UVNITŘ MAPA POKRYTÍ – Dvanáctý vysílač pro zemské digitální rozhlasové vysílání DAB+ zprovoznila v pátek 21. července společnost Teleko digital. Z lokality Hradec Králové – Stěžery vylepšila pokrytí své digitální sítě v Hradci Králové a Pardubicích.

Operátor dosud pokrýval východní Čechy z vysílače umístěného na rozhledně na Černé hoře v Krkonoších, který byl ale pro posluchače na Hradecku a zejména Pardubicku na samé hraně zachytitelnosti. Šlo o vůbec první DAB+ vysílač na východu Čech, který byl zprovozněn již před 10 lety. S novým vysílačem v Hradci Králové – Stěžerech vysílá v jednofrekvenční síti na kanálu 5D stejným výkonem 1 kW (vyšší ani Český telekomunikační úřad u individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů povolit nemůže). Vedle veřejnoprávního multiplexu ČRo DAB+ jde teprve o druhou síť digitálního rozhlasu, která je dostupná v obou východočeských krajských metropolích.

Digitální vysílání komerčních rádií: Teleko Digital má druhou nejrozsáhlejší síť DAB+ po Českém rozhlasu

Multiplex Teleko DAB+ šíří signál regionálních veřejnoprávních stanic Český rozhlas Hradec Králové, Český rozhlas Sever a privátních rádií Proglas, Rádio 7, ZUN a TOP 40. „Pro příjem digitálního rozhlasu je nutný přijímač, který podporuje pásmo DAB. Doporučujeme na digitálních přijímačích spustit funkci ladění nebo AUTOTUNE,“ uvedl operátor na svém webu. Síť Teleko DAB+ pokrývá také Prahu, Středočeský kraj, část Ústeckého kraje a Vysočiny, Brněnsko, Olomoucko, Zlínsko a většinu Moravskoslezského kraje.

Mapa pokrytí DAB+ vysílače Hradec Králové – Stěžery (Zdroj: Teleko digital):

DAB Pokryti HK Stezery 5D by Jan.Potucek