Za televizor s úhlopříčkou 165 cm (65″) zaplatíte nemalých 49.990 Kč. Co za to nabídne? Především Google TV, která vám buď sedět bude nebo nebude a nic mezitím, a také poněkud nekonzistentní ovládání, na které je třeba si zvyknout. Za pozornost ovšem stojí i zmiňovaný výborný obraz, a to i z hodně špatných zdrojů.

V rámci nabídky značky jsme ve vyšší střední třídě a k vrcholu je jen kousek. Nacházíme se u LCD řady X90 a nad ní je už jen X95L, plus pár variant. Tomu pochopitelně odpovídá i prodejní cena, kterou u zapůjčených 165 cm vidíte výše, u 55″ (140 cm) je 42.500 Kč, u 85″ (216 cm) 87.499 Kč a u olbřímích 98″ (249 cm) je plných 249.990 Kč.

Obrazovka LCD má přímé podsvícení, zabudovány jsou zdvojené tunery, televizor ale nenabízí obraz v obraze (PiP), takže je to vcelku k ničemu. K dispozici je režim Imax Enhanced, Filmamaker Mode ovšem chybí. Zvuk obstarává zajímavá konfigurace, která je sice 2.0, ale dva reproduktory jsou širokopásmové a dva dodatečné výškové. Zesilovač rozděluje výkon na 2x 10 W plus 2x 5 W pro výšky.

S televizorem se dodávají dva dálkové ovladače, každý trochu jiný a někteří budou mít problém na tlačítka vidět, protože jsou v jednom případě miniaturní, v druhém jen o trochu větší.

Z našeho úhlu pohledu tu jsou minimálně dvě další zvláštnosti: zapadlé a velmi nenápadné tlačítko EPG vždy umístěné mimo základní kurzorový kříž a tři různá tlačítka a tři různé menu nastavení, někdy až nelogicky označené. Ovládání tak může někomu připadat poněkud schizofrenní, jinému nekonzistentní, ale tohle je prostě styl Google TV, který se Sony snaží vylepšit jak to jen jde i když tady se to moc nedaří k čemuž se ještě dostaneme. A je tu ještě jedna zvláštnost – různá menu mohou obsahovat různé funkce, které v ostatních dvou třeba vůbec nejsou! Kupříkladu nikde jsme nemohli najít vypnutí obrazu a ponechání zvuku a ejhle někde vzadu byla (je to minimálně na kávu). Nikde jsme rovněž nemohli najít volbu, která by televizor zapínala do posledního použitého režimu, třeba živého televizního vysílání. Vždy jsme se tak ocitali na domovské obrazovce a nabídce „Domů“.

Tohle trvalo podstatně déle, ale… Musíte do menu Googlu, Systém, Výkon a energie a Chování po zapnutí. Zde si můžete vybrat mezi domovskou nabídkou Google TV a „Naposledy použitým vstupem“. Následně zjistíte, že tato opět zcela podivně umístěná volba to sice zvládá, ale ne vždy, takže dosti často končíte právě na zmiňovaném „Domů“. Spolehnout se na volbu rozhodně nedá, ostatně v tomto ohledu asi většinu z nás nepotěší ani umístění tlačítek hojně využívaného EPG a jeho naprosto nevýrazný popis…

Instalace dlouhá, ale s tříděním stanic

Smontování nožiček je dílem okamžiku, protože se nešroubují, pouze do patřičného otvoru nastrčí. I když se zdálo, že tak moc nedrží, problém s nimi nebyl vůbec žádný, navíc jsou ve spodní části panelu čtyři otvory, takže je můžete zasunout do dvou různých poloh podle rozměrů vaší skříňky. Tohle je vymyšleno výborně!

Zprovoznění je klasicky zdlouhavé (Google…) a už jsme ho popisovali několikrát. Stále se neladí na pozadí, takže instalaci prodlužuje i to, nabídnuta je vám také zrychlená instalace některých aplikací a záleží na vás, co si vyberete.

Součástí instalace je řazení naladěných kanálů, které je pohodlné, dovoluje například vymazat i přesunout více stanic vybraných třeba i na přeskáčku. Na tohle hned tak nenarazíte!

Tři tlačítka, která jistě identifikujete, a tři menu úprav a nastavení. Foto: autor

Nesystémové ovládání, OK vyvolá seznam stanic

Po instalaci je třeba zakleknout, kontrolovat a nastavovat a upravovat, včetně ikon v tzv. rychlém menu, které je ovšem dlouhé jak týden před výplatou. Televizor je co do ovládání poněkud rozporuplný, což je ovšem u Sony řadu posledních let zcela obvyklé. Konkrétně zde je to dáno už tím, že tu jsou tři různá menu nastavení a úprav a dvě navíc zvláštně nazvaná. Tlačítko „Menu“ představuje ve skutečnosti kontextové menu zajišťující např. v tuneru výběr audio doprovodu, či titulků. Na domovské obrazovce je však kupodivu nefunkční, navíc označení „Menu“ u drtivé většiny značek představuje něco jiného, totiž klasické „menu nastavení“. To tu najdete pod ikonou klíče a na prvním místě je vstup do všech nastavení, poté následují tzv. rychlé volby, kterých je spousta (jde upravit). Celkové menu nastavení je problematicky uspořádané, což je vidět už na tom, že začíná položkou „Kanály & Externí vstupy“. Nepříjemné je i to, že vás vykopne z tuneru rovnou na černou obrazovku…

Třetím „menu“ je „ozubené kolečko“, které vyvolává nastavení Googlu a to jediné také odpovídá, jak ikonou (stejná jako v domovském menu), tak zaměřením. Nabídka je zde, oproti Android TV, předělaná, volby a pořadí jsou opět podivné („googlovina“).

Základní nastavení televizoru po instalaci bylo z hlediska běžného diváka zvláštní, ovšem z hlediska Googlu nikoli. Mezi „googloviny“ typicky patří to, že po zapnutí TV nenaběhne do naposledy použitého režimu, ale ocitáte se na domovské obrazovce systému Google TV (nalezení volby je náročné), kde je spousta informací, které jsou drtivé většině našich diváků sice k ničemu, ale protože jsou nejspíše zaplacené, být tu musí. Navíc úprava Home ve stylu Android TV není možná, vodorovné pruhy nevymažete a aby toho nebylo málo, naposledy využívané živé TV kanály jsou uloženy zcela naspodu, což je pochopitelně děláno záměrně. Mezitím přijdete na to, co vysílá ta která streamovací služba. Drtivá většina z nich vás nejspíše nebude zajímat, ale účelem je dopravit k vám informaci.

Seznam kanálů vyvolatelných přes OK/Enter. Foto: autor

A pak je tu další věc… Jako ve většině případů je televizor v základu nastaven tak, aby si sám projížděl pásmo a hledal nové stanice. Po zapnutí je zvykem diváka upozornit a zeptat se ho, zda chce seznam kanálů aktualizovat.

Nikoli ale u Sony…

Tady si televizor bez jakéhokoli upozornění „aktualizoval“ seznam naladěných kanálů a tak se vám klidně může stát to, co autorovi: jednou ho zapnul a vidí, že zmizely všechny stanice FTV Prima. Bez jakéhokoli oznámení dokonce i ve speciální části, kterou Google TV disponuje. Televizor se místo toho, aby si udělal prostou aktualizaci, kompletně přeladil! Po vypnutí patřičné volby se to už sice nestalo, ale kdo ví (vypadá to, že tu jsou dvě…).

EPG i s probuzením, bezproblémové HbbTV

Programová nabídka je, jak vidíte ze snímku, postavena tak, aby ukazovala co nejvíce pořadů. Obrazový náhled je proto hodně malý. Víc ale vadilo, že je umístěn na pravé straně, kde z ergonomického hlediska nepadne do oka na první pohled.

Po EPG se lze volně pohybovat, na budoucí pořad se můžete nechat i upozornit a televizor se dokonce probudí (!) z pohotovostního režimu, což je naprosto skvělé. Při vstupu a odchodu z nabídky se také nepřerušoval zvuk, což u Androidu/Googlu nebývá zvykem.

Celkově vzato je programová nabídky výtečná a k naprostému dotažení stačí jen hodně, ale hodně málo.

„Červené tlačítko“ HbbTV bylo povoleno hned po instalaci televizoru a vyzkoušeli jsme ho na stanicích České televize a u některých funkcí na FTV Prima bez přihlašování (program…). Vše bylo funkční a v prvním případě pracovalo i navazování po změně kvality přehrávaného pořadu nebo přehrávání aktuálně vysílaného pořadu od počátku.

Z placených a volných aplikací IPTV/VoD jsme namátkou vyzkoušeli Canal+, Disney+, Lepší.TV, prima+, Skylink Live TV či Voyo. Vše bylo funkční, někdy dokonce velmi snadno spárovatelné s aplikací v mobilu (Disney+). Jaké další IPTV a VoD televizor, oficiálně vzato, přehraje, najdete v samostatném článku.

Zrcadlení obrazovky je tu provedeno přes Google Chromecast, přímé odeslání obrazovky z mobilu či tabletu možné není. Stačí tedy jít do kompatibilní aplikace (ani zdaleka to nejsou všechny) a klepnout na ikonu odeslání obrazovky. Na Sony nebylo třeba dělat nic (základní nastavení), mobil Samsung S23 5G (Android 13) bylo při přehrávání možné uvést do pohotovostního režimu.

Bluetooth je tu jednosměrné, tzn. že televizor nemůže fungovat jako repro pro mobil. Pokud to zkusíte zjistíte, že se zařízení sice spárují, ale to je asi tak všechno. Pokud byste naopak chtěli televizor bezdrátově napojit na nějaký externí reprosystém, zkoušeli jsme výtečný Sencor Sirius SSS 6400N (test), pamatujte, že volbu nenajdete v části Zvuk. Je třeba jít do menu Googlu a na „Dálkové ovládání a příslušenství“. Zde obě zařízení spárujete a jakmile je externí repro připojeno, zvuk se automaticky přepne na něj. Souběh možný nebyl.

Informace o pořadu jdou vyvolat tlačítkem na ovladači, najdete je také v pomocné nabídce na tlačítku „Menu“. Foto: autor

Jaký je? Velmi dobrý, se spoustou možností i nedotaženým ovládáním

Ovládání je nesystémově pojaté a výrobce se v tomto směru už hodně dlouho hledá. Výsledkem je pak bohužel skoro kontinuální změna. Například pokud budete hledat volbu „vypnout obraz a ponechat pouze zvuk“ nemůžete jít do kontextového menu, kde by měla být, je třeba zmáčknout tlačítko s klíčem a listovat a listovat. Naštěstí tady jde ikona posunout na lepší pozici. Potřebné volby tak u Sony většinou hledáte, jelikož jsou často umístěny naprosto nelogicky, jednotlivé nabídky jsou špatně pojmenovány, atd., atd. Tohle je prostě průvodní jev Android TV a Google TV. A následně se vám může také stát, že když se jich konečně doberete, řádně nepracují (chování po zapnutí).

To, co je u Sony z dlouhodobého pohledu nejdůležitější, totiž spolehlivý běh systému, platformy a vlastně celého televizoru, naštěstí funguje a v tomto ohledu problém nebyl. Nenarazili jsme na žádné samovolné vypnutí či restarty, během testu šel televizor také vždy zapnout. S tím byly v minulosti a na jiných verzích o. s. potíže a na to jsme především zaměřovali. Spolehlivý tak při krátkém testování byl, pokud tedy nepočítáme podivné výchozí nastavení a potíže s nalezením potřebných voleb. Dokonce se nám občas stalo, že Google TV správně vyhledala, na svém tržišti, požadovanou aplikaci.

Škoda, že Sony má dnes hodně diskutované eko volby někdy až vysloveně zasuté – viz zmiňované vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku. Tzv. Eco Dashboard je pak pouze k pousmání (proč je třeba volba „Spořič energie“ mimo něj?) a autor naprosto nechápe k čemu je taková podivnost dobrá. Snad jen ten nápad něco takového udělat… I když pokud by zněl, že půjde o zastřešující volbu, dávalo by to smysl.

Podstatně příjemnější jsou pak některé vlastnosti, zejména schopnost EPG si televizor probudit z pohotovostního režimu, čehož jsme svědky čím dál tím méně a také nepřerušování zvuku při vstupu a odchodu do/z EPG.

Obrazově budete také spokojeni a nejspíše na jakémkoli zdroji, včetně vysloveně chabých televizních kanálů s podivným rozlišením i datovým tokem. Zvuk je v běžném vysílání i na IPTV/VoD lehce nadstandardní, byl ale jasný a příjemně výrazný. Solidní byl v běžném vysílání i rozsah hlasitosti.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz i ze špatných zdrojů, výborné EPG s probuzením TV po upozornění na pořad, nožičky podstavce se nešroubují (plus dvě polohy!), výtečné řazení naladěných kanálů součástí instalace, spousta aplikací a možností nastavení, ale…
  • PROTI: …na nesystémové ovládání je třeba si zvyknout a (dlouhodobě) je opět trochu jiné než dříve, nespolehlivé spouštění TV do naposledy použitého režimu, což je navíc nutné po instalaci nastavit, prapodivný Eco Dashboard, který naprosto nevyužívá své šance, pozor na dálkové ovladače s malými tlačítky a popiskami