Mediální zastupitelství Atmedia oznámilo výsledky dalšího kola průzkumu atmedia index, který byl zaměřen na uživatele on-line videoték (VoD) a reklamu.

Obliba streamovacích platforem u nás nadále stoupá a podle indexu Atmedie se ve srovnání s třetím čtvrtletím loňského roku počet obyvatel Česka využívajících služby typu VoD zvýšil o 5 %. Z průzkumu také vyplývá, že téměř 60 % uživatelů těchto videoslužeb by je sledovalo i s reklamou, nicméně většina by požadovala slevu na předplatném, například až o 75 či dokonce více procent.

Atmedia Index 2023: Placená televize roste, jde zejména o IPTV

„Zatímco na řadě zahraničních trhů už světové streamovací služby jako Netflix, HBO Max nebo Disney+ nabízejí vedle plného předplatného také varianty levnějšího předplatného s reklamou, na českém trhu převážná většina hráčů reklamní tarify svým zákazníkům nenabízí,“ upozorňuje Pavel Müller, ze společnosti Atmedia.

Podle atmedia index, 2. a 3. čtv. 2023, využívá v České republice minimálně několikrát měsíčně aspoň jednu placenou službu VoD 43 % obyvatel ve věku 15-69 let. Například ve Velké Británii je ve 3. čtvrtletí letošního roku využívalo 67 % domácností (zdroj: Barb, releases Q3 2023 SVoD subscriptions data from its Establishment Survey, 26. 10. 2023).

Reklamu častěji odmítají lidé, kteří zatím streamovací služby nesledují (téměř polovina). V případě stávajících uživatelů reklamu v placených VoD zcela neodmítá 58 %. Neochota platit za streamovací služby obsahující reklamu ale roste s přibývajícím věkem. Mezi 55 a 69lety je to 55 %, u lidí ve věku 15-34 let je to 41 %.

Průzkum pro Atmedii realizovala společnost Ressolution/Nielsen metodou CAWI. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 4.175 respondentů z Českého národního panelu (internetová populace ve věku 15-69 let).