V českém DVB-T2 bude možné sledovat další televizní program ve Full HD rozlišení. Sice jen dočasně, ale již ode dnešního odpoledne do pondělního dopoledne takto diváci naladí hobby kanál Spektrum Home, který vysílá v celoplošném multiplexu 23.

Novinku oznámil prostřednictvím Twitteru (X) ředitel sekce regulace a právního oddělení Českých Radiokomunikací Marcel Procházka. „AMC TV stanice SPEKTRUM HOME, kterou vysíláme v celoplošné DVB-T2 síti 23 vedle Novy, Seznamu, Barrandova atd., bude od pátku 15 hod. do pondělí 10 h. vysílat ve full HD rozlišení (1920x1080p, 50 Hz). Přepnutí na TV přijímačích bude automatické, diváci nemusí nic nastavovat,“ uvedl Procházka. Spektrum Home vysílá prostřednictvím multiplexu 23 od letošního března, jeho provozovatel, společnost AMC Networks International, podepsal s CRA distribuční smlouvu na pět let. Před vstupem do terestrického vysílání byla stanice Spektrum Home součástí placených nabídek satelitní, kabelové a IP televize.

Jak naladit Spektrum Home? Program odstartoval v multiplexu 23

Během víkendu bude Spektrum Home v multiplexu 23 dostupný ve stejném rozlišení, které využívají programy České televize. Nepůjde tedy o žádné „šizené“ Full HD, ale nejvyšší možnou kvalitu v rámci Full HD. Je pravděpodobné, že si provozovatel chce vyzkoušet rozdíl mezi současnou kvalitou obrazu a Full HD, aby se mohl rozhodnout, zda přejde na vysoké rozlišení v terestrice natrvalo. Ve Full HD kvalitě vysílá prostřednictvím DVB-T2 kromě České televize už jenom televize Seznam (1440×1080p) a CNN Prima News, ta ovšem v rozlišení 1280×720p. Stejné rozlišení má i promo kanál CRA, který vysílá v multiplexu 22 pod názvem Nalaďte se na digitální vysílání CRA.