Filmové a seriálové televizní stanice patří mezi českými diváky k nejoblíbenějším. Z celkového času, který lidé ve věku 15-69 let tráví sledováním televize, na ně připadá téměř polovina.

V minulém roce to bylo 45 % a…, citujeme… „I to je důvod, proč filmové a seriálové kanály tvoří největší kategorii tematických televizních stanic u nás. V současnosti na našem trhu působí bezmála tři desítky filmových a seriálových kanálů, které svou nabídkou pokrývají široké spektrum žánrů i cílových skupin diváků,“ říká Tatiana Bizovová ze společnosti Atmedia, která na českém trhu obchodně zastupuje téměř 30 tematických kanálů.

DVB-T2 je ekologičtější než streaming Hodina sledování TV = uvaření čtyř šálků čaje

Filmy a seriály dnes najdou diváci na více než dvou třetinách z 58 měřených televizních stanic. Do oficiálního elektronického měření televizní sledovanosti jich je zahrnuto deset, bezplatně, v rámci pozemního digitálního vysílání, lze fakticky sledovat dvě.

Obecně vzato Česko fandí kriminálkám a akčním snímkům. Zatímco dokumentární a sportovní stanice jsou často sledovány především mužskými diváky, u filmových a seriálových stanic je skladba různorodější. I tak ale například na Canal+ Action a AMC tvoří muži dvě třetiny všech diváků ve skupině 15-69 let.

A český obsah? Výtečně je na tom FilmBox, který měsíčně osloví v průměru 1,1 mil. diváků. Poté, co se zde začaly objevovat české filmy, vzrostl podíl na sledovanosti více než dvojnásobně a jak uvádí Atmedia, v současnosti jde nejen o nejsledovanější placený filmový kanál, ale o nejsledovanější placený kanál vůbec. Velký zájem o domácí tvorbu potvrzuje i druhé místo v žebříčku nejsledovanějších placených televizních stanic u nás na němž se dlouhodobě umisťuje CS Film.

Uváděná data vycházejí z následujících průzkumů: ATO – Nielsen, živě + TS0–3, 2022, ATS, CS 15-69, 25-34; ATO – Nielsen, živě + TS0–3, 2. pol. 2022–1. pol. 2023, Share, CS 15-69; ATO – Nielsen, živě + TS0–3, 2. pol. 2022-1. pol. 2023, Reach 000, CS 15-69; ATO – Nielsen, živě + TS0–3, 2. pol. 2022-1. pol. 2023, Profil, k CS 15-69.