Aukce kmitočtů pro sítě určené terestrickému digitálnímu rozhlasovému vysílání komerčních stanic zaměstnává Bezpečnostní informační službu (BIS). Podle mluvčího Ladislava Štichy věnuje pozornost některým zájemcům, za kterými stojí zahraniční majitelé, například ruský podnikatel původem z Rostova na Donu, protože ekonomické zájmy České republiky mají i svou mezinárodně bezpečnostní rovinu.

„BIS věnuje tématu vysílacích frekvencí pozornost ve spolupráci zejména s dalšími bezpečnostními složkami (Kybernetické síly a Vojenské zpravodajství). Vzhledem k tomu, že se jedná o aktuální situaci, nemůžeme být konkrétnější. Každopádně platí, že BIS všechny zjištěné informace poskytuje oprávněným adresátům (zejména MPO),“ uvedl na dotaz serveru Televizníweb.cz mluvčí BIS Ladislav Šticha. Mezi devíti účastníky aukce, kteří splnili formální požadavky Českého telekomunikačního úřadu, je i společnost Infinity Telecom vlastněná ruským podnikatelem Andreyem Chikalenkem. Ten zcela ovládá také společnost Prime Studio, jež usiluje o získání vysílacích licencí pro Radio Context a Radio Flex.

Kdo se utká o sítě DAB+? Zájem má internetový Play.cz i Rusové

Obě stanice by měly vysílat v terestrických digitálních rozhlasových sítích DAB+, o které se právě soutěží v aukci ČTÚ. Když Televizníweb.cz informoval o účastnících aukce a upozornil na ruské pozadí společnosti Infinity Telecom a také na to, že její majitel stojí i za firmou usilující o licence pro rozhlasové stanice, obrátila se na redakci advokátní kancelář Čechovský & Václavek s výzvou, aby redakce nezasahovala do práv na dobrou pověst jejích klientů. Právní zástupce Petr Václavek však neuvedl žádné konkrétní příklady, jak by měla redakce serveru Televizníweb.cz poškozovat dobrou pověst společností Infinity Telecom a Prime Studio a na dotaz redakce o upřesnění nereagoval. Obdobně se společnosti Infinity Telecom a Prime Studio obrátily s výtkami i na další oborový web Český rozhlas Digitální rádio.

263 23 Infinity Telecom Vyz… by Jan.Potucek