První dva z osmi úspěšných účastníků aukce kmitočtů pro sítě určené pozemnímu digitálnímu rozhlasu dnes dostali od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) rozhodnutí o přidělení frekvencí. Celkem šlo o šest rozhodnutí pro jednotlivé vysílací sítě.

„Dnes jsem podepsal prvních šest rozhodnutí o přídělech kmitočtů pro sítě DAB pro první dva z úspěšných účastníků naší DAB aukce. Další budou následovat. ČTÚ drží všem palce,“ informoval stručně na sociální síti X předseda Rady ČTÚ Marek Ebert. Stalo se tak necelé tři týdny po zveřejnění výsledků aukce, v níž se podařilo vydražit všech 29 sítí včetně dvou celoplošných. Rozhodnutí obdrželi ti z operátorů, kteří už uhradili vysoutěženou cenu. „Dražené kmitočtové bloky si rozdělilo všech osm účastníků výběrového řízení, přičemž někteří z nich již uhradili rozdíl mezi složenou kaucí a celkovou cenou, což je podmínkou k udělení přídělu,“ upřesnil ČTÚ na svém webu a dodal, že se úřad bude snažit všechny příděly udělit v nejkratší možné době.

Sítě, o které se soutěžilo v aukci kmitočtů (Zdroj: prezentace CRA)

Příděly už obdrželo Teleko digital a patrně i Fiera touch

Jednou ze společností, které už rozhodnutí ČTÚ o přidělení kmitočtů obdržely, je Teleko digital, která se tím pochlubila na svojí oficiální stránce na Facebooku. „V naší firemní datové schránce dnes přistály licence od ČTÚ pro pokrytí osmi regionů České republiky digitálním rozhlasovým signálem DAB. Obratem zažádáme o koordinace patřičných oprávnění pro naše vysílací kóty. Věříme, že v brzké době nabídneme výrazné vylepšení pokrytí naší sítě TELEKO DAB na Moravě, Slezsku, Vysočině, severních a východních Čechách,“ uvedl majitel společnosti Tomáš Řapek. Síť Teleko DAB vysílá už nyní v Praze, středních, severních a východních Čechách, na Vysočině a na Moravě, ale na základě individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů s dočasnou platností.

Oproti tomu sítě vydražené v aukci ČTÚ mají platnost do roku 2040, jak uvedl na dnešním setkání s novináři v Praze Marcel Procházka, ředitel regulatorního a právního úseku Českých Radiokomunikací (CRA). Teleko digital vydražilo celkem dvě regionální sítě, druhá sada oprávnění tedy putovala od ČTÚ operátorovi, který v aukci získal čtyři sítě pro DAB+, což může být Czech Digital Group (dceřiná firma CRA), Fiera Touch nebo Joe Media. Generální ředitel CRA Miloš Mastník na dnešní prezentaci pro novináře uvedl, že firma se teprve chystá částku, která čítá 29,34 milionu korun, uhradit. Podle Marcela Procházky však už probíhají přípravy na vypsání tendru na dodavatele technologií, přičemž CRA vyhoví požadavku Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a neosloví společnosti z rizikových zemí.

Sítě vysoutěžené Českými Radiokomunikacemi a jejich cena (Zdroj: prezentace CRA)

Výstavba celoplošného multiplexu B vyjde na 100 milionů

Náklady na výstavbu celoplošného multiplexu B odhadují CRA na 100 milionů korun, na další desítky milionů je pak vyjde vybudování dalších tří regionálních sítí. „Vysoutěžili jsme to, co jsme chtěli, a navíc jako bonus i některé regionální sítě,“ pochválil si Procházka. Co se týče celoplošné sítě B, firma už má představu o harmonogramu výstavby a zprovozňování vysílačů, které budou kopírovat vysílací lokality veřejnoprávního multiplexu ČRo DAB+. Ten vysílá právě z věží CRA. „Celoplošná síť B nám umožní vysílat do osmi regionů, což je důležité pro naše zákazníky, protože rozhlasoví broadcasteři generují z regionální reklamy více jak 50 procent výnosů. Potřebují tedy svoji reklamu cílit regionálně, a proto pro nás bylo důležité, abychom byli schopni jim nabídnout řešení, které zajistí vysílání odlišné reklamy v každém regionu,“ dodal Marcel Procházka.

U dražby regionálních sítí musely CRA čekat až na čtvrté kolo, protože z druhého a třetího je podle podmínek tendru vylučovalo získání celoplošné sítě v prvním kole aukce. „Museli jsme tedy čekat, jaké kmitočty zbydou v té finální fázi, kde už nebyl žádný spektrální limit. Tam se nám podařilo vysoutěžit další pro nás zajímavé lokality. Jedná se o severní a západní Čechy a Prahu,“ upřesnil Marcel Procházka. Samotné přihazování v jednotlivých vlnách aukce bylo poměrně zdlouhavé. U soutěže o celoplošnou síť CRA podle Procházky absolvovaly 323 aukčních kol, u regionálních sítí 106. Šéf regulatorního a právního oddělení CRA potvrdil informaci, že během aukce se vyskytly situace, kdy účastníci vydražili něco, co původně nechtěli nebo že vítězem se nestal ten, kdo předložil nejvyšší nabídku.

Výsledek aukce DAB+ budí rozpaky Ne vždy vyhrála nejvyšší nabídka, čekají se kolize

Kdo v aukci kliknul na to, co nechtěl, nakonec to vyhrál

„Šlo o kombinatorickou aukci, takže se ve výsledku mohlo stát a podle našich informací se také stalo, že někteří zájemci vysoutěžili něco, co nechtěli. Stalo se například to, že někdo vysoutěžil kmitočty, na které přihodil v šedesátém kole a ta aukce trvala třeba 350 kol, takže on někdy v minulosti na něco kliknul a potom pokračoval několik týdnů dál a myslel si, že vyhraje něco jiného. Místo toho vyhrál to, na co kliknul třeba před třemi týdny. To je důsledek toho, že ČTÚ počítal výsledky kombinatoricky, tedy jaká kombinace ze všech těch aukčních kol je pro něj nejvýhodnější a dává nejvyšší výnos pro stát. ČTÚ nás na to ale upozorňoval, prošli jsme dvoudenním školením před samotným zahájením aukce a na něm nám říkali, že nemáme klikat na něco, co nechceme,“ přiblížil Marcel Procházka.

CRA už jednají s potenciálními klienty pro celoplošný multiplex, jeho rozvoj ale bude postupný a ceny za distribuci signálu se budou odvíjet i od penetrace domácností digitálními rozhlasovými přijímači. Nyní je jimi vybaveno asi 15 procent domácností a podle Procházky to bude trvat dva nebo tři roky, než bude zájem o poslouchání digitálního rozhlasu na úrovni, kdy se komerčním rádiím plně vyplatí. Proto také CRA plánují obnovit svoji akci „DAB+ ověřeno“ s testováním přijímačů DAB+ na českém trhu a investovat do marketingové podpory digitálního rozhlasového vysílání. Počítají také s tím, že někteří operátoři budou chtít využít stožáry a infrastrukturu CRA pro šíření jejich sítí DAB+, protože žádné vlastní vysílače nemají. V tomto smyslu se už některé společnosti na CRA obrátili, připustil Procházka pro Televizníweb.cz.

Novináři na dnešním setkání se zástupci Českých Radiokomunikací, jehož tématem byla i aukce kmitočtů pro DAB+ (Foto: Václav Udatný)