Dnes, když pojedete po Strakonické od Zbraslavi ve stoupání na Cukrák, už neuvidíte 3 anténní stožáry bývalého středovlnného vysílače Praha Zbraslav. Během včerejška byly strženy. První v 9 hodin ráno, druhý v poledne a poslední okolo 15 hodiny. Při této nevšední příležitosti, když padl druhý, jsme byli u toho.

Před příchodem nás uvítalo příjemné jarní počasí a už jen dva stojící anténní stožáry, z nichž ten prostřední si už dlouho nepostojí. Místo pro středovlnné vysílání zde bylo využíváno 35 let, od roku 1989, kdy se sem přesunul  kvůli výstavbě kamenolomu původní vysílač Zbraslav- Baně.

Ještě před polednem stály na Jílovišti 2 stožáry  (Foto z 6.3.2024:Václav Udatný)

Poslední rozhlasový program, který se odsud šířil bylo Country rádio na kmitočtu 1062 kHz, než v září 2023 na této vlně skončilo, aby se přesunulo na vysílač Liblice a vysílalo na frekvenci 639 kHz. Další podrobnosti o historii tohoto místa a o vlastním vysílači (nejen o anténních stožárech typu unipól) si můžete přečíst v našem článku.

Další AM vysílač Zbraslav končí A ikonické Liblice znovu ožívají

Před složením anténního stožáru

Na středních vlnách dnes vysílá jediné komerční rádio Country ze dvou vysílačů – Liblice u Českého Brodu a České Budějovice. Stožáry původních vysílačů dnes již nemají žádné využití. “Ty stožáry tady stály desítky let a jak jsem už říkal, ta technologie jde dopředu, takže dneska tyto stožáry, které vlastně celé slouží jako anténa, už nejsou potřeba a ta technologie je výrazně menší a těch stožárů potřebujeme míň“, řekl Miloš Mastník, generální ředitel Českých radiokomunikací, který se na tuto událost osobně také přijel podívat. A jako ostatní, musel si z bezpečnostních důvodů a zejména předpisů, nasadit ochrannou helmu, i když podle šéfa demoliční firmy prakticky žádné nebezpečí nikomu z pozvaných nehrozilo. Všichni zúčastnění byli ve stanovené bezpečné vzdálenosti, ale jsou známé případy, kdy ne vždy vyjde všechno podle připraveného plánu.

Příprava této demolice trvala řádově několik dnů. S firmou CRA spolupracovaly i na jiných obdobných demolicích, takže s tím mají zkušenosti (naposledy anténní stožár, již posledním dnem roku 2021 odstaveného vysílače, Svinov). Středovlnné stožáry nejsou až tak extrémně vysoké, tyto dosahují výšky 84 m. Miloš Mastník při té příležitosti zmínil, že poněkud složitější situace byla na jediném dlouhovlnném vysílači Topolná, kde dva stožáry byly vysoké až 270 m.

Prostřední stožár krátce před pádem (Foto autor)

Po dnech přípravy sekundy pádu

Krátce před stržením druhého stožáru, náznak jarního počasí skončil a obloha se od západu začala pomalu zatahovat mraky, jakoby předzvěst blížícího se konce 35 leté služby, kterou vyzařovací anténa unipól natažená ve stožáru poskytovala své služby mnohým veřejnoprávním i soukromým vysílatelům.

Samotná demolice, na rozdíl od zmíněné Topolné, nepotřebuje výbušniny. V podstatě je to připraveno tak, že se uvolní na jedné straně vrchní upínací lana, protější si vrchol přitáhnou, uprostřed se pak stožár zlomí, protože nevydří tíhu tahu protilehlých lan a tak se řízeným způsobem celý stožár složí k zemi. Je to o něco jednodušší než používat trhavinu, protože ji prakticky nahradí fyzikální zákony.

Jak jednoduché je zlomit kovovou konstrukci  (Foto autor)

Podívejte se na naše video, jak se stožár zřítil a složil za 10 sekund

A na závěr jsme si krásně složenou konstrukci stožáru prohlídli zblízka

Datové centrum

A druhý důvod této demolice je, že pozemek, na kterém stojíme, je určen k výstavbě datového centra, které by mělo být největší v České republice. A odteď zhruba za rok by měly být zahájeny stavební práce“, uvedl Miloš Mastník a poskytl k nahlédnutí projekt tohoto datového centra. Pořídili jsme pro Vás několik snímků, na které se můžete podívat dále. Pokud vás překvapí, že je na nich jeden anténní stožár, tak jej tam skupina architektů ponechala pouze jako dekorační objekt, bez jakékoli funkce, protože je v krajině pod Cukrákem, kde je již vybudované další datové centrum, nerušil.

Galerie budoucího datového centra CRA

podle stávajícího architektonického projektu

Úvodní foto všech 3 původních vysílačů z roku 2023:Václav Udatný