Nabídku volně dostupných bezplatných televizních programů ode dneška obohatí nová česká sportovní televize Sporty TV, za kterou stojí společnost Perinvest Group vlastněná podnikatelem Tomášem Peterou.

Sporty TV se charakterizuje jako televize, která se chce zaměřit na sporty, jimž velké televizní kanály nevěnují příliš mnoho pozornosti. Hlavní pozornost chce věnovat halovým sportům, jako je volejbal, florbal, házená, basketbal, ale nabídne i nižší hokejové a fotbalové ligy a juniorské soutěže. Kromě domácích utkání bude Sporty TV vysílat i některé zahraniční soutěže, jako budou přenosy italské basketbalové ligy mužů, cyklistický závod Tour de Pologne, maraton z Říma nebo atletický mítink v Madridu. Prostor mezi sportovními přenosy a záznamy televize vyplní vlastními magazíny, studii ke konkrétním utkáním a rozhovory. Zpočátku má Sporty TV vysílat 15 hodin denně s možností postupného rozšiřování.

V multiplexu 23 zadarmo pro všechny

Hlavní distribuční platformou pro Sporty TV je terestrické vysílání, diváci ji tedy naladí zdarma přes venkovní anténu z vysílačů celoplošného multiplexu 23. V této síti vysílá i hlavní kanál Novy, filmová Nova Cinema, programy skupiny Barrandov či televize Seznam. Diváci, kteří přijímají signál pozemní cestou z vysílačů a můžou sledovat tyto programy, bez problémů naladí i Sporty TV. Program se objeví na pozici Test-1, kterou už před časem vytvořily České Radiokomunikace (CRA) pro budoucí start nové televize. Odpadá tím přelaďování televizoru a opakované skenování dostupných signálů a načítání programů. Přes multiplex 23 by měla být Sporty TV dostupná až 99,9 procentům obyvatel Česka. Reálně to je méně, závisí to především na kvalitě a nasměrování příjmové antény.

Sporty TV bude od svého startu v multiplexu 23 vysílat pouze jako lineární kanál bez dodatečných služeb jako je hybridní vysílání (HbbTV). Diváci si tak nebudou moci zpětně zhlédnout pořady, které nestihnou od začátku a neuvidí ani programové bonusy či souběžné streamy z přenosů, které se nevejdou do klasického lineárního vysílání. To vše ale Sporty TV plánuje do budoucna a je už předběžně domluvena s CRA na spuštění vlastního HbbTV. Přes červené tlačítko by se tak diváci časem mohli dostat k dalšímu sportovnímu obsahu, především pak ke zmiňovaným souběžným přímým přenosům, jako to je obvyklé u sportovního kanálu České televize a jeho streamu ČT Sport+. Nutno dodat, že v multiplexu 23 bude Sporty TV vysílat ve vysokém rozlišení obrazu 1 440 x 1 080p 50i, stejném, jako například TV Seznam (a vyšším, než CNN Prima News či hlavní Prima).

Pokrytí celoplošného multiplexu 23 (Zdroj: ČTÚ)

Na satelitu a internetu nebude, v IPTV ano

Satelitní vysílání Sporty TV od začátku vzdala, i když určitá jednání s provozovatelem největší tuzemské satelitní služby Skylink vedla – ovšem neúspěšná. Jakožto volně šířený program by si totiž Sporty TV musela sama hradit kapacitu a tyto náklady chce ušetřit. Program nebude zpočátku dostupný ani na internetu a vedle terestrického vysílání se má objevit pouze v nabídkách některých poskytovatelů IPTV. Do dne startu byli jistí ale jen jednotliví poskytovatelé. Například společnost Grape SC, která působí v Chomutově, Lounech, Lovosicích a Žatci. „Kanál najdete ve všech našich programových nabídkách. Můžete tak přímo ve vaší TV, ale i na mobile, PC, tabletu či notebooku sledovat volejbal, florbal, basketbal, házenou, hokej a spoustu dalšího lokálního i mezinárodního sportu,“ slibuje operátor. Sporty TV od začátku zařadí také společnost Kabel1 v Klášterci nad Ohří.

Zástupci Sporty TV na úterní tiskové konferenci avizovali jednání i s „velkou trojkou“ poskytovatelů IPTV, tedy hlavními mobilními operátory a jejich službami O2 TV, Magenta TV a Vodafone TV, ty však kromě poslední zmíněné do čtvrtečního večera zařazení Sporty TV do svých nabídek neavizovaly. A stejně jak i další poskytovatelé IPTV, s nimiž měla Sporty TV jednat: Lepší.TV, SledováníTV, PODA či Nej.cz. Právě v nabídkách IPTV přitom bude moci Sporty TV nabízet i zpětné zhlédnutí svých pořadů i několik dní po jejich odvysílání. A také Full HD rozlišení, s nímž má televize odstartovat v nabídce Vodafone TV, kde se kvalitou obrazu bude rovnat veřejnoprávnímu kanálu ČT Sport.

Jak se představovala Sporty TV Galerie z pražského Edison Filmhubu

 

Štítky