Minulý měsíc jsme vás informovali o novém kuchyňském rádiu a ejhle – už ho máme na vyzkoušení! Novinka by měla na domácí trh přijít ještě tento měsíc, stát má výborných 1.899 Kč.

DigitRadio 22 představuje základní kuchyňskou klasiku: jednoduchá drátová anténa (chytře vymyšlená), tunery DAB/VKV a streamování muziky přes Bluetooth. Nějaká další rozhraní tu nehledejte, žádná nejsou…

Na čelní straně vidíte vskutku vynikající LCD displej typu TFT s úhlopříčkou 2″, tedy 5,1 cm, boky a zadní část jsou zcela čisté, drátová anténa na zadní straně byla totiž zamačkána do zde vytvořených drážek a našinec tak nejprve váhal „mám ji vyndat“ nebo „nemám ji vyndat…“ Je to ale děláno schválně pro to, abyste si z „anténního drátu“ vytáhli tolik, kolik pro příjem u vás doma potřebujete. Zbytek nikde nevlaje a je zamačkán v těle rádia.

Chytré…

Přijímač s výkonem zesilovače 2 W (RMS) je uzpůsoben jak pro zabudování pod kuchyňskou linku, resp. pod horní skříňku (odsunutelný držák na jeho horní straně), tak pro volné položení někam na polici. V tomto případě bude vhodné na jeho spodní část nalepit nějaké gumy. A raději vyšší, protože dvojice repro je umístěna právě zde stejně, jako šikovné osvětlení.

Jinak je DigitRadio 22 perfektně zabaleno čistě do papíru, jediný kousek plastu který jsme viděli, byl na displeji a sloužil jako jeho ochrana.

Rozšířené funkce, vysloveně pohodové ovládání

Instalace sestává pouze z výběru jazyka mezi kterým chybí čeština, ale i tak děkujeme, protože pro většinu z nás je už lepší angličtina než němčina.

A dodatečných funkce? Máme tu dva budíky (buzení DAB/VKV/tónem, nastavení třeba jen pro víkend), dále jednoduchý časovač a spánek, tedy vypnutí po stanoveném čase, který jde – kupodivu – po minutě až do dvou hodin! Jako výbornou funkci je třeba zmínit zobrazení času v pohotovostním režimu, které zabírá značnou část displeje, takže ho opravdu nepřehlédnete. Naprosto skvělou funkcí je pak osvětlení LED zabudované do spodní části přijímače, které se zapíná stlačením pravého multifunkčního voliče. Tohle je opravdu vynikající a o to více překvapí absence klasické kuchyňské minutky, která se dá trochu obejít časovačem k čemuž se ještě dostaneme.

Zabudován je ještě ekvalizér, který – překvapivě – třeba klasický rock hrál nejlépe na režim News. Nastavit vlastní nejde, ale možností je tu dost, takže si nejspíše vyberete.

Ovládání je pohodové a intuitivní, výborné jsou dva vypínací režimy. Jeden tradiční pohotovostní v němž svítí displej s časem a druhý, hlubší (delší stlačení levého multifunkčního voliče) v němž displej zhasne i když samozřejmě nejde o plné oddělení od elektrické sítě. À propos napájení obstarává pevně připojený kabel s USB na konci, který se zasune do dodaného adaptéru.

Na čelním panelu jsou umístěny dva otočné voliče s OK/Enter uprostřed. Pravý ovládá hlasitost a zapíná/vypíná podhledové světlo, levý slouží k pohybu v menu, k výběru (přepínání) a ukládání uložených stanic, atd. Pod pravým voličem vidíte na snímcích ve fotogalerii pohybové čidlo (PIR) a menu si ho můžete buď vypnout nebo zapnout.

Mikrospínačová tlačítka na čelním panelu mají někdy dvojí funkci (stlačení a stlačení s podržením), což bývá u Technisatu pravidlem. „Scan“ ji ovšem nemá, protože funkce AMS tu chybí, takže Scan na VKV/FM jen naladí další kanál a u DAB znovu vytvoří seznam.

Mezi tunery se přepínáte Mode a Technisat tentokráte správně nejprve vysvítí aktuální volbu a při druhém stlačení přejde na další. Zcela podle správných ergonomických zásad, což je nutno pochválit! Mode ukáže dva tunery a volbu pro streamování přes Bluetooth.

Citlivé VKV/FM, standardní DAB

Rádio je bohužel bez skvělé funkce „AMS“, která proladí VKV/FM a uloží silné stanice (nebo stanice podle aktuálního nastavení) automaticky do paměti. Asi se nesluší připomínat, že tohle umí i o více než polovinu levnější, stále skvělý Technisat Techniradio RDR (test), který navíc uloží nejen frekvence, ale přidá i jméno stanice!

Jak je řečeno výše, u VKV nevynutíte ani mono, takže pojďme digitálnímu DAB/DAB+. Tady je sada skoro kompletní, což můžete vidět na snímku výše, a chybí tak pouze setřídění vytvořeného seznamu. Citlivost na signál byla, subjektivně vzato, standardní, možná lehce vyšší, než průměr, VKV na tom pak bylo o dost lépe a tady je třeba přijímač pochválit.

Do ukládání stanic, které se u obou tunerů dělá stejně, můžete jít buď přes menu nastavení, nebo využít tlačítka na čelním panelu „3+“, přičemž „1“ a „2“ stanici při delším podržení rovnou uloží. Tlačítko „3+“ vám při delším podržení nejprve ukáže seznam pozic a po vybraní té vaší kanál uloží. A jde to i na přeskáčku, takže nejste v ničem omezeni.

U DAB se uloží i jméno stanice, u VKV/FM pouze frekvence a název se případně dotáhne z RDS, což někdy může trvat déle, jindy to vůbec neklapne. To je ale klasika.

A přehrávání přes Bluetooth? To jsme vyzkoušeli se dvěma mobily (Samsung Galaxy A54 5G a TCL 30+) se dvěma verzemi o. s. (Android 13, resp. 12) a také s unikátním tabletem TCL NTXpaper 10S s matným displejem (test).

Obě zařízení TCL se bez problémů připojila a hrála (hlasitost se jednou řídila zvlášť, podruhé byla společná) a název „TCL 30+“ byl dokonce vidět i na displeji rádia. Samsung A54 5G přijímač sice našel, ale přes všechnu snahu se s ním nespároval.

Zobrazení času v pohotovostním režimu. Foto: autor

Jaké je? Výborné, žel bez minutky…

Každý, kdo vaří ví, jaký problém je sehnat klasickou kuchyňskou minutku. Tedy není, ale dlouho nevydrží ani ty levné, ani ty drahé nebo pro změnu nepracují spolehlivě. Požadovat něco takového po rádiu do kuchyně se i bez zmiňovaného problému zdá naprosto přirozené!

Tady se funkce dá částečně obejít něčím, čemu Technisat říká „timer“ (čeština či slovenština v menu chybí), tedy časovač. Ten však musíte vždy manuálně nastavovat a o klasickou minutku nejde ani omylem. Jakmile časovač dojede, vynuluje se, rozbliká a rozpípá. Před dalším použitím ho musíte opět nastavit, takže není schopen zachovat ani poslední nastavení.

Vedle kuchyňské minutky by se hodila i funkce AMS i když hovoříme o přijímači stacionárním u něhož to není tak kritické. Tohle je velká škoda napříč přijímači Technisatu, které funkci jednou mají a po druhé nikoli. Značka tak není schopna, ochotna, apod., stanovit základ pro své čipové sady. Možná to ale jednoduše není finančně utáhnutelné.

Vzhledem ke krátkodobému testu nejsme schopni zhodnotit stupeň špinění přijímače umístěného v docela náročném kuchyňském prostředí. To ukáže až čas. V každém případě je tu však vynikající reakce při výpadku energie. DigitRadio 22 udrželo nastavení a uložené stanice i po dvou dnech, čas se sice vynuloval, ale po zapnutí trvalo jen velmi krátce, než automaticky znovu naběhl. Vynikající je také systém „navíjecí“ antény, kterou si, podle vašich příjmových možností, vytaháte ze zadní strany na délku, která vám vyhovuje.

Tady někdo myslel hlavou. Ostatně až na onu „minutku“ je to vidět všude možně, včetně příjemného a intuitivního ovládání.

Hodnocení

  • PRO: výborné ovládání, jasný a ostrý displej, výtečná citlivost na VKV/FM, funguje i jako světlo pod linku (!), „zamačkávací“ anténa upravitelná na potřebnou délku, výtečné zálohování při výpadku energie (čas naběhne automaticky), prakticky čistě papírové balení
  • PROTI: chybí kuchyňská minutka