Za vyzkoušením olbřímího televizoru s úhlopříčkou skoro dva a půl metru jsme vyrazili přímo do předváděcího centra v Praze. A stálo to za to, protože jeho UI makala jak zjednaná! Vlastně všech dvacet…

 

AKTUALIZOVÁNO, 12. 9. 2023: Dorazila zpráva výrobce – „Oficiální sledovací vzdálenost v metrech k úhlopříčce 98″ již neuvádíme. Ukazatelem, který v tomto ohledu sledujeme je, kolik stupňů zorného pole tvoří sledovaná obrazovka, přičemž doporučený úhel je 40°, tedy taková vzdálenost od televizoru, aby 40° vašeho zorného pole tvořila obrazovka. Na našich stránkách k tomu máme krátkého rádce s výběrem úhlopříčky podle prostoru.

 

V souvislosti s tímto přijímačem s úhlopříčkou 249 cm prodávaným za 199.990 Kč je třeba si uvědomit minimálně dvě věci: stále jsme u rozlišení Ultra HD (4K) a nikoli u 8K, které by se sem nepochybně hodilo více, ale zase by televizor výrazně prodražilo; nově uvedený obdobný model v nejvyšší řadě stojí s 8K pětkrát více. A za druhé: zde nejsme na „naprostém vrcholu“ a dokonce ani na „vrcholu“ o čemž vypovídá už jen to, že je tu pouze Wi-Fi 5.

Ostatně pokud zcela opomineme rozlišení Ultra HD (8K), nad „naší“ řadou Q80CAT jsou ještě modely S90C/92C a S95C s obrazovkou OLED, a pak také čtyři řady LCD s rozlišením 4K označené jako QN, tedy s obrazovkou LCD ve firemní mluvě nazývanou Neo QLED. A to pochopitelně hovoří ještě jasněji.

A ještě něco – v tabulce s parametry na konci článku si povšimněte poměrně jednoduchého audio systému (vzhledem k ceně), který je typu 2.2. Ten však za provozu někdy až zářil (záleželo na zdroji) a všimněte si také poměrně nízkého výkonu zesilovače 40 W, byť RMS (co je to).

Tady ale výrobci zcela rozumíme. Jsme u skutečně obřího televizoru, který musí mít nějakou koncepci, nějakou hloubku panelu a samozřejmě jste notně limitováni prostorem a umístěním; bavíme se o tradiční koncepci, tedy bez externího boxu. Televizor (obrazovka) tak má pouhopouhých 48 mm!

Dlouhodobý test Samsung QE55QN85B Lepší a dotaženější, ale to nové prostředí…

Při ceně 199.990 Kč byste rozhodně neměli mít problém najít nějakých dvacet tisíc na solidní zvukovou lištu, která by poskytla zvuk poněkud hutnější a výraznější, což znamená, že budete jinde než u 95 % televizorů. V tomto okamžiku u většiny diváku nastupuje i ovládání a tady je asi tedy nejlepší zajímat se o firemní systém Q-Symphony (tzv. série Q), který by měl dovolovat řízení obou zařízení dálkovým ovladačem televizoru. A nemělo by být tak omezené a komplikované, jako u systému HDMI (CEC).

Samsung v tomto ohledu doporučuje alespoň řadu Q60, od Q930 jsou tu už i bezdrátové zadní repro, což se vždycky hodí! A když jsme u doporučení…

Výrobce naopak nemluví o doporučené pohledové vzdálenosti, takže se pojďme podívat, jak byl nainstalován a jak se nám na něj vlastně koukalo.

Doma asi nijak jednoduchá instalace

Televizor jsme tentokráte sami neinstalovali. Nacházel se v oddělené a hodně malé části předváděcí místnosti nikoli na stěně, nýbrž na podstavci (viz úvodní foto). Pohledová vzdálenost byla necelé tři metry (nějakých 2,6, 2,7 m) a i z této vzdálenosti (zrůrazňujeme, že nejde o 8K, nýbrž o 4K) byl obraz pohodlně sledovatelný, bez pocitu „první řady v kině“ a nutnosti nějakého pohybu hlavou. Nicméně instalace u vás doma rozhodně nebude jednoduchá! Televizor klasická koncepce je totiž hodně, ale hodně tenký a bez podstavce má pouhých 48 mm hloubky! Panel tak nejspíše bude hodně citlivý nejen na zkrut a tohle je samozřejmě na odbornou (a pojištěnou) montáž! Ostatně 249 cm a 199 tisíc je 249…

Do předváděcí místnosti není přiveden klasický anténní svod třídění televizních kanálů je ale stejné, jako u jiných televizorů z letošního roku a můžete se na něj podívat například u testu předposledního z modelů 2023, Samsung QE55QN85CAT.

Stejné ovládání i aplikace, jinak standardní spolehlivý Tizen

Jak bylo řečeno, do předváděcí místnosti nebyl doveden anténní svod, takže jsme nezkoušeli obvyklé věci, jako příjem pozemních či satelitních stanic, EPG, apod. Tady by ale žádné změny být neměly i když samozřejmě těžko mluvit o citlivosti tuneru.

Ovládání je zcela stejné a bylo vidět, že nové prostředí Samsungu je shodné s ostatními modely, včetně domovské obrazovky, aplikací, sdruženého tlačítka vyvolávajícího spoustu funkcí, včetně přístupu do menu nastavení a že tu je také obvykle komplikovanější práce s barevnými tlačítky. Tady se nic nemění a výrobce svou linii, která je někdy až nepochopitelná, drží.

Z aplikací jsme tentokráte vyzkoušeli pouze Lepší.TV a několik dalších už zavedených. Testovat na cizí síti je poněkud náročnější, včetně zrcadlení obrazovky z mobilu. I tak ale bylo vidět, že televizor skvěle zvládá převod obrazu z v podstatě jakéhokoli nízkého rozlišení a bylo to vidět i u multimédií z rozhraní USB 2.0.

Pokud chcete vědět, jaké video služby IPTV/VOD nejen tento televizor zvládá, podívejte se do našeho článku v aktuální verzi pro výrobky z letošního roku, resp. pro sezónu 2023/24.

Multimédia à la Samsung

Ta jsme vyzkoušeli pouze z USB a s naší standardní testovací flash pamětí Kingston DataTraveler 80 (exFAT, USB-C) i když televizor pracuje i s prostým FAT32 a také s NTFS.

Správce souborů vidíte výše a je ikonový stejně, jako u jiných televizorů Samsung z poslední doby. Přepnout do rozumějšího textového náhledu (zejména pro seriály) se nedá, možnosti filtrování a řazení vidíte ve fotogalerii.

Video soubory k přehrání byly obvyklé, tedy bez DivX a XviD, pro posun po pořadu šlo často využít náhledovou lištu se snímky. Z USB pak pracovaly externí i interní titulky, ze serveru to bude stejné, jako jinde, což znamená pouze titulky interní.

Z fotografií se přehrálo PNG, BMP i JPG (GIF nikoli), u muziky i FLAC a FLAC HD s různým vzorkováním. I tady byl znát, u kvalitních testovacích souborů, překvapivě slušný až výborný zvuk se snahou po výrazném podání virtuálního prostoru (v rámci hodně malé místnosti, nějakých patnáct metrů čtverečních). Tohle při zkoušení potěšilo stejně, jako velmi krátká pohledová vzdálenost!

Pokud jde o obsah s HDR (co je to) byla to klasika. To v praxi znamenalo lepší (výraznější) podání přesvětlených míst, ta zatmavená (pro oči autora) s méně detaily než by bylo vhodné. Tak se chová drtivá většina televizorů ze současné nabídky napříč výrobci. Upozorňujeme však, že pocit z HDR je vysoce individuální.

Jaký je? Překvapivě dobrý i při 2,5 m…

I při velmi krátkém několika hodinovém zkoušení bylo vidět, že platforma televizoru je stabilní, nabíhá rychle a že operační systém Tizen funguje spolehlivě. To si i troufneme říci, protože zkušeností s nejrůznějšími televizory Samsungu z posledních několika let máme více než dost a výrobce nám vychází vstříc, jak může. Ani tohle dnes – bohužel – už není pravidlem. Samsung je ovšem s přehledem jednička nejen v Česku, takže už jenom spoluprací s ním pokrýváme skoro tři čtvrtiny prodejů. Navíc výrobce drží u svých přijímačů někdy až unikátní vlastnosti, které u konkurence nenajdete a už jen obousměrné Bluetooth, abyste dnes pohledali. Co je platné, že máte v televizoru zabudován špičkový audio systém od renomovaných značek, když si na něm z mobilu nic nepustíte.

Nikoli u Samsungu! Zde připojíte přes Bluetooth i jednoduchý reprosystém.

Jak bylo řečeno, výrobce doporučenou pohledovou vzdálenost neudává a nepodařilo se nám ji z něj dostat. Naše krátké zkušenosti ale jasně říkají, že vám stačí, i při skoro 250 cm úhlopříčky a rozlišení 4K, doslova pár metrů, takže velikost prostoru, typicky obývacího pokoje není rozhodující nehledě na to, že úhlopříčka o velikosti 2,5 metru je už konkurencí pro domácí projektor.

I když jsme přes interní audio systém někdy zaznamenali až překvapivě dobrý zvuk, výraznější zaplnění prostoru můžete očekávat až se zvukovou lištou ideálně s dokoupitelnými efektovými zadními reproduktory. U interního audia jsme také registrovali, při ztlumení tlačítkem Mute, resp. po vypnutí a opětném zapnutí zvuku, postupný náběh hlasitosti, což – zdá se – letošní kolekci TV vysloveně doprovází. Alespoň u modelů, které jsme už vyzkoušeli. Předpokládáme také, že náběh EPG bude pomalejší (viz testy modelů 2023), ale že se zvuk přerušovat nebude.

A obraz?

Výborný i z horších a slabých zdrojů!

Na CNN Prima News i ČT24 HD (přes aplikaci Lepší.TV) bylo vidět nulové zkreslení u částí obrazu s titulky, informační lištou, atd. Překvapivě dobrá byla i hlavní Prima a Nova, obě vysílající v nízkém rozlišení. Vylepšovací algoritmy musely v tomto případě „makat jako zjednané“, protože rozprostřít takovýto signál na danou plochu s rozlišením pouhých 3840 x 2160 bodů musí dát pořádně zabrat!

I tady klobouk dolů!

Hodnocení – nehodnoceo, první pohled

  • PRO:
  • PROTI: