Řada The One je projekt se kterým TP Vision, výrobce televizorů značky Philips, přišel před několika lety. A s ním přišla i idea co nejlepší kombinace cena/výkon, což je zjevně věc po které nejdou jen naši zákazníci. Podívejte se na vánoční recenzi a na to, jak to vlastně dopadlo nejen s tou kombinací…

V roce 2023 Philips The One v podobě PUS8818 nabídl velmi širokou skupinu úhlopříček od testovaných 109 cm, 43″, přes 55 a 65 palců (140 a 165 cm) až po vrcholových 85″, tedy 216 cm. Nechybí obrazový procesor P5 s až 120Hz (tady se zase tolik nepředvedl), možnost připojit zvukovou lištu nebo jiné bezdrátové repro přes DTS Play-Fi a je tu i nástupce Android TV, systém Google TV. A samozřejmě nechybí ani jedinečné osvětlení pozadí televizoru Ambilight a řada vychytávek pro herní nadšence (FreeSync, VRR…).

Za televizor zaplatíte 16.490 Kč, což není při 109 cm právě lidové a i když jiné přijímače v této velikosti seženete třeba i za dvojnásobnou cenu, naprostá většina je v této kategorii pod deset tisíc.

Patentovaný Philips Ambilight nabízí řadu režimů, včetně přizpůsobení barvě vaší stěny, synchronizace s pouštěnou muzikou, atd., atd. Zesilovač dává 2x 10 W (RMS), což je slušné i když to – subjektivně vzato – docela často působilo jinak. Audio systém je typu 2.0, tedy prosté stereo a při této ceně bychom čekali více. Formátová kompatibilita je však velmi vysoká (Dolby Atmos, DTS:X, DTS Play-Fi) a platí to i o přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR, který u nás najdete jen u některých zahraniční on-line videoték (VoD). Na vysoké úrovni je rovněž výbava rozhraními, kde například vidíme čtveřici (!) HDMI, z toho dvě ve verzi 2.1. Někomu však může vadit zabudování pouze Wi-Fi 5 a opět jednosměrné Bluetooth Audio.

Za zápůjčku děkujeme společnosti CZC, která nám, na rozdíl od výrobce, který poslední dobou ztratil bez nějakého upřesnění (zřejmě změna politiky) zájem o spolupráci, vyšla vstříc.

Ještě jednou díky!

Nejdelší instalace „ever“? A „hloupou telkou“ si z nás Google dělá…

Smontování dvoudílného středového a otočného podstavce je rychlé, provedení ukázkové a výtečně navržené. Šrouby jsou stejné, takže netápete ani tady a tohle je jeden z mála slušně navržených podstavců poslední doby. Vyzdvihnout musíme i jeho bytelnost čímž, ale pohoda končí.

Následná instalace Google TV a televizoru jako takového je asi nejdelší a nejotravnější ze všech, které jsme u „Androidu“ zažili. Vše odstartují dvě možnosti: instalovat jako „Smart TV“ nebo jako „hloupý televizor“, tedy bez Google TV

Co si vlastně ti lidé od Googlu a TP Vision za ty peníze myslí?

Snaha urychlit instalaci televizoru tu moc patrná nebyla a například Wi-Fi nešlo připojit tlačítkem WPS, ladění kanálů na pozadí také výrobce, potažmo Google (čert se v tom vyznej) nezvládá. Uvařte si tedy kávu/čaj, nebo si před instalací zajděte na doutníček, jako autor a pak směle přistupte k dílu!

Pevné nervy potřebovat budete…

Jednou z příjemnějších částí (milion odklepání souhlasů s čímsi k nim rozhodně nepatří) je možnost uživatelského seřízení obrazu, což je funkce, která značku Philips doprovází už hodně dlouho. Na výběr máte i mezi výraznějším, barevnějším, živějším obrazem nebo něčím à la kino, kde převažují jemnější odstíny.

Třídění kanálů je u značky typicky pouze přes oblíbené a je třeba na něj přijít stejně, jako na jejich vymazání. A to se například při zobrazení pěti kanálů ČT1 (regionální varianty) dnes vskutku hodí.

Ovládání à la Philips, OK nevyvolá stanice vždy

Televizor má stále své vlastní menu nastavení a dvě tlačítka na dálkovém ovladači. Vpravo od kurzorového kříže vidíte tlačítko vypadající jako kombinované, ale ve skutečnosti je jen pro jednu funkci. Na první stlačení vidíte tzv. Rychlou nabídku a kurzor se automaticky umístil na položku „Aurora“ (náladová hudba a obraz + Ambilight), kterou většina z nás potřebujete asi tak často, jako změnu vstupu nebo dokonce výměnu baterií. Naštěstí má dobrou pozici někde uprostřed a protože se kolovat nedá, je to slušný výchozí bod. V nabídce najdete třeba nápovědu, EPG, atd., přejít z ní pak můžete do všech nastavení televizoru, jen to není takové jako dříve.

Zcela vpravo dole pak najdete ozubené kolečko vyvolávající ovšem už menu Googlu s jeho zmatenými položkami i když firma konečně pochopila (že to trvalo), že u TV je důležitý obraz a přístup do něj vytáhla na vrch.

Na ovládání je třeba si zvyknout a nejvíce na polofunkční tlačítko TV/Exit, které bohužel pracuje jen někdy, takže nad ním musíte přemýšlet. Nemilý je rovněž fakt, že OK vždy nevyvolá seznam naladěných stanic. Pokud totiž tlačítko zmáčknete typicky těsně po přepnutí kanálu, kdy jsou na obrazovce jeho informace, ukáže se vám místo seznamu stanic podrobný popis k aktuálnímu pořadu.

Naopak příjemné je konečně pohodově umístěné EPG/Guide, po ruce najdete i barevná tlačítka potřebná v HbbTV a některých aplikacích.

EPG i bez zvuku, spolehlivé vánoční HbbTV

Programová nabídka tradičně patří ke slabinám značky. Zvuk i obraz v EPG/Guide chybí a i když se po něm můžete volně pohybovat, celkově vzato vás moc nepotěší.

Jak vypadá, můžete vidět na snímku výše. Pokud na pořadu chvíli vydržíte, objeví se náhled podobné popisky. Jinak ještě můžete sáhnout po nápovědě a přechodu na jiný den, což je zde velmi snadné.

Červené tlačítko bylo povoleno hned po instalaci, ostatně v jedné z položek se vás na HbbTV televizor i zeptá. V čase vánočním jsme důkladně prozkoušeli Českou televizi, včetně navázání po změně kvality a dokonce zafungovalo i navázání na právě rozkoukaný pořad.

Naopak zcela zklamala Nova, kde jsme 24. prosince nenašli jedinou pohádku (ta zklamává poslední dobou často), takže jsme projeli jen standardní pořady a některé aplikace.

U FTV Prima to bylo ještě horší. Že by televize uvolnila svou striktní politiku a otevřela alespoň na den v roce své HbbTV pro všechny, to ani omylem, nemluvě o tom, že reklamy jsou reklamy a že je jich tuna je slabé přirovnání. Možná by se Prima mohla zamyslet nad tím, že včely snadněji nachytá na med, než na ocet…

Nicméně to volné co zde bylo, pracovalo bez závad, nebo jsme si alespoň ničeho zásadního nevšimli.

Aplikace zcela bez českých

Televizory TP Vision pracují se stejným Google TV, jako ostatní, kteří využívají tento operační systém. Oficiální seznam využitelných aplikací najdete, pro modely z roku 2023, v samostatném článku. Tady se zaměříme na několik vybraných a důkladně je vyzkoušíme. Philips bohužel po instalaci (a i při ní) nenabídl jedinou domácí aplikaci, vše si tak musíte vyhledat a instalovat sami, což není u Google TV (i přes slibovanou lepší integraci tržiště) právě nejsnadnější. Nejlepší je tak jít přes nabízené kategorie jako hudba a zvuk, zábava, nástroje, atd.

Pokud v domovském menu přejedete na volbu Aplikace, ocitnete se sice v tržišti Googlu, ale televizor vám dokonce nenabídne ani seznam vámi instalovaných aplikací (foto výše, druhý snímek). Kvůli nim musíte poctivě odcvakat na konec prvního řádku a vstoupit do ikony nazvané „Zobrazit vše“ (3. snímek). À propos i pruh „Aplikace z ostatních mých zařízení“ je jedna lež za druhou a byly tu i takové, které autor článku nikdy nezkoušel a dokonce je ani nezná. To je ale u Googlu běžné a zřejmě jde opět o nějaký zaplacený šlendrián!

Google TV tak někdy připomíná „oslíčku otřes se“, to abychom zapadli do vánočního stylu.

Pojďme ale k domácím aplikacím. Namátkou jsme vzali tři: Lepší.TV, Skylink Live TV a Voyo a důkladně je během vánočních svátků prozkoušeli. K tomu TP Vision v základu nabízí dvě pro naše podmínky uzpůsobené zahraniční VoD, které s redakcí spolupracují, totiž HBO Max a Disney+. Podívali jsme se proto i na ně.

Lepší.TV pracovala bez problémů, včetně přehrávání rozhlasových stanic. Přihlašování je stále klasické, firma zatím nesáhla po něčem lepší a řada aplikací už to takto zařízeno má. A abychom i zde učinili za dost Vánocům, IPTV sice připravila patřičnou nabídku (ukazovala ji v úvodu), ale například ve vyhledávání pořadů jsme nenarazili na nic předprogramovaného a dokonce ani na pohádky či jiné vánoční pořady. A ani na stromeček… : )

U Skylinku, který nabízí vynikající rychlé párování televizoru s aplikací v mobilu, jsme na tom byli podobně a trocha Vánoc by se tu také hodila. Jinak aplikace fungovala bez problémů, včetně spuštění aktuálně přehrávaných pořadů.

Voyo nabízí skvělé párování s aplikací v mobilu i když musíte zadat řetězec znaků a nestačí vyfotit kód QR jako u Skylinku. Vánoční nálada tu také moc nepanovala, ale něco málo bylo (tu a tam) v úvodu hlavní stránky a v části vyhledávání. Hlavně se tu daly najít německé pohádky známé z domácího provedení, jako třeba Nebojsa. A byly docela povedené i kdy trochu jiné.

A HBO Max a Disney+?

Inu autor není typ, který by stál o nějaké horory, Burtona a podobně a je spíše na vánoční klasiku, ostatně jako většina národa. Aplikace Disney patřila k modernějším, takže zprovoznění bez psaní přístupového jména a hesla, vánoční atmosféra ale nic moc a Hawkeye či Sám doma nejsou do tohoto času to pravé ořechové; podle autora, pochopitelně.

HBO Max mělo zprovoznění naprosto stupidní i když naštěstí dovolilo do nabídky nahlédnout i bez něj. Vánoce tu byly v podobě „Vánoční kolekce“, která na nás vykoukla hned po spuštění a na druhém místě čekala pohádka „Tři bratři“. Všechno ostatní (skoro) americké, ostatně společně s Disney jsme naráželi na úžasné třicetileté princezny a na to našinec není právě navyklý. Ostatně Harry Potter fakt pohádka není!

A zmiňované zprovoznění? Do aplikace v mobilu zapíšete heslo, které se vám objeví na obrazovce. Klapne to, ale pak se vám objeví „zadejte přístupové jméno a heslo“.

No není to na hlavu v okamžiku, kdy máte v mobilu zcela funkční aplikaci HBO Max, kterou jste chvíli před tím spustili?

Zlaté HBO GO…

Informace o pořadu, stanici, vyvoláte OK hned po přepnutí kanálu. Jinak toto tlačítko obstarává zobrazení seznamu naladěných stanic… Foto: autor

Jaká je? Svá a nijak levná

Televizor ukazoval docela slušně a nastavit jde do několika obrazových režimů, včetně příjemně filmového. Nicméně obraz byl proměnlivý, takže jednou tak a po druhé onak a pak se najednou z ničeho vše vylepšilo bez viditelných příčin. Možná jsme tak u problému daného kusu, protože tohle není u značky zvykem. Televizor se navíc nezdál být až tak závislý na kvalitě zdroje, resp. neklesal tak hluboko při zdrojích horších či průměrných. Velmi příjemné pak bylo to, že se obrazovka dala na podstavci snadno natočit v dosti širokém úhlu, podstavec je vyřešen vpravdě výtečně!

Zvuk byl lehce nadprůměrný, někdy ho ale bylo zapotřebí vytočit na více než polovinu, aby byl poslech alespoň trochu slušný a slyšitelný i když byl televizor umístěn v malé místnosti, necelých 30 metrů čtverečních. Tohle platilo zejména v aplikacích IPTV/VoD, někdy ale i při běžném televizním příjmu z tuneru. Jako by tu udaných 2x 10 wattů RMS, nebylo a šlo jen o výkon zvaný hudební.

U The One se v této velikosti, podle našeho názoru, slibovaná kombinace cena/výkon nekoná. Cena 16.490 Kč při 109 cm (43″) neodpovídá výkonu a měla by být tak o tři, možná čtyři tisíce nižší.

Prostředí Google TV je takové jaké je a ovladatelností právě neproslulo, což platí i zde. To ale nekritizujeme, jen konstatujeme. Televizor pochopitelně míří na ty, kterým Google nevadí. V každém případě ale opět doporučujeme hledat vámi požadované aplikace nejlépe přes nabídky typu „Zábava“, vyhledání podle jména často nepracovalo, což je u systému obvyklé a jde dlouhodobě na vrub Googlu. Zvyknout si je třeba na ovládací chybky například u tlačítka TV/Exit, které nedělá co má a stačí být třeba v aplikaci Voyo. Nejlepší bylo, využívat Zpět/Back vlevo od kurzorového kříže.

Televizor Philips The One 43PUS8818 sice na jednu stranu představuje docela zajímavý kousek, ale tomu neodpovídá požadovaná přemrštěná cena. Když se u společnosti CZC, která nám model zapůjčila, podíváme třeba na úhlopříčku 140 cm, tedy 55″, vidíme 21.774 Kč a i to je příliš. Tady je třeba si ale připomenout slova výrobce, společnosti TP Vision, která pronášel při uvedení řady The One o „co nejvyšším poměru cena/výkon“.

Těsně před koncem testu přišla aktualizace, takže se některé ještě plánované věci k vyzkoušení musely odložit a bylo třeba vrátit se ke starým a znovu je ověřit včetně krátkého ověření aplikací. Vše se zdálo být v pořádku, co přinesla aktualizace vidíte ve fotogalerii výše.

Hodnocení

  • PRO: funkční o. s. dobře sladěný s hardwarem, všechny hlavní formáty HDR plus slušné podání HDR10 (ostatní nezkoušeny), natočitelný podstavec s výborným mechanickým provedením
  • PROTI: vysoká cena, slabé EPG, v základu žádné domácí aplikace