Jsme na 13.190 Kč a u stereo zesilovače s tunery VKV/DAB doplněného o Bluetooth a další vstupy audia. Vše se pochopitelně v tomto okamžiku musí poměřovat cenou a za autora zejména také poměrem cena/výkon. Pokud tedy nechceme jít zcela mimo tato kritéria, což ovšem není tento případ.

Takovémuto receiveru, tedy zesilovači s rozhlasovým tunerem, rozhodně nebudeme vytýkat ani absenci rozhraní HDMI (nejsme u A/V receiveru), ani příjmu internetových stanic či přehrávání ze serveru domácí sítě (LAN). Pokud se podíváte na stav trhu s těmito výrobky uvidíte, že jich mnoho není. A i v okamžiku, kdy vypustíte tuner DAB jich nepřibude tolik, kolik byste možná čekali.

Aiwa AMR-200DAB má klasickou komponentovou šířku 430 mm, pro příjem rozhlasu je tu skoro třímetrová drátová anténa zakončená zabudovaným konektorem typu „F“, takže se přes redukci uplatníte i s tou klasickou domovní. Jediná krátká anténa – prut – na zadní straně neslouží k „napojení na internet, nýbrž pro Bluetooth. Výkon zesilovače je slušný, 2x 100 W RMS (co to je), a zaměření odpovídají i šroubovací terminály pro připojení reprosoustav na zadní straně (dva samostatné okruhy po dvou repro).

Pochopitelně jsme v jiné kategorii, než jsou běžné přijímače digitálního rozhlasu a pokud si vzpomínáte na test vynikající „rádiové“ komponenty Onkyo T-4030 pak víte, že do těchto oblastí zase tak často nezavítáme, resp. nemáme možnost zavítat. I to byl důvod, proč tu dnes jsme nehledě na to, že slovo „Aiwa“ má v Česku stále výborný zvuk. U nás ji distribuuje společnost Fast, které tímto děkujeme za zápůjčku.

Výrobce, resp. dovozce, hovoří o AMR-200DAB, jako o „stereo zesilovači s DAB+/FM přijímačem“, po našem, a po česku : ), jde o „receiver s DAB a VKV se streamováním bezdrátového zvuku přes Bluetooth.

A zjevně také nejsme u žádného ořezávátka!

Zabudován je D/A převodník Wolfson, vstup typu Phono s vestavěným předzesilovačem a uzemněním (typicky pro gramofon) či pozlacené terminály. Odstup signál/šum je vyšší než 100 dB a je tu také poněkud nižší frekvenční rozpětí 20 Hz až 20 kHz.

Rozvod zvuku z televizoru, multimediálního centra (MMC), nebo přehrávače CD/DVD/BD, což vás asi zajímá nejvíc, zajistíte přes čistá audio propojení, a to klidně i v digitální podobě. Z dalších možností je tu, vedle Bluetooth, rozhraní USB a mechanika paměťové karty typu SD nebo – přes levný adaptér – běžné MicroSD z mobilu (možná vám nějaká zbývá…).

Zesilovač má dvouřádkový maticový displej, antivibrační nožičky se silikonovými podložkami, přední panel z eloxovaného hliníku a zejména optický a také koaxiální digitální audio vstup. Zajímavostí je vestavěný duální napájecí zdroj, přičemž ten hlavní, jde fyzicky oddělit od 230 V; jinak řečeno, receiver jde natvrdo vypnout.

Na čelní straně vidíte maticový displej, základní ovládací sadu a některá rozhraní. Například USB pro přehrávání MP3 (zadní je určeno pro aktualizaci firmwaru) a mechaniku paměťové karty. Foto: Aiwa Europe

Klasický zesilovač, méně tradiční ovládání

Instalace veškerá žádná, na druhou stranu zesilovač jede hned po dotažení repro kabelů. Patřičný vstup vyberete atypicky tlačítkem, což je poněkud otravné a druhý otočný volič (po hlasitosti) tu citelně chybí zejména, když na panelu nejsou žádná přímá tlačítka pro přepnutí vstupu. Ty najdete až na dálkovém ovladači v trochu obyčejnějším a atypickém provedení. Hlavně vadila zasutá tlačítka hlasitosti a bylo třeba si zvykat. Celkově vzato působí zbytečně levným dojmem, který „kurzorová část s OK uprostřed“ ještě umocňuje. Nešikovně je tu umístěno hned několik tlačítek, včetně zde málokdy potřebného ST/MO a také Menu k čemuž se dostaneme.

Daleko více by se hodilo rozumnější uspořádání tlačítek vstupů a samostatných tlačítek pro hlasitost, nemluvě o klasickém Preset. Menu nastavení je doslova základní, na tlačítku jsou řádkové nabídky (ukazují se na displeji po dvou) a je jich doslova pár. Například pro DAB/VKV tu nic není, včetně výběru síly signálu.

Čeština v DAB. Všimněte si také, že nikde není vidět označení tuneru na kterém se nacházíte. U VKV/FM už vidět je. Foto: autor

„Jednoduchý rozhlas“, ale VKV s AMS

Při prvním přepnutí na DAB/DAB+ se jako obvykle automaticky proladí pásmo a vytvoří se seznam dostupných stanic. U VKV se ladí po jedné, spustit ale můžete i skvělou funkci AMS, které se tu říká „Auto Scan“ (povedlo se to přes menu a jde to i přes DO). Ta proladí pásmo a uloží frekvence stanic automaticky do paměti, jméno se případně dotáhne z RDS. V průběhu ladění a ukládání na displeji prakticky nic nevidíte (mírné pozastavení) a hezčím příkladem, jak AMS udělat, je levňoučký Technisat Techniradio RDR.

Na „zesilovač s rádiem“, ale dobrý a vlastně buďme rádi, že tu takováto funkce vůbec je i když ji nemůžete nijak ovlivnit, protože volba „ladit jen silné stanice“ chybí, stejně jako třeba manuální ladění u DAB. V menu ostatně na téma DAB/VKV nebylo zhola nic.

Co se týče ukládání stanic do paměti, klasické Preset tu není, vše se odehrává pouze přes dálkový ovladač a sdružené tlačítko Prog/Mem. Ostatně na předním panelu receiveru žádná tlačítka přímé volby stanic nenajdete a není tu ani ukládání či jejich vyvolávání. Ta jsou jen na DO.

Výborné Bluetooth i MP3 přes USB

Přenos muziky přes Bluetooth byl vyzkoušen se dvěma mobily: jednak tu byl TCL Plex s Android 10 (test) pro ověření kompatibility s nižší verzí o. s. a jednak nejnovější Samsung Galaxy A54 5G s Android 13 (test).

Oba se chovaly výtečně a potvrdily to i při tomto zkoušení. Párování se zesilovačem bylo rychlé a bezproblémové, hlasitost se vždy řídila samostatně a utlumení přenosu sice existovalo, ale bylo minimální. Velmi příjemná pak byla práce při nízké hlasitosti dovolující poslech stáhnout na vysloveně noční a usínací a za pozornost stál i jemný náběh hlasitosti vysloveně od spodu.

Opačný směr jsme vyzkoušeli s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a sluchátky Philips Fidelio T1 (test). Ani jedno zařízení se nedalo spárovat, resp. zesilovač zjevně neučinil dokonce ani pokus.

Přehrávání přes rozhraní USB (pouze přední, zadní je určeno pro aktualizaci) představuje pouze formát MP3, podadresáře se neřeší a Aiwa si jen projela flash paměť a vytáhla si všechny skladby ve zmiňovaném formátu a umístila je do jednoho seznamu (podobně na tom byla paměťová karta SD). Podle toho, jak je máte nazvány (nejspíše) se někdy ukázalo plné jméno souboru, jindy jen zkratka. Zřejmě šlo o použité (české) znaky nicméně dobré bylo, že čeština ve jménech souborů přehrání nebránila.

Mezi skladbami se dalo běžně skákat, skok z té poslední v seznamu opět vedl na tu první.

Samotné podání audia se zdálo být výraznější než u Bluetooth, utlumení veškeré žádné na což narážíme málokdy.

Jaký je? S dobrým zvukem i stereo efektem, ale BT sluchátka by se hodila

Na zesilovač byly napojeny dvoupásmové reprosoustavy Pioneer, které jsou běžně používány v systému 5.1 se samostatným subwooferem. Nicméně stereo receiver Aiwa AMR-200DAB výstup na subwoofer nemá, takže to pochopitelně nebylo ideální, ale autor nyní nic jiného k dispozici nemá. Zvukové podání z různých zdrojů bylo poslechově příjemné, měkké a vyvážené s někdy dosti výrazným stereo efektem, a to i u dobře známých nahrávek. Za danou cenu získáte pro většinu pohodově znějící, nikoli technicistní či studenější, výstup plně odpovídající ceně a znát to bylo i u poslechu rozhlasu, zejména digitálního DAB (VKV není takové, jako kdysi).

Ovládání bylo většinou jednoduché a intuitivní, snad až na ukládání stanic (chybějící Preset). Zvyknout si bylo třeba na to, že se některé funkce přepínají rovnou (např. tunery) a zesilovač tak nejprve nezobrazí stav, což v případě autora často vedlo k nutnosti zmáčknout tlačítko vícekrát. Pokud jste zvyklí na výběr zdroje signálu otočným voličem, připravte se na to, že je tu pouze tlačítko postupné volby. Nebo je třeba využít dálkový ovladač, který už samostatná tlačítka má, byť někdy mají v tomto ohledu i více než zdvojenou funkcí.

Nepotěší (hodně) zejména příručka, která je dělána ve stylu „jedna stránka, třicet jazyků“. Výsledek byl tristní a značně nepřehledný nehledě na to, že se ve verzi PDF prakticky nedalo vyhledávat i když „něco“ se tu a tam kupodivu objevilo.

Aiwa AMR-200DAB nabídne za danou cenu hodně. Hodně pro toho, kdo chce něco odlišného a hlavně chce klasický stereo zesilovač okořeněný moderním, byť zde jen základním příjmem DAB/DAB+, kvalitním Bluetooth a základním přehráváním z lokálních paměťových médií. A to vše chce mít se slušným zvukem v hávu přímo tradičním.

Hodnocení

  • PRO: dobrý zvuk z nejrůznějších zdrojů, výborná výbava se dvěma okruhy pro repro (zkoušen hlavní), slušně vysoký výkon znatelný skoro všude, výborné Bluetooth s vysokou kompatibilitou, ale…
  • PROTI: …hodil by se výstup na sluchátka (BT) a na subwoofer, dálkový ovladač vyžadoval přesnější zaměření, některé funkce se rovnou přepínají, aniž by se nejprve zobrazily, poněkud šílená příručka