Nová volně šířená sportovní televize Sporty TV, která zahájí vysílání tento pátek 1. března od 15 hodin v celoplošné terestrickém multiplexu 23, bude vysílat ve vysokém rozlišení obrazu (Full HD). Na dnešní tiskové konferenci v Praze to řekl výkonný ředitel licencované společnosti Perinvest Group Jan Smíšek.

Sporty TV se představila novinářům v pražském Edison Filmhubu tři dny před plánovaným startem. Prezentace se ujal šéfredaktor stanice Jiří Kalemba, který je také jediným interním komentátorem nového programu. Dalších 15 nebo 20 komentátorů si bude televize najímat externě podle jejich specializace. Stanice se chce zaměřit především na halové soutěže, konkrétně pak na volejbal, florbal, házenou či basketbal. „Chceme umožnit sportovním svazům, aby byly jejich sporty více vidět. Velký prostor dáme ženskému sportu,“ slíbil Kalemba. Vedle domácích sportů nabídne Sporty TV i balíček zahraničních přenosů. Hned první den půjde například o záznam světového atletického závodu World Indoor Tour Madrid 2024.

„Jedním z taháků našeho vysílání bude přenos čtvrtfinále basketbalového FIFA European Cupu mezi týmem Nymburku a italským Varese,“ přiblížil Jiří Kalemba. Zahraniční přenosy bude Sporty TV přebírat od Eurosportu. Kromě míčových sportů televize nabídne například i druhou hokejovou ligu, boxlacros či hokejovou extraligu dorostu a juniorů. „Chceme nabídnout prezentaci a propagaci sportu v co největší míře, protože si myslíme, že některé druhy sportů nemají tolik prostoru v médiích. Když přilákáme k aktivnímu sportu alespoň jedno dítě, budeme rádi,“ prohlásil výkonný ředitel Perinvest Group Jan Smíšek, který zdůraznil, že Sporty TV bude jednou z pouhých dvou nebo tří volně šířených sportovních televizí na českém trhu.

Od začátku v DVB-T2 a IPTV, na satelitu nikoli

Hlavní distribuční cestou pro Sporty TV bude DVB-T2, v němž bude Sporty TV vysílat v rozlišení 1440 x 1080/50, tedy stejném, jako například televize Seznam. „S Českými Radiokomunikacemi máme smlouvu na delší období než jeden rok, takže rozhodně nejsme televizí na jeden rok,“ uvedl Smíšek. Z operátorů placených televizních služeb je Sporty TV nejdále v jednání s poskytovateli IPTV služeb Vodafone TV, Magenta TV a Lepší.TV. Jedná ale také s O2TV, společnostmi Poda či Gonet. Naopak s provozovatelem satelitního Skylinku se televize nedomluvila na spolupráci, na satelitu tudíž zatím vysílat nebude. Do budoucna plánuje nabízet i HbbTV a přes něj několik souběžných sportovních streamů.

Cílem Sporty TV je do roka či dvou dosáhnout 0,3 procentního podílu na trhu. Cílovou skupinu ještě nemá televize zcela vydefinovanou, podle Jana Smíška by ale mělo jít primárně o muže starší 15 let. Reklamu bude televize cílit na diváky od 15 do 69 let a prodávat si ji bude jak sama, tak přes agentury. „V peoplemetrech zpočátku nebudeme, ale chtěli bychom do nich vstoupit,“ dodal Jan Smíšek. Interně má Sporty TV deset zaměstnanců, společně s externisty jich je okolo 50 včetně téměř dvacítky komentátorů. Přenosy pro ni bude technicky zajišťovat společnost Livebox se svými přenosovými vozy, zahraniční streamy bude Sporty TV dostávat hotové a pouze zajistí český komentář.

U některých míčových sportů bude Sporty TV živě přenášet stejné soutěže jako Česká televize, z jednotlivých utkání jich ale nabídne víc než ČT Sport, ujistil Jiří Kalemba. ČT však bude mít právo první volby při výběru.

Sporty TV už má web a sociální sítě Vysílání zahájí příští pátek 1. března

Úvodní snímek: Jiří Kalemba představuje program 1.týdne (foto: Václav Udatný)

Štítky