Televizní sledovanost v České republice se i v loňském roce držela na vysokých číslech. Věnovali jsme jí v průměru asi 3,5 hodiny denně i když hodně závisí na věku.

Ačkoliv u nás sledovanost oproti jiným rokům mírně klesla, v porovnání s některými státy západní nebo severní Evropy stále drží vysoké hodnoty. Například v Norsku nebo Švédsku netráví diváci sledováním televize ani dvě hodiny denně. To odhalil průzkum společnosti Atmedia, resp. ATO – Nielsen. Vůbec nejvíce času tráví u televizoru obyvatelé jihovýchodní Evropy, příkladem je Srbsko nebo Rumunsko, kde je to přes pět hodin denně.

Češi milují televizní dokumenty Vyplývá to z průzkumu Atmedia

Čeští diváci v cílové skupině 15+ strávili v roce 2023 před televizními obrazovkami v průměru 3 hodiny a 39 minut denně a meziročně šlo o pokles o tři procenta. Televizor si denně zapnulo v průměru 70 % diváků, alespoň jednou týdně dokonce 87 % diváků v kategorii 15+ a tak říkajíc „někdy“ na 93 %.

Rok 2023 pak podle průzkumu Atmedie potvrdil rozdíly v chování různých věkových skupin. Nejméně času trávili před televizorem ti ve věku 15-24 let (45 min.), například u diváků mezi 25 a 34lety to už byly téměř 2 hodiny.