!

„Tunery a předvolby“ – v našem případě jde pouze o kombinaci DAB/DAB+ a VKV (FM). Pokud se nám podařilo najít počty paměťových pozic k uložení naladěných stanic, najdete je zde. Bohužel, z neznámých důvodů, nebyly oznámeny u všech přijímačů stejně, jako RDS, které sice neuvádíme i když ho většina přijímačů má.

„Displej“ – tady je situace podobná a o jiné informace než „ano“ nebo „LCD“ je tu stále nouze. Na vyspělejší OLED jsme pak nenarazili nikde.

„Zesilovač“ – některé přijímače nejen opět bez uvedení výkonu, ale vždy bez uvedení srovnatelného výkonu, tedy RMS.  Tady bohužel moc neposloužíme i když je pravděpodobné, že zřejmě většinou půjde o výkon hudební. Požadovat dodatečné údaje, jako třeba zkreslení, je už vyslovená iluze!

Popis základních funkcí přijímače Rocam DAB-DAB+-FM. Co vidět není, je baterka s LED na pravém boku. Jinak je tu šikovný a snad dobře pochopitelný popis, byť v angličtině, pro ty, co takovýto přijímač ještě neviděli. Nechť vás nezarazí dvojice baterií, resp. tužkové baterie plus akumulátor. I to může být někdy hodně šikovné! Foto: Yachtmeni

„Napájení/dobíjení“ – přijímače v této cenové kategorii mají snad vždy externí zdroj, pokud je k dispozici akumulátor najdete ho zde a pokud byl znám jeho druh a kapacita doplňujeme to také. Jinak je u všech přijímačů něco, čemu se správně říká fotovoltaický článek a co se někdy populárně označuje jako „soláry“ nebo „solární článek“ i když „soláry“ jsou něco zcela jiného (systém na ohřev teplé užitkové vody sluníčkem). Pro jistotu zde také namísto prostého „dynamo“, uvádíme snad jasnější „klika (dynamo)“. Berte to jen jako zdůraznění pro někoho zřejmého faktu, že se točí klikou a vytváří… Princip si můžete osvěžit na Wikipedii.

„Vstupy/výstupy“ – z prostorových důvodů funkce USB, microUSB případně USB-C dále rozvádíme v poznámce, pokud tedy byly upřesněny na stránce produktu. Klasické USB označované také někdy jako USB (A) může zvládat přehrávání muziky, jindy je určeno výhradně k dobíjení. Dalším obvyklým rozhraním je tu Bluetooth a pokud jsme u něj zjistili verzi, je uvedena právě zde. Pokud náhodou i profily, jsou z prostorových důvodů v poznámce. To se nám ale podařilo jen jednou.

„Poznámka“ obsahuje především charakteristiku přijímače, což je vždy „kombinované přenosné rádio“ a zejména jeho doplňkové funkce, jako morseovka, světlo/lampa/baterka, atd.

Renkforce RF-DAB-MMR88 (zřejmě pochází od Sangeanu…) s napájením mobilu přes běžné rozhraní USB (A). Foto: Conrad

Přehled přijímačů na kliku a fotovoltaiku pro DAB/DAB+ (k 9. 7. 2023)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla v neděli 9. července. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, ale pokud o nějakém přijímači vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Jelikož jsme žádný z těchto přijímačů zatím nezkoušeli (nebo zkoušeli, ale recenzi nezveřejňovali), připojujeme tabulku pouze v PDF.

Ke stažení (PDF): tabulka – přehled DAB rádia na kliku a fotovoltaiku

Foto v úvodu: ecoprodukty.cz