Česká televize připravila dvě nové verze televizní aplikace iVysílání s archivem svých pořadů pro chytré televizory Philips s operačním systémem Titan OS a televizory Hisense s operačním systémem Vidaa. Celkově už tak má iVysílání aplikace pro sedm operačních systémů Smart TV.

V případě televizorů Philips je iVysílání dostupné v nejnovějších modelech pro letošní rok, ale výrobce slibuje i upgrade modelů 2021 a 2022 se systémem Saphi. U televizorů čínské značky Hisense je aplikace iVysílání momentálně dostupná u letošních a loňských modelových řad s operačním systémem Vidaa. Česká televize ale uvedla, že současně probíhají testy pro případný upgrade na modely 2020 a 2021. „Televizní verze iVysílání je tak dnes již dostupná na sedmi televizních platformách. Kromě masivně využívané verze HbbTV (červené tlačítko) se jedná o Smart TV verze pro systémy Android TV (mj. televizory Sony, Philips, TCL, JVC a řada dalších), Samsung Tizen, LG WebOS a Apple TV. Nově i pro platformy Hisense a Philips,“ uvedl produktový manažer televizních platforem Jan Zeman.

iVysílání má na chytrých televizorech stovky tisíc uživatelů

Prostřednictvím červeného tlačítka, tedy přes HbbTV, využívá televizní archiv iVysílání určený pro dospělé diváky okolo 700 tisíc unikátních uživatelů měsíčně. Dalších 130 tisíc se připojuje k iVysílání přes „dětskou“ aplikaci HbbTV iVysílání :D. Údaje jsou z prosince loňského roku. Služba není pouhým archivem pořadů odvysílaných na lineárních kanálech České televize, Kavčí hory vytváří i unikátní obsah pouze pro iVysílání, kterým cílí primárně na mladší cílové skupiny diváků, jimž je bližší sledovat videoobsah na internetu. Paradoxně se tak ale ČT může připravovat o koncesionáře, protože pokud takový divák nesleduje obsah z iVysílání na obrazovce chytrého televizoru, nevztahuje se na něj povinnost platit televizní poplatek. To by se však mělo změnit vládní novelou zákona o ČT, která počítá s redefinicí poplatníka i televizního přijímače.

Jestliže dosud domácnost platí televizní poplatek pouze za televizor s analogovým nebo digitálním tunerem, podle navrhované vládní novely by se platba měla vztahovat i na domácnosti, které mají připojení k internetu a mohou tak vysílání ČT nebo její pořady z iVysílání sledovat na počítači, noteboku, tabletu nebo chytrém mobilním telefonu. Zároveň by mělo dojít k navýšení televizního i rozhlasového poplatku. Proti tomu se ale ostře staví zástupci komerčních televizí a obecně mediálních domů. Při ministerstvu kultury tak vznikly dvě pracovní skupiny, které se mají zabývat přesnější definicí veřejné služby u České televize a Českého rozhlasu. Jejich závěry by se měly promítnout do chystaných vládních novel zákonů o veřejnoprávních médiích.

Zkusili jsme iVysílání pro Android TV Aplikaci chybí přihlášení i párování divácké platby

Inovace se dočkal i Teletext ČT v rámci HbbTV

Ale zpět k iVysílání a novinkám České televize v hybridním vysílání. Kavčí hory spustily vedle dvou nových aplikací iVysílání pro televizory Philips a Hisense také zcela novou verzi hybridní aplikace Teletext postavené na internetové technologii. Přináší tak další rozměr pro tuto tradiční službu, zaměřenou převážně na zpravodajské a sportovní informace. V moderním designu obohacuje obsah Teletextu o nové funkce, běžně využívané na internetu. Novinkou je například zvětšení písma pomocí žlutého tlačítka nebo možnost ukládat stránky do oblíbených a vytvořit si vlastní blok těch nejžádanějších.

„Teletext byl první aplikací technologie HbbTV v České republice, kterou Česká televize vysílá už od května 2012,“ vysvětluje Jan Zeman a dodává: „Díky této technologii i Teletext získává nové uživatele. V současné době využívá tuto formu prezentace teletextových dat cca 50 až 60 tisíc unikátních uživatelů. Počet zobrazených stránek činil jen za prosinec loňského roku 3 milióny 886 tisíc. To jsou klíčové důvody, proč Česká televize přikročila k inovaci klasického informačního zdroje i v moderní technologii HbbTV.“