Nové transformační licence pro terestrické analogové rozhlasové vysílání získala společnost Media Bohemia pro komerční rádia Blaník, Fajn Rádio, Rock Radio a Hitradio Orion. Platné budou nejméně do tří let od chvíle, kdy vláda představí harmonogram přechodu na terestrické digitální rozhlasové vysílání.

Jak se všeobecně ví, vláda však žádný harmonogram přechodu na DAB+ nepřipravuje a digitální rozhlasové vysílání chce ponechat vedle analogového. Nově udělené licence od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) tak mají „nekonečnou“ platnost. Jak je to možné? Vyplývá to z přílepku k zákonu o elektronizaci postupů orgánů veřejné moci, který v roce 2021 prosadil nynější ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Protože se blížila lhůta, do které měla vláda předložit Technický plán přechodu z terestrického analogového na terestrické digitální rozhlasové vysílání, na které byl navázaný termín povinného přechodu analogově vysílajících komerčních rádií na DAB+ (mělo se tak stát v roce 2025), přišel Kupka s formulací, která obsahuje „plovoucí“ termín platnosti tzv. transformačních licencí.

FM navždy, do DAB+ s novými licencemi Komerční rádia mají nový plán

Původně měly transformační licence řešit dva problémy: předejít tomu, aby se o již jednou automaticky prodloužené licence pro vysílání na FM veřejně soutěžilo, a donutit provozovatele komerčních rádií k přechodu na digitální vysílání. Transformační licence se původně již neměly prodlužovat, měly tedy komerčním rádiím umožnit vysílat 8 plus 8 let na základě standardní licence a dalších až 8 let podle transformační licence. Situace ale dospěla do fáze, kdy se z licencí pro analogové vysílání staly de facto nekonečné licence a o frekvence v FM pásmu, které jsou využívány na základě těchto oprávnění, se už desítky let nesoutěží – jsou „zabetonované“. Situaci by měl změnit rozvoj DAB+, který poskytne prostor novým hráčům. Digitální vysílání ale nebude pro stávající rádia povinné.

Vedle přidělení nových transformačních licencí RRTV odsouhlasila společnosti Media Bohemia sloučení několika různých licencí pro jmenovaná rádia do jedné.