Během kovidu v elektronické branži gradovalo pár věcí. Nakonec vše dospělo především k honbě za ještě větší úhlopříčkou a šedesát (152 cm), nebo dnes spíše 65 palců (165 cm) už zkrátka nestačí. Řada lidí tak touží po něčem onačejším zvláště, když pohledová vzdálenost pro nějakých 200 cm úhlopříčky postačuje na úrovni zhruba tří metrů. Tak o tomhle bychom „před kovidem“ ani nesnili…

U těchto obřích velikostí skutečně není – v rozlišení Ultra HD (4K) – problém s pohledovou vzdáleností. Na to vám stačí klasický panelákový obývák. Největší problém je najít volné místo, nejlépe takto rozměrnou „volnou zeď“. A dodejme hned úvodem ještě něco: nikdy, opakujeme nikdy nebyl tak vhodný čas k nákupu obřího televizoru jako nyní. Například loni akční modely startovaly kolem třiceti tisíc, letos je to o deset méně a pokud se podíváte do naší tabulky, která je ke stažení na konci článku uvidíte, že řada TV je hluboce pod 20.000 Kč!

Celkově vzato je už nabídka v úhlopříčkách mezi 70″ (178 cm) a 80″ (203 cm), kam nyní míříme, přebohatá a překvapením i pro nás bylo, že ceny jsou před koncem roku někdy doslova lidové! Právě na nejnižší cenovou relaci jsme se, vzhledem k další krizi (zřejmě z nich už nevyjdeme), zaměřili. Neříkáme, že jde přímo o tipy, tolik televizorů v této velikosti z instalačních důvodů bohužel nezkoušíme, ale pro vás to znamená alespoň to, že si můžete udělat rychlý úvodní přehled, který se před nákupem vždy hodí a srovnávání na stránkách obchodů není právě nejpohodlnější.

Mapování stavu domácího trhu obřích úhlopříček jsme tentokráte neomezili cenou. Pro ukázku ale vybíráme od každé značky tři modely v nejnižší (nižší) cenové relaci. Pokud to samozřejmě bylo možné, resp. pokud daný výrobce vůbec takovéto přijímače ve své nabídce měl. To v praxi také znamená rozlišení obrazovky Ultra HD (4K), protože 8K tak říkajíc leze do peněz, a faktickou absenci obrazovek OLED, které v této oblasti začínají někde nad 70.000 Kč. To je samozřejmě mimo náš záběr. Nicméně pokud je pro vás našich maximálních 203 cm pořád málo, zkuste… 249…

První pohled na obří Samsung QE98Q80CAT Překvapivý obraz už po krátkém osahání

Situace na trhu

Jestliže se v tomto okamžiku podíváte na nabídku českých obchodů v rozmezí 178 až 203 cm uvidíte několik věcí. Jen někde si filtrem omezíte úhlopříčky podle vašich potřeb (Alza, Mall, Okay) a většinou je vám vnuceno už připravené rozpětí.

Ceny televizorů v naší úhlopříčkové relaci začínají na nějakých 15.000 Kč a kupříkladu Alza měla v nabídce kolem 70modelů, Mall kolem 80 a u Okay jsme jich našli jen necelých deset i když pravdou je, že tady se nacházely pouze velikosti 70″ (178 cm) až 75″ (191 cm). Podrobnější informace v tomto směru najdete na digirevue.cz.

Vezměte rovněž v úvahu, že nám nyní začínají tradiční slevové akce. Ceny se tak svižně mění, ale protože se letos moc televizorů neprodalo, můžeme očekávat tvrdý skladový doprodej. Ostatně co byste řekli na rekordmana z naší tabulky: Metz 70MUC6000Z se 178centimetry za 14.990 korun?

Promyslete si před nákupem

Nejprve je třeba si uvědomit co vlastně kupujete. Chcete obří, ale skutečně obří televizor, který je co nejlevnější. To jsou ale naprosto protichůdné požadavky a je zásadní si to dopředu uvědomit!

Samozřejmě nemůžete očekávat ani sofistikovanou práci s obrazem typu neuronová síť či nějakou vyspělou umělou inteligenci (UI/AI) zaměřenou na převod třeba i z nízkého rozlišení, tedy z „SD“. „Hubičkové“ ceny v těchto rozměrech znamenají šetření kde se dá, včetně výbavy, což je naprosto pochopitelné. A i když už při cenách kolem 25.000 Kč, pokud jde o nějakou výraznou slevovou akci, už někde na UI pro obraz narazíte, sice nejspíše nebude – pro náročnějšího diváka – to pravé ořechové, pořád je to lepší než nic! Tohle ale nechme stranou a věřme, že si uvědomujete co si pořizujete. Tedy obří televizor s nejspíše převážně jednoduchým obrazem za nula nula nic….

U vybraného modelu se zaměřte zejména na spotřebu, včetně spotřeby v pohotovostním režimu a při sledování obsahu s HDR; to pokud máte přístup na nějakou zahraniční videotéku (VoD), jinak to řešit nemusíte, protože žádná domácí takto nevysílá.

Druhou důležitou věcí je připojení televizoru k internetu. Pokud máte k místu dotažen ethernetový kabel není co řešit, pokud nikoli, dívejte se u vašeho vybraného modelu po Wi-Fi pracující na 5 GHz, tzn. Wi-Fi 4, lépe Wi-Fi 5 (dnes většina v této cenové relaci).

Pokud ani jedno nejde, investujte do kvalitního meshového systému Wi-Fi, který jednak vylepší bezdrátové pokrytí a jednak k němu dovolí napojit televizor ethernetovým kabelem (pak už si to meshové jednotky vyříkají mezi sebou, klidně i bezdrátově). Autor má výborné zkušenosti s tím, který už nějaký čas používá, totiž se Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde).

Informační list ke stažení: JVC LT-70VAQ7235 – info list

Jak číst tabulku

Protože se tentokráte zaměřujeme na nabídku ve spodní části cenového spektra, vypustili jsme z tabulky položku „vstupy/výstupy (výběr)“, což se nám hodilo i z prostorových důvodů. Ostatně těžko lze v této relaci očekávat nadměrné množství HDMI, verzi 2.1 se 144 Hz či třeba Wi-Fi 6 (co to je)…

Položka „cena; úhlopříčka“ je zřejmá (u skutečné velikosti panelu může nastat drobná odchylka směrem dolů), takže pojďme k bodu „obrazovka; HDR“. Tady je zřejmé už zmiňované rozlišení, které je vždy Ultra HD (4K) a najdete tu i podsvícení, které je snad už pokaždé v této kategorii plošné, tedy po celé zadní straně LCD obrazovky (Direct LED ať už ho výrobce pojmenuje jakkoli). Vyspělejší modely ho navíc mohou mít samostatně regulovatelné v několika či dokonce v řadě zón, což je pochopitelně výhodnější. V tomto bodě jsou také uvedeny některé doplňující údaje, jako WCG (rozšířený barevný gamut) a použité systémy pro přehrávání obsahu s HDR (co je to). Pokud se nám druh podsvícení nepodařilo zjistit, ubezpečte se, že jde o Direct LED. Kupovat v této velikosti Edge LED (podsvícení v rámu) je vyslovená sebevražda ať je jakkoli levný!

Položka „tuner a zvuk“ říká co říká, včetně toho, zda jde o audio systém ve standardním stereu (2.0), nebo doplněný typicky o basový kanál (2.1). Najdete tu i nejvyšší uvedený formát zvuku, který je přijímač schopen zpracovat, tedy typicky Dolby Atmos (pochopitelně zvládá i ty nižší, jako Dolby Digital) či třeba DTS:X.

Samsung UE75CU7172 s úhlopříčkou 191 cm (75″) přijde na 20.990 Kč. Foto: Samsung

„Energetická třída (nový štítek EU)“ – tady najdete jednak třídu výrobku pro přehrávání běžného vysílání/obsahu (SDR), jednak obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR (rekordmanem je v tabulce Samsung QE75Q60CA). Jistotu u výrobku představuje stažení jeho energetického štítku a případné porovnání s databází EU. Jak také v tabulce vidíte, televizory jsou – bohužel – bez tlačítka úplného vypnutí, tedy oddělení od 230 V, což je další věc, kterou EU při návrhu nového štítku zanedbala. Některé TV (zejména Panasonic) mohou mít tzv. elektronické tlačítko vypnutí snižující pohotovostní spotřebu z obvyklých 0,5 W na nějakých 0,3 W.

„Rozměry (švh); hmotnost“ – klasika, obé včetně podstavce. Pozor si dejte, pokud podstavec televizoru není tzv. středový, na rozteče nožiček po stranách tak, aby se vám televizor vešel na „vaši skříňku“. Tuto rozteč většinou výrobce udává na stránkách konkrétního produktu.

V „poznámce“ jsou pak, jako obvykle, uvedeny doplňující údaje, včetně operačního systému (o. s.) a výbavy, resp. zapojení UI; pokud byla u produktu uvedena.

Přehled obřích televizorů s úhlopříčkou 178 cm (70″) až 203 cm (80″), listopad 2023

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 2. listopadu 2023, kdy také byla finalizována tabulka.

Tabulka ke stažení (PDF): tabulka – přehled obří TV 2023