Máme pro vás pravidelný žebříček nejoblíbenějších snímků, který je vytvářen podle zájmu českých uživatelů mezinárodní programové služby JustWatch. Je rozdělen na filmy a tzv. TV shows, což jsou jednak klasické seriály a jednak další opakující se pořady, včetně třeba kuchařských nebo diskusních. V některých videotékách totiž „seriály“ jako položka bohužel chybí. À propos výborně to má uděláno Voyo, ale to v JustWatch chybí, takže výsledky jsou pochopitelně trochu zkreslené. Snímky a data: JustWatch

V říjnu se filmový TOP 10 moc neproměnil, překvapení tu ale rozhodně jsou! První místo opět zaujala vosí Barbie, na druhé se ovšem už vyšvihla spektáklová fantasy „Dungeons and Dragons: Čest zlodějů“, která nám v žebříčku stále nevyzpytatelně poskakuje. A když jsme u toho: jedna stálice jménem „Super Mario Bros. ve filmu“ nám nyní vypadla, druhá – „Spider-Man: Napříč paralelními světy“ – se ještě drží na desáté pozici. Solidně je na tom i dosti slušný „John Wick: Kapitola 4“ a minulá dvojka „Nic ve zlým“ (prý „americká sexuální komedie“) spadla na pozici šestou. Na bedně ještě najdete snímek „Nikdo tě nezachrání“ označovaný jako „sci-fi horor“ (autor neviděl) a na bramborové pozici pak další novinku – mysteriozní krimi jménem „Ještěr“. Snad „mysteriozní krimi“, protože JustWatch bližší údaje k pořadům nesděluje a neuvádí ani rok jejich vzniku.

Co nás čeká do konce roku ve VoD? Přepestrá nabídka, včetně dosud „neviděného“

U televizních pořadů, resp. u seriálů, z první pozice spadla výborná fantasy Ahsoka (samozřejmě nejde o sci-fi – jsme u Star Wars) a vystřídal ji komiksový „Gen V“. Minulý měsíc druhý byl příběh mladého piráta „One Piece“, ale ten nyní vystřelil z TOP 10 jako namydlený blesk a vystřídal ho výborný, byť taktéž komiksový, Loki. Ten překvapil už kvalitní první řadou, která šla dokonce až do žánru fantasy, takže neohrnujte nosík nad komiksem.

Tenhle stojí za to!

Na třetím místě byl v září komediální „The Bear“ (Medvěd), který najdete na Disney+ (posunul se na 9. místo). Nyní ho vystřídala zřejmě nová adaptace minisérie „Pád domu Usherů“, čtvrtá je pak už zmiňovaná výborná Ahsoka. Na žebříčku už také nenajdete překvapivě slušnou fantasy Kolo času ke které si ovšem autor musel najít cestu. Četl knihy…

JustWatch je mezinárodní průvodce světem streamování a služba si klade za cíl pomoci svým uživatelům najít pořady právě pro ně. Součástí měření je asi dvacítka nejrůznějších placených video služeb typu VoD, dále služby volně dostupné a také některé IPTV (internetové televize, resp. kombinované s videotékami). Z českých jde zřejmě jen o O2 TV a chybí zejména Voyo, což situaci zkresluje.

JustWatch podle vlastních údajů využívá více než 20 milionům uživatelů měsíčně v 95zemích světa. V České republice pak má, podle prohlášení pro digirevue.cz, 80.000 až 100.000 uživatelů měsíčně.