Kmitočtové příděly pro celoplošnou síť B a tři další regionální sítě určené pro terestrické digitální rozhlasové vysílání DAB+ dnes od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) obdržely České Radiokomunikace (CRA).

ČTÚ kmitočtové příděly vydává úspěšným účastníkům aukce poté, co uhradí vysoutěžené ceny. Operátoři na to mají čas do 16. února. „Aukce na DAB kmitočty byla finálně dokončena. Získali jsme kmitočty, které jsme plánovali. Do datovky nám přistály příděly rádiových kmitočtů od ČTÚ pro celoplošnou vysílací síť B a tři regionální sítě. Brzy představíme naše plány související s rozvojem těchto sítí a služeb,“ oznámil na sociální síti X ředitel regulatorního a právního úseku CRA Marcel Procházka. CRA zároveň mohou nadále provozovat svoji síť CRA DAB+, která vysílá na základě individuálních oprávnění pro využívání kmitotů a které loni ČTÚ prodloužil pro pražský vysílač Strahov až do roku 2028.

ČTÚ vydal první kmitočty DAB+ Operátoři je musí zaplatit do 16. února

CRA počítají s tím, že výstavba celoplošné sítě B je vyjde zhruba na 100 milionů korun. Hodlají využít již existující veřejnoprávní sítě ČRo DAB+, jejíž provoz technicky zajišťují a síť B budou modelovat podle ní. Rozhodnutí ČTÚ o přidělení vysoutěžených kmitočtů už obdržely i společnosti Teleko digital či Fiera touch. Ne všichni operátoři však zatím ČTÚ zaplatili částky, za které vysoutěžili sítě DAB+. „Všichni úspěšní účastníci aukce ještě cenu neuhradili,“ uvedla na dotaz serveru Televizníweb.cz mluvčí ČTÚ Tereza Meravá. Telekomunikační úřad nepředpokládá, že by některý z účastníků aukce nedodržel termín 16. února, do kdy mají být poplatky uhrazeny.

Pokud by však některá ze společností za vysoutěžené sítě nezaplatila, patrně by se musela aukce o tyto konkrétní sítě zopakovat. ČTÚ si v tomto smyslu nepřipravuje žádné nouzové řešení. „V tuto chvíli je pro nás tato otázka předčasná. Úřad v současné době o žádném novém výběrovém řízení neuvažuje,“ dodala pro Televizníweb.cz Tereza Meravá. Úspěšní účastníci aukce musí počítat s tím, že kromě uhrazení ceny, za kterou vydražili kmitočty, budou ještě každoročně platit ČTÚ za využívání kmitočtů. „Ano, samozřejmě budou platit standardně poplatky za udělená individuální oprávnění,“ potvrdila mluvčí telekomunikačního úřadu.

Celoplošné sítě DAB+ získaly CRA a RTI cz ČTÚ zveřejnil výsledky aukce kmitočtů

Televizníweb.cz připravuje rozhovor s Marcelem Procházkou o plánech CRA s výstavbou sítí DAB+

Úvodní foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz

Štítky