Hliníkový čelní panel, rozměrné, lehce přeskakující multifunkční tlačítko na horní straně a štěrbinová mechanika CD, která, na rozdíl od té tradiční, nijak nekazí vzhled přední strany. A k tomu ještě britská značka, která má u nás stále své kouzlo…

Elegantní, na pohled výborně zpracovaný i provedený přijímač se slušnou výbavou nabídne čistě vyvedenou čelní stranu (i USB a připojení sluchátek jsou na zadní), zmiňovaný hodně rozměrný otočný volič hlasitosti s Enter uprostřed a potěší i dvojice bassreflexů a klasická teleskopická anténa. Škoda jen, že není odmontovatelná pro připojení té domovní a tohle bude některým (autor) chybět více, než internetové stanice.

Britská značka Majority, nebo také Majority Audio, na český a slovenský trh vstoupila doslova před pár dny a Televizní web vás s ní pilně seznamuje, protože si myslíme, že stojí za to, což se potvrdilo i zde.

Dnes se podíváme na „Majority Oakington All in One“ za 4.190 Kč a i když přídomek „vše v jednom“ je přece jen trochu přehnaný (chybí internetové stanice a přístup na domácí server), stále je toho nabízeno hodně, včetně dvojice rozhlasových tunerů a několika dalších audio vstupů. S výhodou pak můžete například mobil dobíjet přes vyhrazené rozhraní USB na zadní straně označené jako „5 V“ (jde to i pokud je přijímač v pohotovosti), druhé je určeno k přehrávání audia, například ve FLAC či v MP3.

Vše doplňuje třířádkový maticový a černobílý displej s výrazným zobrazením času u něhož se bohužel nedal nastavit zdroj, takže se nejčastěji muselo do DAB, aby se automaticky nahodil. Zajímavé je, že zjevně nemá žádné zálohování, protože po vypnutí síťovým vypínačem nebyl čas (a datum) k dispozici, avšak uložené stanice se nevymazaly, takže tu přece jen nějaká záloha být musí.

Snadné přepínání funkcí i pochopitelné ovládání

Obvyklá sada zahrnuje výše uvedené plus pár dalších a jde především o ekvalizér nastavitelný do několika režimů plus vlastní a usínání při rádiu (Spánek/Sleep) jdoucí od 15 min. do 120. Vše vyvoláte dálkovým ovladačem na kterém jsme však nenašli budík a nebyl ani v menu, což ovšem asi není, pro většinu z nás, nic zásadního.

Přepínání základních funkcí najdete nejen na „dálce“, ale i na čelním panelu a i když někdy bylo při tomto způsobu pomalejší, zdálo se, že se to projevuje jen chvíli po zapnutí přijímače.

CD mechaniku jsme tentokráte nevyzkoušeli, což jde na vrub autora, přes rozhraní USB (a FAT32) přehrajete oficiálně udávané formáty MP3, WMA, WAV a FLAC. V případě FLAC HD byly potíže, jednou fungovalo, třikrát nikoli, oficiálně ovšem udáváno není.

Rádio bez problémů používalo tagy ID3 a zobrazovalo fyzické jméno souboru bez češtiny (znaky vypadávaly). Přehrávání, jak bývá zvykem, fungovalo tak, že si do jednoho seznamu vytáhlo přehratelené skladby ze všech podadresářů a postupně je pouštělo. Přeskok skladeb byl možný příslušným tlačítkem na čelním panelu nebo na DO.

U Bluetooth jsme opět sáhli po našem novém testovacím mobilu, výborném Samsung Galaxy A54 5G (Android 13, test) a také po levném, ale stále výborném TCL 30+ s Androidem 12 (test).

Párování někdy klaplo na první dobrou, jindy nikoli, ostatně právě kvůli tomu tu asi je párovací tlačítko. Někdy stačilo jen opětovné přepínání funkcí dokud se znovu neobjevilo Bluetooth, které si v tomto okamžiku většinou spouštělo právě párování.

Hlasitost se regulovala na každém zařízení zvlášť, výkon nebyl nijak utlumen (nebo minimálně) i když zde bylo znát, že by se vyšší nejen hodil, ale že by si ho tahle kráska i zasloužila!

K vyzkoušení přehrávání přes kabel jsme využili TCL 30+, A54 nemá výstupní audio jack pro sluchátka a po vzoru Galaxy S využívá pouze USB-C.

TCL 30+ spolupracoval s Majority Oakington All in One bez problémů, hlasitost i chování bylo stejné, jako v případě napojení přes Bluetooth.

Výborné VKV, skoro kompletní DAB

Volby v menu nastavení v případě prvního tuneru nabízejí jen výběr druhu stanic pro ladění. A místo obvyklých dvou voleb (všechny anebo jen silné stanice) je tu i třetí nazvaná „Normal“, což může být v některých případech hodně užitečné.

Tím nejdůležitějším je však zabudování funkce „AMS“. Sice není tak excelentní, jako u neméně skvělého Technisat Techniradio RDR (test), ale stále je to samozřejmě vynikající! AMS sama proladí pásmo VKV/FM a podle nastavení uloží stanice (frekvence) automaticky do paměti od první pozice výše. Jméno stanice se pak může dotáhnout z RDS, což už pochopitelně záleží na konkrétním kanálu.

U DAB toho v menu najdete podstatně více. Od manuálního ladění, po funkci Prune sloužící k vymazání už neaktivních kanálů. Chybí tak jen setřídění vytvořeného seznamu dostupných stanic.

Ukládání kanálů do paměti je u obou tunerů stejné a potřebujete k němu dálkový ovladač. Je vcelku jednoduché v okamžiku, kdy na to přijdete, protože na ovladači žádné obvyklé tlačítko Preset není. To zde nahrazuje Program, který stačí déle podržet a pak už si můžete vybrat pozici na kterou stanici uložíte. A jde to i na přeskáčku.

Vyvolání stanic už je možné i přes tlačítka na čelním panelu.

Jaké je? Výborné i když pár věcí by se vylepšit mohlo

Majority Audio ukázalo, že umí a i když pro přijímač neudává výkon zesilovače, subjektivně vzato byl dostatečný jak u DAB, tak třeba u Bluetooth či napojení mobilu kabelem.

Pokud rádio zcela vypnete, tedy oddělíte od 230 V, po zapnutí kolébkovým síťovým vypínačem, ted ypo uvedení do pohotovostního režimu, se čas sám nikdy nenahodil a na pozadí si ho přijímač zjevně stáhnout nedovede. Za zcela vypnutého stavu se pochopitelně vypne i displej a také nepůjde dobíjení přes USB.

Jestliže jsme chtěli zobrazit čas (v pohotovosti se ukáže i datum), bylo nutné přijímač skutečně zapnout do tuneru a následně uvádět pouze do pohotovostního režimu. V případě tuneru DAB čas naběhl prakticky okamžitě, u VKV/FM je to závislé od RDS, u nás však nenabíhal nikdy i když se něco málo informaci z RDS ukázazovalo (nejčastěji ale jen jméno stanice).

Pohotovostní režim. Foto: autor

A jak hraje? Jednou větou: „Je to nářez!“

Oba bassreflexy na zadní straně se činily i při prostém DAB a stačilo si před ně dát ruku. Hlasitost nabíhala příjemně pomalu, takže noční utlumení před spánkem si tu slušně vyladíte.

Při nastavení maximální (nebo hodně vysoké) hlasitosti, byly výšky i basy jasně ostřejší a neklidnější, zkreslení bylo ale i zde minimální. Příjemné rovněž bylo, že se u Bluetooth hlasitost na obou zařízení řídila odděleně, což vám dává vyšší šanci na vyladění takové úrovně poslechu, jaká vám sedí.

Styl ovládání je sice trochu svůj, ale to je u každého rádia, a tady si možná zvykne stejně lehce, jako my. A že třeba Play/Pause vyvolává zároveň menu nastavení? Inu, fantazii se meze nekladou a po čase možná, stejně jako my, zjistíte, že je to vlastně docela pohodlné. Tlačítek na čelním panelu ostatně mnoho není, bez dálkového ovladače se pro některé funkce, typicky pro ukládání stanic, neobejdete. Ale to není nic proti ničemu.

Hodnocení

  • PRO: výborně hraje, VKV včetně AMS, síťový vypínač, dobíjení mobilu i v pohotovostním režimu, slušné ovládání, ale…
  • PROTI: …otočný volič šel někdy až moc lehce, bez připojení k anténnímu svodu, hodila by se záloha hodin a datumu