Ultra, mega a kdo ví jak ještě! O čem hovoříme? O stupni univerzálnosti tohoto přijímače, který zvládá – v rámci ceny a určení – skutečně všechno. A pro co ho vlastně můžete využít?

Za drobný „boombox“, po česku jednoduše „jezevčík“, zaplatíte 2.999 Kč. Dostanete za to až neskutečnou kombinaci zahrnující dva rozhlasové tunery (VKV/DAB), přehrávač disků CD, kazetový přehrávač a dokonce i Bluetooth, USB a linkový audio vstup.

Co chybí?

No, zhola nic a pokud někdo namítne, že internetový příjem, je to také názor, ale… Tady bychom jasně šli daleko za hranice určení a bylo by to také – v tomto případě – až nesmyslné.

Přenosná Aiwa BBTC-660DAB se vyrábí ve třech barvách, zabudovaná teleskopická anténa má 58 cm (delší by se hodila), rozhraní jsou soustředěna po pravé straně a zdroj je interní. Napojení na 230 V obstarává klasická dvoukolíková šňůra ze spotřebky, víko skrývající bateriový prostor je na straně spodní (tento způsob práce nezkoušen).

Výkon zesilovače je na jednom místě udán na 2x 2 W (RMS), přímo na přijímači však byla cedulka mluvící o 2x 3 W (RMS), což nám subjektivně vzato přijde pravděpodobnější. Uvidíte dále.

Výborné funkce, pohodové ovládání

Pokud se podíváte na úvodní snímek kombinace, povšimnete si dvou otočných voličů. Ten vlevo řídí hlasitost, ten vpravo například pohyb v menu, včetně potvrzení přes OK/Enter. Ovládání je operativní, někdy využijete i obě ruce.

Zapnutí a vypnutí přijímače obstará kombinované tlačítko Mode po levé straně s nímž také přepínáte režimy jednoduchým stlačováním. Celkem je jich sedm a jde o režimy čistě základní. Budíky a „usínání při rádiu“ vyvoláte přes Menu a zmiňovaný kombinovaný otočný volič s potvrzením volby na stlačení.

Jediné, co na stylu ovládání vadilo, bylo právě ono sdružené tlačítko. Při vypínání přijímače se totiž někdy stávalo, že se samovolně přepnul vstup. Třeba z DAB na VKV/FM.

A další funkce?

„Vlastní ekvalizér.“ Nastavíte ovšem jen basy a výšky… Foto: autor

„Usínání při rádiu“, tedy Sleep/Spánek jde nastavit v rozmezí od 15 do 90 minut, dva budíky ovlivníte jak co délky buzení, tak co do počtu opakování. Tady můžete zvolit dokonce i pouze víkend, nebo pouze pracovní dny a samozřejmě obvyklé denní opakování. Jako zdroj lze sáhnout po tunerech, disku CD, USB nebo prostém signálu.

I to je nadstandardní!

Poslední zajímavou funkcí, kterou zmíníme, je ekvalizér, kde je několik přednastavených režimů a možnost navolit režim vlastní. Nicméně zde už nejde o ekvalizér, nýbrž jen o úpravu výšek a basů. Tak se to bohužel dnes velmi často dělá.

Čeština u DAB byla bezchybná. Foto: autor

VKV s AMS, solidní DAB

U VKV/FM snadno najdete funkci AMS o které se ovšem u Planea na stránce produktu vůbec nehovoří, což je zajímavé, ale nikoli neobvyklé. Funkce, které prodávají znalým a znalejším bývají opomíjené dosti často. AMS automaticky – podle nastavení (všechny nebo jen silné stanice) – proladí pásmo a sama uloží frekvence nalezených kanálů do paměti v pořadí od nejnižší k nejvyšší. Ukládají se pouze frekvence, jména stanic se pak dotáhnou z RDS. Uložení i se jmény kanálů umí málokterý přijímač (jen ta špička…) a vzpomeňme na skvělý a stále ještě prodávaný kapesní Technisat Techniradio RDR. Vedle obou zmiňovaných možností u ladění můžete u VKV ještě vybrat stereo nebo tzv. vynucené mono, což ovlivňuje i výstup na sluchátka.

U DAB/DAB+ naleznete kompletní možnosti s jedinou výjimkou, kterou je řazení vytvořeného seznamu stanic. Nechybí manuální ladění ani výmaz už neaktivních kanálů (Prune).

Citlivost přijímače byla, subjektivně vzato, průměrná, u VKV pak o něco lepší a tady pomohlo omezení AMS pouze na silné stanice.

Ukládání kanálů stanic do paměti probíhá u obou tunerů stejně, funkce AMS u VKV ho v prvním přiblížení zajistí sama. V praxi pak u VKV/DAB stačí zmáčknout a podržet tlačítko Pre/Prog, čímž se přijímač přepne do režimu ukládání, vybrat pozici pravým otočným voličem (klidně i na přeskáčku) a následně volbu potvrdit OK/Enter.

Opět vynikající!

Výtečné Bluetooth i linkový vstup

Vyzkoušeli jsme ho s telefony Samsung Galaxy A54 5G (test), což je náš nový testovací mobil střední třídy, a s levným i když výborným TCL 30+ (test).

Chování rádia bylo v obou případech vynikající, resp. vynikající byla vzájemná spolupráce. Nezvykle vysoký byl rozsah hlasitosti (vždy se nastavovala zvlášť) a výkon zesilovače kupodivu nebyl utlumen, což se nestává tak často. Přes Bluetooth tak oba mobily vesele vyhrávaly na celou místnost.

Drátové napojení, nebo-li linkový vstup, neužijete – v případě mobilu – s každým. Předpokladem je zabudování tradičního jacku o průměru 3,5 mm, což dnes znamená, že použít můžete jen některé telefony. V našem případě šlo pouze o TCL 30+, takže alespoň máme srovnání s přenosem přes Bluetooth.

A jak to dopadlo?

Prakticky stejně, jako u Bluetooth. Rozsah hlasitosti byl více než solidní, utlumení vysloveně minimální, možná jen trochu patrnější než u Bluetooth, kde nebylo žádné. Výkon zesilovače byl i zde znát a na takového prcka… Ostatně 2x 3 W (RMS) jsou v tomto případě dostatečné, zejména pokud se zesilovač chová u problematického Bluetooth tak dobře.

Vedle CD, ke kterému se dostaneme záhy (magnetofonovou kazetu už autor nenašel…), nám ještě zbývá flash paměť a USB. Tady se jede klasicky, tzn. že se zobrazují podadresáře pojmenované jako „F…“ (folder) a skladby jako „001…“, tedy bez „T…“ (track). Tyto údaje při přehrávání doplňuje průběžná stopáž a velký nápis „MP3“, nebo „WMA“ v pravém horním rohu oznamující aktuální formát. Jak vidíte, nepřehraje se pouze MP3 i když jsme kupodivu neuspěli ani s WAV, ani s FLAC či FLAC HD. Přejetí na další skladbu v tomto okamžiku obstará buď dálkový ovladač, nebo pravý otočný volič. A ještě důležitá drobnost: čeština v názvech v tomto případě nebyla na závadu a přijímač bral vše.

V pohotovosti jsou slušně vidět datum i čas. Foto: autor

Jaké je? Výborné!

Probrali jsme většinu funkcí, na závěr jsme si nechali mechaniku CD u níž jsme vyzkoušeli klasické CD Audio, tedy originální disk, CD Audio vypálené podobě a vypalované CD-R s muzikou ve formátu MP3, které má být také kompatibilní. CD-R/MP3 funguje podobně jako flash paměť, takže se neukazují jména skladeb či adresářů a místo toho se jede už zmiňovaným systémem „F“ a „T“. Podobné je to u vypáleného CD Audio (*.cda), kde pochopitelně nebyly žádné adresáře pouze stopy, takže například skladba byla vidět jako „T- – 007“. V případě originálního disku jsme sice trochu doufali v jiný přístup, ale jsme u levného stroje, takže…

Pokud chcete vložit disk, jednoduše odklopíte kryt. Jakmile ho zaklopíte, disk se začne automaticky načítat a spustí se první skladba. Pravým otočným voličem pak lze přejet na další skladby.

A jaké je?

Přenosné rádio Aiwa BBTC-660DAB potěšilo i příjemně překvapilo. VKV je bohaté (AMS), DAB standardně slušné a Bluetooth jednoduše skvělé a takové hned tak neuvidíte ani u významně dražších strojů. Zvuk „jezevčíka“ byl někdy až hutný, výkon zesilovače (subjektivně vzato) nadstandardní a mnohé potěší i kompaktní rozměry a držadlo. Zkoušení probíhalo tentokráte pouze na 230 V, bateriové napájení s náloží šesti buřtů jsme nezkoušeli stejně, jako magnetofon.

Příjemný byl velmi rychlý náběh hodin, které působily jako by byly zálohované (nebyly) a také nad míru příjemná funkce aktualizovat si datum i čas ze všech dostupných zdrojů. To poslední dnes není k mání všude (ani zdaleka!) a tak vždy nesmírně potěší. Nakonec se ukázalo, že v tomto případě není zálohování datumu a času až tak důležité.

Hodnocení

  • PRO: slušně hraje, solidní výkon zesilovače, AMS u VKV, výtečná výbava, včetně kvalitní implementace Bluetooth s vysokým rozsahem hlasitosti, dobré a intuitivní ovládání, včetně ukládání stanic do paměti
  • PROTI: vypnutí někdy se samovolným přechodem na další funkci, neškodila by delší anténa

 

Štítky