AKTUALIZOVÁNO: Technicistně provedený projektor typu DLP a firemního systému Trichroma Laser je určen pro toho, kdo má návrhy tohoto typu rád (autor mezi ně patří). Z jedné strany za děrovaným krytem vidíte přiznané větráky, z druhé, pravé a taktéž plně děrované, se line teplý vzduch. Celek, až na příliš lesklou čelní plochu (kdo tohle vymýšlí…), je designově jedinečný a svůj. A to jak z vnějšku, tak vnitřním návrhem.

 

AKTUALIZOVÁNO, 8. 4. 2024: zastoupení Hisense nám zaslalo video připomínku k údajné absenci barevných tlačítek na dálkovém ovladači a vše jim kupodivu fungovalo přes níže zmiňované sdružené tlačítko „123“. To vyvolalo jednak numerickou klávesnici a jednak obvyklé červené, modré, atd… barevné tlačítko. Autor je za doplnění pochopitelně rád, leč u něj to takto skutečně nepracovalo (zřejmě rozdílná verze firmwaru). V každém případě funkce tu je, nebo u některých projektorů C1 v brzku bude. Díky za vyjádření!

 

Jak vidíte ze snímků, vypadá jako krychle, působí ale kultivovaně a nikoli vysloveně hranatě. Objektiv nemá optický zoom (sáhnout prý můžete po rozšíření „C2 Ultra/C2 Pro Support Optical Zoom“) a je skryt za na poklep plastovou a pevnou záslepkou (jiná tu ani není). Návrh dobře vidíte z níže připojené bohaté fotogalerie a doplňuje ho stereo zvuk od vyhlášené společnosti JBL s dvaceti wattovým zesilovačem a širokopásmovými repro umístěnými po stranách. Ve fotogalerii níže nepřehlédnete ani tohle.

U projektoru zvládajícího také WCG (široký barevný gamut, rozsah) nám bylo slibováno automatické nastavení obrazu za pomoci UI (AI) s čímž ale moc nepočítejte, nebo byla naše očekávání přehnaná, což je také možné. Posuďte ale sami: UI má (měla) zvládat automatické ostření (dělá to skvěle), úpravu lichoběžníkového zkreslení (nic moc), vyrovnání obrazu vzhledem k plátnu (dtto) a také věc, která je poněkud neobvyklá – vyhnutí se překážkám na cestě, což jsme sice vyzkoušeli, ale k ničemu nedospěli. Má jít o jakési obejití překážky mezi výstupem obrazu z objektivu a plátnem, ale kdo ví, jak se chová když pracuje.

Na tomto místě je dobré zdůraznit, že objektiv nemá jakýkoli posun, a to ani horizontální, ani vertikální. Při mobilní instalaci je tak regulování směrem k plátnu (stěně) tradiční – prostě s ním pohnete.

Vraťme se ale k UI (AI). Našinec by si myslel, že zmáčkne kouzelné tlačítko, umělá inteligence povstane a záhy bude hotovo. Žádné takové „kouzelné tlačítko“ tu není a nakonec uvidíte, že musíte trochu „šukat po světnici“, v tomto případě po menu nastavení, abyste vše manuálně vyladili. Bez hlavoruční práce jsme se zkrátka neobešli, a to jsme to zkoušeli mnohokrát.

Projektor s rozsahem úhlopříček 165 cm (65″) až 762 cm (300″) má zabudován konektor RJ-45, tedy Ethernet (LAN) a tohle je opravdu důležité, protože u těch levných od toho výrobci z neznámých důvodů (zřejmě opět peníze) odstupují. Jsme u rozlišení Ultra HD (4K), byť je vytvářeno z Full HD technologií zvanou „pixel shifting“ (posun pixelů), udáváno je nicméně 3.840 x 2.160 bodů. V tomto okamžiku je zřejmé, že přes Wi-Fi v rozumné kvalitě nepřenesete všechno, nehledě na možné komplikace s bezdrátem jako takové. Pokud máte ale k místu přiveden ethernetový konektor, není co řešit a C1 můžete s výhodou napojit takto. To se vám dnes povede u málokterého levnějšího projektoru i když tady jsme, pravda, na ceně nějakých 49.990 Kč.

Hisense C1 potěší i prakticky kompletní kompatibilitou se systémy pro obsah s vysokým dynamickým rozsahem HDR (co to je), konkrétně jak s HDR10 a HLG, tak s HDR10+ a Dolby Vision.

Počítejte ale s tím, že přirozený kontrast není nijak vysoký – 1.450:1 i když většinou můžete najít 1.600:1. V tomto případě je to ale jedno. To, že by mohl být vyšší, je zřejmé v obou případech a na obrazu je to někdy, zvláště za ideálních podmínek trochu znát.

Zmínit je ještě nutno hladinu hluku, která je zde udávána na hodně příjemných 37,9 dB a tohle si rovněž můžete přičíst mezi výhody. Projektor nebyl prakticky slyšet ani v okamžiku, kdy autor seděl vysloveně vedle něj!

Podsvícený dálkový ovladač je zajímavý i možností jednoduše ho postavit na výšku. Povšimněte si zejména tlačítek vyhrazených pro řízení projektoru. Vlevo pod vypnutím/zapnutím vidíte „něco s křížkem“ (automatické zaostření), kombinované tlačítko naproti nedělalo nic, jen vyvolalo numeriku a vpravo u hlasitosti vidíte unikátní manuální regulaci světelného toku (0-10), v praxi nepříliš funkční. Foto: Hisense

I když se někde můžete dočíst, že napájení projektoru obstará vnitřní zdroj, ve skutečnosti jde o zdroj externí, a to v rozumné v podstatě notebookové velikosti. Na zdroji je také signalizační LED.

C1 testujeme s výborným mobilním projekčním plátnem Epson Silk Screen ELPSC26, které můžeme jen doporučit. V případě autora to znamenalo úhlopříčku maximálně nějaké dva metry při 16:9 (umí i 16:10).

Výborné ovládání à la televizor, nastavení přiměřená i s ochranou zraku

I tohle patří mezi výhody Hisense C1. Narazíte na naprosto běžné menu nastavení známé z TV ve kterém se na nulté úrovni (tzv. rychlé volby) koluje a kde je například i volba dovolující vypnout obraz a ponechat pouze zvuk. S výhodou tak snížíte spotřebu na minimum, šetříte světelný zdroj a jde to udělat i velmi operativně.

Vstup do celkového nastavení pak obnáší obvyklé „televizní“ volby plus položku určenou speciálně pro projektor a v tomto ohledu se stačí podívat do fotogalerie níže, kde menu této části vidíte v plné podobě.

Na projektoru najdete ovládání na horní straně a mimo jiné zde můžete upravit hlasitost a projektor zapnout.

Dálkový ovladač je částečně popsaný u fotografie výše, za pozornost ještě stojí tlačítka P.Mode (přednastavené obrazové režimy) a S.Mode (přednastavený zvuk). Vše doprovázejí obvyklé vstupy/výstupy, zmiňované menu nastavení a několik tlačítek pro multimédia, které někdy fungují i v aplikacích IPTV/VoD. Zásadní vadou je pak absence barevných tlačítek potřebných v některých aplikacích a nenašli jsme je ani na sdruženém tlačítku označeném jako „123“.

V noci se ovladač automaticky podsvěcoval, jakmile jsme ho vzali do ruky, s výhodou se dá i postavit, což se dnes nevidí.

A úpravy nastavení projektoru?

Možnosti vidíte výše a i když na první pohled vypadá, že jich je hodně, stačí druhý pohled a redukce je zřejmá. Tohle je menu pro ty, kteří si pořizují svůj první projektor. Nikde nevidíte obvyklé názvy (třeba „lichoběžníková korekce“), ale jen ty „televizně“ uhlazené.

Asi je to tak dobře.

A i když se můžete dočíst, že korekce lichoběžníkového zkreslení (zde „Automatická oprava“) je velmi účinná, v našem případě to skutečně neplatilo. Snažila se, ale účinnost byla tak 70, 75 %, někdy možná osmdesát… Zbytek jsme museli doladit ručně a viděli jsme už i nesrovnatelně lepší autokorekci. Tady by se dala – mezi projektory, které ji zvládají – označit za trochu lepší průměr a UI si asi vzala dovolenou…

V tomto okamžiku nesmíme zapomenout ještě na to, že v menu nastavení najdete volbu pro ochranu zraku. Jsme přece jen u laseru a děti jsou…

Projektor je obsluhován firemním linuxovým operačním systémem Vidaa ve verzi U6.0 a i zde byl rychlý a spolehlivý. Autor byl velmi zvědav, zda se zvládne napojit i na server na domácí síti, což klaplo, a byl zvědav i na domovskou obrazovku, která naštěstí byla ve starém pohodovém stylu, byť už bohužel nikoli úplně. Foto: autor

Klasická multimédia i z domácí sítě, DTS a spolehlivé aplikace

Operační systém Vidaa v sobě zahrnuje přehrávač, takže můžete multimédia zvládat přímo. Jednak přes USB zasunuté do projektoru a ze serveru na domácí síti. Ten v našem případě představoval výtečný multimediální server Synology DiskStation DS414j s disky Western Digital Red s plným zrcadlením.

V druhém případě multimédia trpí klasickým problémem, který najdete i u jiných platforem, včetně Androidu, totiž absencí přehrávání externích titulků (interní jely). Zde k tomu ještě přistupuje absence podpory formátů Xvid a Divx, což je ovšem současná TV klasika.

V případě přehrávání přímo z rozhraní USB nepracovalo médium se souborovým systémem exFAT, NTFS už ano stejně, jako titulky v interní i externí podobě. Regulovat je třeba co do velikosti, ale nemůžete ani zde.

I když projektor nemá udávánu kompatibilitu s DTS, přehrál z rozhraní USB i testovací video se zvukem v DTS-HD Master Audio, čemuž lze jen zatleskat! Formáty Xvid a Divx však nepracovaly ani zde.

Aplikace o. s. Vidaa nabízí jak zahraniční, tak domácí. Výsledkem je Disney+, zde plně funkční, dále Voyo, Lepší.TV, Seznam.TV a také SledovaniTV. Vše fungovalo bez potíží i v rámci několikahodinového zkoušení. Jen Disney+ vykazovalo patrnou tendenci někdy dosti zpomaleného startu a nebylo jasné proč.

Zkoušen byl i externí zdroj signálu v podobě multimediálního přehrávače Strong SRT 202 Ematic (Android TV 9). Přes něj jsme otestovali aplikace jako HBO Max, Canal+ a Skyshowtime, které zde nejsou, a přehrávač jsme také zapojili do zkoušení obsahu s HDR. I zde bylo vše funkční, byť u HDR v trochu omezené podobě a nikoli s tolika detaily, které by technologie mohla zobrazovat k čemuž se ještě dostaneme.

Co se týče zrcadlení obrazovky z mobilu a tabletu, které se vzhledem k nijak vysokému počtu aplikací (zmiňme např. absenci O2 TV či Skylink Live TV) rozhodně může hodit. Předně je třeba říci, že tu je klasické zrcadlení přes Wi-Fi Miracast a doplnit to můžeme i funkcemi pro Apple. Tradičně ovšem zkoušíme pouze s mobily s Google Android, což zde představoval i tablet TCL NTXpaper 10S (matný displej) a celkově vzato taktéž výborný mobil TCL 30+ (Android 12).

V obou případech zrcadlení nepracovalo a i když zařízení projektor viděla, napojit se na něj nedokázala.

Naproti tomu mobil vyšší střední třídy Samsung Galaxy A54 5G (Android 14) s firemní aplikací Smart View neměl se spoluprací s projektorem Hisense problém, pokud tedy nepočítáme menší zabranou plochu, což je ale potíž na straně Samsungu a nepomohla ani funkce na posledním snímku fotogalerie výše.

Tohle je maximum, kam jsme se s automatickou úpravou dostali, a to ještě jenom někdy. Vše si manuálně doladíte přes čtyři body. Povšimněte si širokých linek, které obraz rámují a dovolují ho lépe vyladit. Protože se však neukazují vždy, je nejlepší dolaďovat projekci mimo aplikace či vnější zdroj signálu. Foto: autor

Jaký je? Se spolehlivým základem i nutností doladění

Hisense C1 pracující přirozeně ve Full HD (převod na 4K) má nepochybně výborný obraz a výrazný, nadstandardní zvuk od JBL, který o sobě dá vědět hned po zapnutí. Co nemá, je ono kouzelné tlačítko UI/AI, které by vše automaticky kalibrovalo a doladilo a neumí ani to, že pokud ho přesunete na nové místo, obraz si sám upraví, což už ale také z některých projektorů známe. Tenhle je sice zamýšlen i jako mobilní, ale zmiňovaným způsobem nefunguje, což by někdo – a zcela pochopitelně – mohl pokládat za mínus.

Automaticky a precizně (po zmáčknutí tlačítka) u projektoru fungovala jediná věc –ostření. To se spolehlivě chovalo za každých okolností. Zbylé funkce sice také pracovaly, ale prakticky vždy je bylo nutné dolaďovat a často hodně. UI se u Hisense C1 poněkud fláká, resp. má značné rezervy. Ty byly jasně vidět i u podání obsahu s HDR i když jsme mohli vyzkoušet pouze dva systémy – HDR10 a Dolby Vision. Rezervy byly u obou a kdeže jsou doby, kdy jste si mohli efekt upravit.

Výhodou by mohla být i manuální regulace světelného toku, která je přímo na tlačítku dálkového ovladače. To by ale musela být výraznější a znatelnější, což není. Nikde jsme rovněž nenarazili na udávaný rozsah v lumenech (reguluje se stupni 0-10). I ve zcela temné místnosti byly rozdíly minimální.

A závěr? Hisense C1 je výborný projektor plně odpovídající ceně a ideální pro stacionární instalaci (jde dá i ke stropu). Pokud z něj chcete dostat co nejvíce, musíte si ho skoro na všech frontách doladit ručně. To ale není nic proti ničemu. Mimochodem výrobce hovoří o recyklovatelnosti z více než 92 % a i to je dobré brát v potaz.

Hodnocení

  • PRO: parádní obraz i výrazný zvuk, koncepce, návrh i provedení, výtečné automatické ostření, jasné a průhledné ovládání, operativní vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, příjemně tichý, RJ-45 (!)
  • PROTI: připravte se na v podstatě nefunkční UI, resp. nefunkční slibované automatické vyladění obrazu, na DO chybí barevná tlačítka