Nikoli pět, ale hned devět společností projevilo zájem zúčastnit se výběrového řízení na provozovatele sítí pro pozemní digitální rozhlasové vysílání DAB+. O půlnoci na dnešek vypršela lhůta pro podávání přihlášek.

Šest subjektů složilo peněžní záruku ve výši umožňující soutěžit o celoplošné sítě (první fáze aukce), zbývající tři subjekty složily záruku ve výši umožňující účast od druhé fáze aukce, informoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v oficiální tiskové zprávě. Účast v první fázi je podmíněna kaucí 500 tisíc korun, od druhé části pak kaucí 130 tisíc korun. Samotná aukce proběhne v říjnu ve čtyřech fázích, ve kterých budou postupně rozděleny aukční bloky mezi účastníky aukce. Kromě dvou celoplošných sítí se bude dražit také 27 regionálních multiplexů. Všechny nabízené sítě jsou určeny komerčním rádiím, ale nelze vyloučit, že si v nich část kapacity pronajme i veřejnoprávní Český rozhlas.

Jak bude probíhat aukce sítí DAB+? Zbývá týden pro podání přihlášek

„Těší nás projevený zájem o aukci kmitočtů pro provozování komerčních sítí DAB+, který je značný hlavně, co se celoplošných sítí týče. Doufáme, že proces bude zdárně pokračovat a povede k vyšší konkurenci na trhu rozhlasového vysílání, větší pestrosti pro posluchače a celkovému rozvoji v této oblasti,“ uvedl předseda ČTÚ Marek Ebert. Úřad nezveřejnil, které společnosti podaly přihlášku do aukce, již dříve ale svoji účast deklarovaly České Radiokomunikace, Teleko digital, RTI cz, Joe Media a Progress Digital, tedy společnosti, které již sítě pro DAB+ provozují na základě individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů ve III. pásmu.

„Předmětem první fáze budou aukční bloky vhodné pro celoplošné sítě, předmětem druhé fáze aukční bloky pro sítě pokrývající několik regionů a předmětem třetí fáze aukční bloky umožňující pokrytí pouze jednotlivých regionů. Ve čtvrté fázi pak budou nabídnuty bez jakýchkoliv omezujících podmínek aukční bloky, které nezíská žádný z účastníků fází předcházejících,“ přiblížil ČTÚ. Účast v jednotlivých fázích je omezena na základě definovaného spektrálního limitu tak, aby bylo umožněno vstoupit na trh i menším hráčům a zároveň aby došlo k maximálnímu využití všech přídělů napříč Českou republikou, dodal úřad.

Jaký je aktuální stav DAB+ v Česku? Shrnuje ho zajímavý leták