V reakci na náš článek Novinky ve streamovacích službách jsme dostali podnět našich čtenářů, abychom podporovali i domácí produkci. S přímým odkazem přidat i odkazy na VOYO. A tak se v následujících řádkách pokusíme přání čtenářů splnit. Výběr filmů a seriálů nevychází z upoutávek a propagačních emailů předplatitelům, ale jen podle vlastního uvážení autora.

Prohledat nabídku VOYO na český obsah nebylo to nic těžkého, protože programy VOYO Original jsou jedním z důvodů, proč zájem o českou streamovací platformu zvyšuje počty předplatitelů této SVOD služby. Streamovací služba Voyo má za sebou další mimořádně úspěšný rok, ve kterém překročila hranici 650 000 předplatitelů v České republice a na Slovensku. Ti v průměru tráví na Voyo až 15 hodin týdně.

Český hudební Oscar

Nezačneme ale novinkami. V široké nabídce se skrývá i hudební romantický nízkonákladový film Once z roku 2006. Je to příběh irského pouličního muzikanta, jehož snem je živit se hudbou, a dívky – talentované pianistky – imigrantky, která prodává na ulici v Dublinu květiny. Když se ti dva potkají, zjistí, že jejich hudba má neobyčejnou sílu a podaří se jim získat nejen peníze na pronájem studia, ale i obdiv všech, kteří se na jejím vzniku podíleli. Ano, je to ten film s písní Falling Slowly, za kterou získala v únoru 2008 dívka z filmu – Markéta Irglová, rodačka z Valašského Meziříčí – Oscara společně s irským hudebníkem Glenem Hansardem. Jako devevatnáctiletá byla nejmladší oceněnou zpěvačkou v hudební kategorii.

Ve skutečnosti jediná česká zpěvačka a skladatelka, která byla oceněna nejslavnější filmovou cenou světa se neseznámila s hudebníkem Hansardem v Irsku, ale už v roce 2004 ve svém rodném městě při turné skupiny The Frames, kde s touto kapelou vystoupila na festivalu Špalíček. Scénárista a režisér filmu John Carney pak pozval Markétu Irglovou do Irska, kde během tří týdnů film Once natočili.

Markéta se od roku 2014 usadila na Islandu, kde její čas nebyl ani zdaleka klidný, protože se vdala za svého producenta, má tři děti a vybudovala studio a přitom v mezičase téměř neustále pracovala na hudbě. Její poslední album pod názvem LILA nabízí pohled na cestu Irglové a na to, jak dokázala najít rovnováhu ve své kariéře umělkyně, manželky a matky, a zároveň přijala plný paradox lásky, která měkne, i když dodává sílu.

Prohlížení na portálu

Ale vraťme se k současné nabídce. Koncem minulého roku zavedla NOVA na VOYU možnost vytvářet si až pět vlastních profilů. To má tu výhodu, že nabídku máte personalizovanou podle zájmu členů domácnosti, můžete se vracet k rozkoukaným filmům, nebo novým pokračováním seriálů. Vzhledem k tomu, že se v tomto článku zaměřujeme na českou produkci, konkrétně na originální výrobu NOVA, je možné si pod zadáním ORIGINAL vybrat všechny původní tituly, kterých je dnes s označením „V“ požehnaně.

Mezi nimi najdeme Extraktory, kteří nedávno prémiově doběhli, český šestidílný thriller o pomoci dvěma v Afganistánu uvízlým Češkám dostat se zpět domů.

Z dalších seriálů inspirovaných skutečnými událostmi nebo příběhy stojí za to se zmínit o třídílné minisérii režiséra Petera Bebjaka Matematika zločinu, který otevřel téma justičních omylů v českém soudním systému. Téma sériových vrahů je ztvárněno v minisérii Případ Roubal. Další minisérie podle scénáře Jana Coufala, ve které hrají Anna Fialová, Zuzana Stivínová či Vojtěch Kotek, Guru, se zabývá sexuálním násilím v rámci terapeutických lekcí jógy. O historii padesátých let jsme psali podrobně v článku

Král Šumavy míří na Voyo Třídílná minisérie startuje v pátek

Co nás čeká letos

Tím jsme se dostali na letošní novinky. Již 26. ledna bude uveden první ze šestidílné krimi série Metoda Markovič: Hojer, příběh jednoho z nejznámějších našich vyšetřovatelů. Je to první český seriál, který dostal v září 2023 cenu za nejlepší seriál střední a východní Evropy z mezinárodního festivalu televizní a online seriálové tvorby Serial Killer.

Petr Lněnička jako legendární vyšetřovatel Markovič (screenshot z traileru VOYO)

Abychom jen nemluvili o vážných případech, komediální desetidílná série Sex O´Clock o hledání vlastní identity měla ohromný úspěch a NOVA chystá pokračování. Nejúspěšnější Voyo Originál o kariéře zpěvačky Ivety Bartošové pak je samozřejmě fenomenální Iveta, která bude mít letos třetí sérii.

U Voyo Originálů se po dvou a půl letech ukazuje hodnota tohoto projektu. Na rozdíl od reality show, kde zájem diváků funguje po spuštění, ale pak zhruba po půl roce to zestárne. Na některé Voyo Originály chodí pořád noví lidé. A pak už kvůli dalším seriálům zůstávají.

České a slovenské filmy a seriály

Ve stejnojmenné rubrice najdete i dokumentární časosběrný film Heleny Třeštíkové, jeden z nejlepších příběhů z dokumentární série Manželské etudy Marcela, nebo Mallory, o ženě, která se dokázala vymanit z drogové závislosti a našla nakonec své uplatnění v pomoci lidem na okraji společnosti.

Politika, kompromisy a zrada jsou tématem koprodukčního filmu z doby roku 1968 Muž, který stál v cestě o lékaři a politikovi Františku Krieglovi (v podání Tomáše Töpfera), který byl jediným z československých politiků unesených do Moskvy, který nepodepsal moskevský protokol, což byl vlastně souhlas s více jak dvacetiletou okupací a normalizací. Jiný český film, než si ho představujete, je film Okupace z doby začátku normalizace v zakouřeném kulturáku, kde se po divadelním představení představí české charaktery v konfrontaci s opilým ruským vojákem. Podívejte se na soundtrack z tohoto filmu

Ne všichni se zajímají o minulost nebo o dramata v podobě kriminálek. České filmy nebo seriály označené jako komediální mají ke zdařilé komedii často daleko, anebo ty lepší byly už uvedeny v běžném vysílání. Pokud byste si chtěli oddechnout a jen se bavit, je možno sáhnout do řady Znáte z České televize a přehrát si první sérii Dobré ráno, Brno!, kde se tvůrcům podařilo dělat si legraci sami ze sebe, i když po shlédnutí prvního dílu druhé série jsem osobně scénku s Václavem Marhoulem považoval za nedůstojnou.

Nejnovější pořady a filmy

Pokud si vyjedete nabídky v sekci Novinky, český komediální žánr tam nenajdete, maximálně zábavný hudební film ze záznamu koncertu nejpopulárnějšího české zpěváka Marek Ztracený v Edenu.  Jestliže jsme začali tento průřez nabídkou na streamovací službě VOYO irským hudebním filmem, určitě nás nezklame ani prémiově zařazený britsko-americký životopisný hudební film Bohemian Rapsody. Je oslavou rockové skupiny Queen, jejich hudby a především Freddieho Mercuryho, který svou tvorbou i životem vzdoroval všem myslitelným stereotypům, díky čemuž se stal jedním z nejvýraznějších umělců na světě.

Archivní snímky i na HbbTV

Další náš čtenář si před časem stěžoval, že z HbbTV i z VOYO se vytratily archivní publicistické pořady. Nova totiž na HbbTV vytvořila videoarchiv „nova.cz“. Tam lze vyhledávat podobně jako VOYO, navíc pořady i podle názvu. Více jsme o tom psali

Bezplatný archiv Novy v HbbTV Nova.cz už i přes červené tlačítko

Je ale dobré zmínit, že tento archiv má svá omezení, jak časové, tak i možností přehrávání, která vede na VOYO. To však někdy narazí u starších televizorů, že i když aplikace VOYO je nainstalována a bez problémů funguje, kompatibilita s HbbTV není. Ale to jsou zcela jiné technické problémy související s tím, že jednou nainstalované aplikace, jako je HbbTV, výrobci televizorů neaktualizují.

V článku byly použity trailery z https://www.csfd.cz