Desátou televizní stanici začal ode dneška šířit celoplošný multiplex 23 provozovaný společností Czech Digital Group, dceřinou firmou Českých Radiokomunikací (CRA). Jde o teleshoppingový kanál Hit TV, který je dostupný na programové pozici Test-5.

Za novým programem stojí společnost #THETOPMERCH švédského podnikatele Pera-Anderse Everbringa, který se osobně zúčastnil dnešního setkání CRA s novináři. Stanice zahájila vysílání v 10 hodin dopoledne a nabídne především klasické teleshoppingové bloky a infotainment. Programovou pozici Test-5 zprovoznily CRA před několika týdny, aby si ji stačily přijímače načíst a diváci tak nemuseli kvůli startu Hit TV spouštět automatické vyhledávání nových kanálů. „Máme zde ještě pozice Test-1, kde by měla v lednu odstartovat nová sportovní stanice Sporty TV a Test-4, kde se chystá také jedna nová stanice. Stále vyjednáváme s potenciálními klienty,“ uvedl na dnešním setkání CRA Marcel Procházka, ředitel sekce regulace a právního oddělení.

Kdo stojí za chystanou Hit TV? Majitel někdejšího TV-Shopu a Smart Shopu

Multiplex 23 má podle Procházky volnou kapacitu ještě pro pět televizních stanic, zatímco sesterský multiplex 22 je zcela zaplněný. Sice v něm existuje volná kapacita po snížení kvality programů skupiny Prima, ale tato kapacita je Primy a záleží na ní, jak s ní naloží. Nemusí to znamenat, že spustí v DVB-T2 nové programy. Marcel Procházka na dotaz serveru Televizniweb.cz potvrdil, že Prima si hradí distribuční poplatky i za tuto dočasně nevyužívanou kapacitu, která vznikla poté, co většina programů Primy přešla z HD rozlišení na standardní kvalitu obrazu. Generální ředitel CRA Miloš Mastník v této souvislosti uvedl, že by některým velkým vysílatelům „slušelo“ u hlavních programů v terestrice přejít na HD rozlišení.

„Už nyní nás někteří klienti, například televize Nova, žádají, abychom v době, kdy vysílají například fotbalové přenosy, u jejich programů navýšili rozlišení na HD,“ uvedl Mastník. Vysoké rozlišení v DVB-T2 mají všechny programy České televize, využívá ho i Televize Seznam a zpravodajský kanál CNN Prima News.