Máme pro vás pravidelný žebříček nejoblíbenějších snímků, který je vytvářen podle zájmu českých uživatelů mezinárodní programové služby JustWatch. Je rozdělen na filmy a tzv. TV shows (klasické seriály plus další opakující se pořady). Upozorňujeme, že v JustWatch bohužel chybí zejména české Voyo, takže výsledky mohou být zkreslené. Snímky a data: JustWatch

V prosinci minulého roku se na první místo vrátila filmová Barbie a z TOP 10 překvapivě zmizel nový Oppenheimer na což ale nejspíše mělo vliv to, že snímek zatím není na žádné běžné VoD (předplatitelská služba videa on-line) a je k mání pouze v tzv. výpůjčních TVoD (Transactional VoD – on-line rental offerings), kde se platí za výpůjčku jednoho snímku, tedy à la tradiční kazeta. Na druhém místě – kupodivu – vidíme romantickou komedii Láska nebeská z roku 2003 a třetí skončil zjevně nesmrtelný snímek Sám doma. Propadla první část sci-fi Rebel Moon (9.), nový Indiana Jones a nástroj osudu, který najdete na Disney+ skončil na solidní, čtvrté pozici.

TOP 10 streamů Česka 2023? Podle JustWatch dominují tituly Disney

U opakujících se televizních pořadů, resp. u seriálů, je prosincovou jedničkou Reacher (Jack Reacher) a zřejmě jde o právě doběhnuvší druhou řadu (JustWatch to blíže nespecifikuje). Na dalších místech vidíme Percy Jackson a Olympané (Disney+) a „seriál k mytí nádobí“, Láska s vůní oliv. Z žebříčku zmizel skvělý Loki, minisérie „Jsou světla, která nevidíme“, Generace V a také animák Rick a Morty, který se tu držel opravdu dlouho. Temný případ, opět zřejmě nová řada, se kupodivu nachází až na šestém místě a notně zajímavá sci-fi z alternativního vesmíru For All Mankind je devátá.

JustWatch je mezinárodní průvodce světem streamování a služba si klade za cíl pomoci svým uživatelům najít pořady právě pro ně. Součástí měření je asi dvacítka nejrůznějších placených video služeb typu VoD, dále služby volně dostupné a také některé IPTV (internetové televize, resp. kombinované s videotékami). Z českých jde zřejmě jen o O2 TV a chybí zejména Voyo.

JustWatch podle vlastních údajů využívá více než 20 milionům uživatelů měsíčně v 95zemích světa. V České republice pak má, podle prohlášení pro digirevue.cz, 80.000 až 100.000 uživatelů měsíčně.