Všech devět účastníků výběrového řízení na sítě pro zemský digitální rozhlas DAB+ splnilo formální podmínky Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a budou připuštěni do aukční fáze tendru.

„Proces výběrového řízení na sítě DAB+ pokračuje. Dne 4. září proběhl akt otevírání obálek a prvotního hodnocení úplnosti žádostí. U několika subjektů bylo vyžádáno dílčí doplňující vysvětlení. Aukce se po zhodnocení splnění podmínek může zúčastnit všech devět přihlášených subjektů. Samotná aukce je plánována v průběhu října a proběhne ve čtyřech aukčních fázích, ve kterých budou postupně rozděleny aukční bloky mezi účastníky aukce,“ informoval ČTÚ v oficiální tiskové zprávě.

Kromě pěti společností (nebo jejich dceřiných firem), které už sítě DAB+ provozují na základě individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů, se o rozhlasové multiplexy utkají další čtyři firmy. Mezi nimi provozovatel internetové rádiové platformy Play.cz a operátor televizní Regionální sítě 11 a televize i-Vysočina.cz Fiera touch. Dvě společnosti však představují velkou neznámou: GG Omikron vlastněný investiční skupinou Greativity Group, a Infinity Telecom, který patří ruskému podnikateli Andreyovi Chikalenkovi. Pojďme se na jednotlivé uchazeče podívat podrobněji.

O DAB+ se utká devět zájemců Šest z nich chce vydražit celoplošnou síť

Broadcast Services s.r.o.

Společnost založená Nikol Chrenčíkovou Pařízkovou a Romanem Jeřábkem, spolumajiteli Digital Broadcasting, která provozuje televizní síť multiplex 24, a Progress Digital, jež je provozovatelem televizní Regionální sítě 7 a také testovacího digitálního rozhlasového multiplexu ve středních Čechách. Původně se předpokládalo, že se aukce zúčastní společnost Progress Digital.

Czech Digital Group, a.s.

Dceřiná společnost Českých Radiokomunikací, která provozuje celoplošný televizní multiplex 23 a televizní Regionální síť 12 v Praze. V aukci bude hájit barvy Českých Radiokomunikací, byť se předpokládalo, že se tendru zúčastní přímo CRA. Ty už provozují vlastní digitální rozhlasovou síť CRA DAB+ v Praze, Ostravě a Plzni, ovšem pouze na základě individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů.

Fiera touch s.r.o.

Společnost pelhřimovského podnikatele Pavla Hájka, která je provozovatelem televizní Regionální sítě 11, v níž vysílá i Hájkova regionální televize i-Vysočina.cz. Do Hájkovy mediální skupiny patří i stejnojmenný regionální zpravodajský web, ale také oborový web iVodárenství a stejnojmenná televizní stanice, která měla zahájit vysílání již letos na jaře. Provozuje také další oborové weby zaměřené na energetiku, například těžbu a zpracování uhlí.

GG OMIKRON s.r.o.

Asi největší záhada mezi účastníky aukce kmitočtů pro DAB+. Firma vznikla patrně právě kvůli aukci, obchodní rejstřík ji zapsal teprve letos v květnu. Jednatelem je Jan Vyskočil, jehož jméno figuruje u desítek firem a patrně půjde pouze o „nastrčenou“ osobu. Vlastníkem firmy je investiční skupina Greativity Group. „Sdružujeme společnosti podnikající v různých oborech, od strojírenství, přes chemickou výrobu, IT a marketing, technologické inovace, facility management po strategické a daňové poradenství a účetnictví. Mezi naše dceřiné společnosti patří jak začínající startupy, tak firmy, které jsou na trhu již etablované. Vždy hledíme na potenciál a možnosti spolupráce, a naopak se snažíme najít synergie a vazby tam, kde zdánlivě neexistují,“ popsal loni v říjnu pro časopis Be The Best aktivity skupiny provozní a finanční ředitel František Srb.

Infinity Telecom, s.r.o.

Jediným majitelem a jednatelem této společnosti je Rus Andrey Chikalenko, který byl už při jejím vzniku před osmi lety. Do roku 2019 se dělil o společnost napůl s dalším ruským podnikatelem Vladimirem Buliurou z Rostova na Donu. Sám Chikalenko pochází také z Rostovské oblasti, konkrétně z města Bataysk. Osmatřicetiletý podnikatel původně firmu zakládal pro zprostředkování pronájmu bytových i nebytových prostor a výrobu, obchod a služby definované v živnostenském zákoně. O aktivitách firmy ale nejsou veřejně dohledatelné žádné informace kromě účetních uzávěrek, podle nichž měla v roce 2021 obrat 70 milionů korun a čistý zisk přes pět milionů korun.

JOE Media s.r.o.

Společnost Miroslava Pýchy provozuje už nyní v Praze a středních Čechách vlastní digitální rozhlasovou síť COLOR DAB+ a v aukci by chtěla získat kmitočty pro toto území na delší časové období. Pýcha provozuje několik rozhlasových stanic, především pak Color Music Radio, ale také Rádio Sázava a HEY rádio. Zároveň je zakladatelem Asociace nezávislých rozhlasových stanic, která je protipólem Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV) sdružující největší komerční rádia u nás.

PLAY.CZ a.s.

Jedním z vážných zájemců o rozhlasové digitální frekvence je i provozovatel největší tuzemské internetové rádiové platformy Play.cz. Pod jeho taktovkou vysílají online všechna česká rádia a zprostředkovává audio streamy stovek zahraničních stanic. Internetový poslech je vážným konkurentem DAB+ a v současné době se podíl internetového poslechu pohybuje těsně nad podílem posluchačů zemského digitálního rozhlasu.

RTI cz s.r.o.

Plzeňská společnost RTI cz patří mezi mohykány pozemního digitálního rozhlasového vysílání. Společně s firmou Teleko digital a Českými Radiokomunikacemi dlouhá léta provozuje dočasné sítě DAB+ a čeká na aukci kmitočtů pro finální multiplexy. Signálem DAB+ pokrývá jižní a západní Čechy a také Prahu. Kromě toho provozuje řadu analogových rozhlasových vysílačů na západě Čech, vlastní televizní Regionální síť 17 v Plzni, která šíří program TV Plzeň (sesterskou stanici Zak TV) a pronajímá vysílače dalším operátorům (například domažlický vysílač Čerchov celoplošnému televiznímu multiplexu 24). Prostřednictvím DAB+ sítě RTI cz vysílá i Český rozhlas Karlovy Vary.

TELEKO digital, a.s.

Bezesporu nejhouževnatější a historicky nejstarší operátor sítí digitálního rozhlasového vysílání u nás. Stojí za ní fanda do DABu Tomáš Řapek, který do České republiky dovážel digitální rádia a testoval různé novinky včetně příjmu digitálního rozhlasu v automobilu, doplňkové vizuální služby, apod. Teleko digital už nyní pokrývá signálem svých multiplexů Prahu, severní a východní Čechy, a značnou část Moravy. Jeho síť využívá i Český rozhlas pro šíření digitálního signálu studií ČRo Sever a ČRo Hradec Králové.

Štítky