Další léto je pomalu tady, hausbóty jsou už dávno na vodě a karavany a „bydlíky“ se už také šúrují nebo se už rozjíždějí. Pokud si do nich chcete pořídit nějakou zábavu nezávislou na internetu a na běžné elektrické síti, podívejte se na náš aktualizovaný přehled přenosných přijímačů digitálně šířeného rozhlasu, který samozřejmě doplňuje i ten analogový a třeba také přehrávač CD nebo napojení přes Bluetooth. Přijímače tohoto typu pochopitelně využijete i doma, apod.

Dnešní přenosné přijímače rozhlasu mají celou řadu podob a tvarů. V tomto přehledu pro vás máme nejen všechny možné třídy a cenové relace, ale také velké i malé značky a hlavně modely s nejrůznější výbavou či dokonce extra zajímavé kombinace. A rovněž i chuťovky na kliku nebo s fotovoltaickým panelem.

Nicméně napájení přenosných rádií obvykle obstarává kombinace 230 V a nějakých baterií či akumulátoru, v menší části přijímačů naleznete jen to druhé nebo nějakou specialitu. V seznamu najdete dokonce i ty nejlepší akumulátory současnosti, tedy lithium polymer (LiPo, nebo také Li-Po), které jsou skutečně bez paměťového efektu. Dobíječku někdy dostanete, jindy ne, ale v okamžiku té „mobilové“ je to zcela jedno, protože ji lehce nahradíte. Tohle je – oproti modelům s klasický kulatým konektorem – jasná výhoda a být vámi, zohledníme to při výběru.

Kolik digitálních rádií naladíte ve vašem kraji? Přes DAB+ už v Česku vysílá 53 programů

Nové, nebo nově prodávané přijímače jsou uvedeny v přehledové tabulce. Namátkou jde například o Sencor SPT 6500 (foto v úvodu), Sharp DR-420 (také Sharp DR-P420, test je na digirevue), Technisat DigitRadio CD 2GO a Technisat Viola 2S. A také o nový odolný Technisat DigitRadio 231 OD, který jsme si i vyzkoušeli.

Z přehledu jsme vyřadili čistě analogové přijímače jako Denver SCR-2000 (999 Kč), které se stále ještě nabízejí.

V tabulce, která je jako obvykle ke stažení na konci článku, včetně odkazů na naše testy (XLSX), najdete kolem 80modelů. Je tu i více než deset zcela nových, nebo u nás nově prodávaných.

Kombinace CD přehrávače s rádiem, Technisat DigitRadio CD 2GO, je bez reproduktorů. Využít můžete buď klasická sluchátka, nebo výstup přes Bluetooth, a to jak na sluchátka, tak na nějaký externí reprosystém. Tak o tom alespoň hovoří výrobce.

Jaká je současná situace

Celkově vzato se ceny – v drtivé většině případů – měnily jen málo a jak také vidíte, moc výrobků od loňského roku (přehled byl zveřejněn 29. 4. 2022) z trhu nezmizelo. Ukončen tak byl, z našeho přehledu, pouze prodej Opticum AX Sound Path Lite+, Soundmaster SCD4200BR a TechniSat DigitRadio 210. Už jen na několika místech pak naleznete nepříliš povedený TechniSat TechniRadio Solar (1.399 Kč), který se zjevně doprodává aniž se na trhu příliš ohřál. Naopak se na českém trhu stále drží výtečné TechniSat TechniRadio RDR (test) za pohodovou cenu kolem osmi set korun.

Zajímavé je v této souvislosti „poněkud“ vyšší cenové rozpětí (někdy hodně výrazně) u řady momentálně prodávaných rádií. Například Sangean DPR-34+ stál před rokem 2.890 Kč. Nyní byl ke koupi od 2.330 do 2.890 Kč. Těžko sice doporučit nějaký extrémně levný a neznámý obchod, i když zaslání na dobírku by mělo představovat jistý stupeň jistoty, ale v tomto případě šlo o Conrad Electronic s nejvyšší cenou a Puhy, resp. Fonetip s cenou nejnižší. A tyto obchody až tak neznámé nejsou! Zdůrazňujeme to proto, že se i nyní u DAB vyplatí porozhlédnout se trochu více!

Jinak mírně zlevnil (asi stokoruna) třeba JVC RD-E661W-DAB, Maxxo PB01, Pure Elan DAB+, Soundmaster SRR70TI či TechniSat Techniradio 2. O něco více (procentuálně nepochybně) zlevnil Silvercrest Radio DAB+ SDR 15 (z 599 Kč na 399 Kč) a také GPO Rydell Nostalgic DAB (před rokem 1.990 Kč, nyní 1.790 Kč). Velmi příjemnou změnu pak čekejte u kombinovaného Philips AZB600, který z 2.599 Kč spadl na asi 2.099 Kč. Těsně pod tisíc korun se dostala také Tesla DAB65 (z 1.250 Kč).

Mírně se zvedla cena Bigben TR24DAB (o sto korunu na 1.590 Kč) a Ferguson Regent P1 (z 1.999 Kč na 2.100 Kč). Denver DAB-42, který dříve stál kolem 769 Kč, nyní přijde na 899 Kč a Blow RD1 šel ještě o něco výše (z 990 Kč na 1.150 Kč).

Výrazně, až velmi výrazně, pak zdražilo GPO Brooklyn, a to z 5.700 Kč před rokem na současných asi 7.990 Kč, Roadstar HRA-590D+ (ze 1.499 Kč na 1.899 Kč) a Soundmaster IR4400SW. Ten se z 3.990 Kč dostal na až neuvěřitelných 5.300 Kč.

Atypické Lenco PDR-011 (1.499 Kč) je bez reproduktoru, má zabudován multimediální přehrávač a výdrž je až 9 hodin. K dispozici je i síťový vypínač, který bohužel nyní vídáme hodně málo.

Jak číst tabulku

Údaje v připojené tabulce ke stažení pocházejí, jako obvykle, z webu výrobce, případně prodejce (pokud to nešlo jinak). Spolehnout se nemůžete na RDS, které jsme nakonec z tabulky skoro úplně odstranili (nespolehlivé údaje, u většiny přijímačů, možná drtivé, ale bude) a také na hmotnost. U rádií na baterie totiž často nebylo jasné o jakou hmotnost jde. Pamatujte¨také, že baterie často nebudou v ceně, někdy to platí i o akumulátoru. V případě dobíjení akumulátoru přes nějakou formu USB, nedostanete ani nabíječku, což má dnes jasnou logiku.

„Tunery a předvolby“ – tady jde zejména o to druhé (tunery jsou v drtivé většina jasné – DAB a VKV), tedy o počet paměťových pozic pro uložení stanic. Ne, vždy se je podařilo dohledat, navíc někdy jsou udávány dohromady za oba tunery, což není zdůrazněno.

„Displej“ – situace je dlouhodobě stejná, což znamená nespolehlivé údaje o druhu displeje. Použita je zkratka „č. b.“ značící jakýkoli dvoubarevný displej.

„Zesilovač“ – všude se snažíme udávat výkon zesilovače v RMS, který je srovnatelný. Bohužel není k dispozici vždy a výrobci často mlží jakousi podivností ve výši třeba 24 wattů ze kterých se následně vyklubou watty tři.

Sharp DR-P420 ve čtyřech barvách představuje slušný standard za současných 1.200 Kč. Test na digirevue.cz.

„Napájení; doba provozu“ – přijímače jsou nyní nejčastěji napájeny kombinovaně, tedy přes externí zdroj (někdy v ceně, jindy ne – viz výše) a nějakou formu baterie. Druhý údaj ukazuje právě toto, byť bylo označení položky z prostorových důvodů zkráceno. Jde vždy o „udanou dobu provozu výrobcem“. Tady pozor na jednu věc – jen málokdo udává, jak provoz na baterie/akumulátor zkoušel. Tj. při jaké hlasitosti, zda se jelo přes reproduktor, sluchátka nebo třeba přes výstup na Bluetooth.

„Vstupy/výstupy“ – jako obvykle připomínáme, že stereo nemusí jít do sluchátkového výstupu (testováno u zkoušených výrobků). Pokud trváte na přehrávání přes rozhraní USB, prověřte si to! Často je využito jen pro napájení/nabíjení.

„Rozměry (švh), hmotnost“ – ne vše musí sedět, pozor pokud je k dispozici rukojeť. Jinak u hmotnosti platí to, co bylo řečeno. Spolehnutí je na údaj u testovaných výrobků (autor váží…: ).

„Poznámka“ – charakteristika přijímače a další doplňující údaje zejména výrobce.

Nijak velký stereo přijímač Technisat Viola 2S přijde na 1.199 Kč.

Přehled přijímačů s DAB/DAB+ pracujících na baterie (k 18. květnu 2023)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 18. 5. Pokud máte s nějakým nerecenzovaným (i recenzovaným) přijímačem vlastní zkušenosti, budeme rádi když nám a dalším čtenářům dáte vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich odkaz na proklik naleznete v tabulce typu XLSX.

Ke stažení (PDF): tabulka – DAB na baterky 2023

Ke stažení (XLSX, aktivní odkazy na testy): tabulka – DAB na baterky 2023

Štítky