Počet lidí, kteří u nás nechtějí využívat služby placené televize, je dlouhodobě poměrně stabilní a pohybuje se lehce nad úrovní 40% všech diváků.

Zatímco 56 % českých diváků ve věku 15-69 let sleduje televizi prostřednictvím některého z operátorů „Pay TV“, 44 % naopak zůstává věrných digitálnímu pozemnímu vysílání a sleduje tudíž jen volně šířené stanice. Pavel Müller ze společnosti Atmedia k průzkumu dodává: „Z dlouhodobého hlediska je to poměrně stabilní počet, například v 1. pololetí roku 2021 bylo těchto diváků 46 %.“ Celkem 62 % z těch, kteří neplatí tvrdí, že jim nabídka stanic v pozemním vysílání stačí. Atmedia ovšem také říká, že počet diváků uvádějících tento důvod rok od roku klesá. Celá třetina pak v průzkumu uvedla, že je pro ně placená televize drahá.

Atmedia Index 2023: Placená televize roste, jde zejména o IPTV

Během roku pak plánuje k některému z operátorů přejít 10 % diváků, dalších 24 % ještě neví a zbývající dvě třetiny chtějí u digitálního pozemního vysílání zůstat.

Průzkum pro mediální zastupitelství Atmedia realizovala společnost Ressolution/Nielsen metodou CAWI a dotazníkového šetření se účastnilo 3.898 respondentů představující internetovou televizní populaci z Českého národního panelu ve věku 15 až 69 let. Dotazování probíhalo ve dvou vlnách za první a druhé čtvrtletí letošního roku.

Image by Drazen Zigic on Freepik