Nejpozději do 10. ledna 2024 musí italská veřejnoprávní televize RAI přejít s jednou ze svých celoplošných terestrických sítí na vysílací standard DVB-T2. Informoval o tom ministr ekonomického rozvoje Itálie Adolf Urso, podle něhož další multiplexy RAI budou muset přejít na DVB-T2 podle harmonogramu, který do stejného data určí jeho resort.

Rozhodnutí uvítala italská federace Aeranti-Corallo, která zastupuje na 600 místních rozhlasových a televizních stanic po celé zemi. Její koordinátor Marco Rossignoli podle serveru Advanced-television.com vyjádřil spokojenost televizních provozovatelů s brzkým zahájením procesu přechodu ze zemského digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T na nový standard DVB-T2 s kompresním kodekem HEVC. Itálie si v nedávné minulosti prošla přechodem z vysílání ve standardu DVB-T a kompresí MPEG-2 na nový kompresní standard MPEG-4. To si vyžádalo výměnu televizních přijímačů u většiny diváků. Nyní dojde k další obměně koncových zařízení.

Itálie o rok posune přechod na MPEG-4 a DVB-T2, hotovo chce mít do roku 2023

Rossignoli upozornil, že federace Aeranti-Corallo již nějakou dobu požadovala zahájení přechodu na DVB-T2, protože dosavadní vysílací standard DVB-T je již technologicky zastaralý, omezuje kapacitu vysílacích sítí a znemožňuje vysílání většího počtu programu ve vysokém rozlišení obrazu (HD). Podle šéfa Aeranti-Corallo se po zahájení přechodu na DVB-T2 urychlí prodej televizorů a set-top boxů DVB-T2/HEVC. Podle průzkumu agentury Auditel z dubna letošního roku není vybaveno přijímačem kompatibilním s DVB-T2/HEVC asi šest milionů italských domácností. Připravovaný harmonogram přechodu na DVB-T2 se má týkat také komerčních vysílatelů.

Itálie rozdá sociálně slabým čtyři miliardy korun na nákup přijímačů DVB-T2. Začne v listopadu

Štítky