Největší fotbalová událost příštího roku, Mistrovství Evropy UEFA Euro 2024 v Německu, nebude živě přenášená v Ultra HD rozlišení. Podle webu Flatpanelshd.com o tom rozhodl produkční výbor Euro 2024.

Rozhodnutí se týká nativního snímání a přenosů jednotlivých západů v UHD/4K, protože by to výrazně prodražilo celý výrobní řetězec. Přenosy ve 4K se ale mohou objevit ve formě upscalovaného (přepočítávaného) UHD z rozlišení Full HD. Německem pořádané fotbalové Euro se tak nezařadí po bok některých významných sportovních akcí, které bylo možné v uplynulých letech sledovat i v nativním Ultra HD/4K rozlišení nebo dokonce i v HDR. Rozhodnutí produkčního týmu Eura 2024 a fotbalové asociace UEFA tlumočil na konferenci Sky Sport Summit 2023 v Berlíně Tim Achberger ze Sportcastu, který zprostředkovává přenosy ze všech fotbalových zápasů v rámci Deutsche Fussball Ligy (DLF).

Plnohodnotné Ultra HD vysílání v DVB-T2? Chybí obsah i obchodní model, shodují se operátoři sítí

Pařížská olympiáda ve 4K bude

Informaci, která zazněla na berlínské konferenci, si nechal potvrdit Karl Petermichl, vedoucí distribuce rakouské veřejnoprávní televize ORF. „Bohužel jsem právě obdržel potvrzení od produkčního výboru Euro 2024, že v Německu nebude výroba UHD,“ napsal později na svůj profil na Twitteru. Produkční výbor Eura 2024 však na toto téma nezveřejnil žádné oficiální vyjádření. Přesto se zdá, že rozhodnutí neprodukovat přenosy v nativním Ultra HD/4K je nezvratné. „Tento vývoj je špatnou zprávou pro majitele 4K televizorů a vysílací průmysl obecně, zvláště po období, kdy se zdálo, že 4K získává ve vysílacím prostředí určitou šanci,“ konstatuje web Flatpanelshd.com.

Rozhodnutí přípravného výboru Eura 2024 je překvapivé, protože předchozí evropské a světové fotbalové šampionáty byly k dispozici i v nativním Ultra HD/4K rozlišení. Počítá se s ním také pro letní olympijské hry 2024 v Paříži. Evropské i zámořské vysílatele neoficiální sdělení o přenosech z fotbalového Eura 2024 pouze ve Full HD rozlišení zaskočilo. Například polská veřejnoprávní televize TVP stále vyčkává na oficiální prohlášení a doufá, že signál v nativním 4K bude k dispozici. Při všech takových velkých sportovních akcích TVP spouští dočasný program TVP 4K, který vysílá volně i přes DVB-T2. „Pokud se tak nestane, budou postiženi všichni provozovatelé vysílání po celém světě, kteří si nakoupili práva pro Euro 2024,“ uvedl polský mediální web Wirtualnamedia.pl.

Ultra HD vysílání a 8K televizory Mají šanci uplatnit se na trhu?

Zvítězila snaha snižovat náklady?

TVP 4K má během přenosů důležitých sportovních akcí velmi slušnou sledovanost. Finále loňského světového fotbalového šampionátu v Kataru mezi Argentinou a Francií sledovalo na tomto kanálu v průměru 383 tisíc diváků, což podle agentury Nielsen představovalo podíl 2,53 na celkové sledovanosti. Alespoň po dobu jedné minuty sledoval tento zápas na programu TVP 4K víc než milion diváků. Během zápasu Polska se Saúdskou Arábií zaznamenal kanál TVP 4K průměrný zásah 476 tisíc diváků při podílu na publiku 3,80 procenta. Pro sledování programu TVP 4K diváci potřebují televizory nebo set-top boxy kompatibilní s rozlišením Ultra HD/4K a kompresním kodekem HEVC.

Jaké důvody mohly vést UEFA a přípravný tým Euro 2024 k rozhodnutí, že vysílatelům poskytnou signál pouze ve Full HD rozlišení? Velmi pravděpodobně v tom hraje roli nákladnost Ultra HD vysílání a snaha vysílatelů a streamovacích služeb snižovat náklady a zvyšovat zisky poté, co se jim zpomalil nebo zcela zastavit růst příjmů. Ultra HD vysílání je velmi náročné na kapacitu sítí a fakticky ho může sledovat jen určité procento domácností vybavené kompatibilními přijímači. Ve většině zemí je 4K vysílání prémiovou službou, za kterou si divák musí připlatit. Příští rok však tuto možnost mít nebude a pokud ano, půjde jen o technicky zdokonalený obraz z Full HD rozlišení, případně mu jej přepočítá do 4K sám chytrý televizor.

Úvodní foto: UEFA