Velký restart projektu DAB+ ověřeno, v jehož rámci certifikují digitální rozhlasové přijímače vhodné pro český trh, plánují České Radiokomunikace (CRA). „Chceme do projektu zapojit velkoobchod i maloobchod,“ uvedl pro Televizníweb.cz Marcel Procházka, ředitel sekce regulace a právního oddělení CRA.

„DAB+ ověřeno“ navazuje na předchozí úspěšný projekt „DVB-T2 ověřeno“ (a na někdejší pečeť „Umí dobře česky“, kterou uděloval server DigiZone.cz set-top boxům DVB-T se správnou češtinou). Cílem všech těchto aktivit bylo praktickým testováním ověřit, zda je daný přijímač schopný regulérně přijímat veškerý obsah digitálního televizního nebo rozhlasového vysílání, včetně věrného zobrazování textů v češtině. Konkrétně u digitálních rádií CRA kontrolují, jak DAB+ přijímače zvládají jazykovou lokalizaci českých znaků v DLS (Dynamic Label Service), jazykovou lokalizaci menu přijímače, kontrolu frekvenčního rozsahu (ladění), podporu zobrazení názvu stanice v DLS, Slide Show, testují dekódování zvuku a doplňkových datových služeb.

S výstavbou DAB+ sítě B začneme v létě, říká šéf sekce regulace CRA Marcel Procházka

Na certifikaci spolupracuje Datart, měla by i Alza a další

„DAB+ přijímač, o kterém výrobce prohlásil, že splňuje minimální požadavky, získává známku DABovereno.cz, která deklaruje, že přijímač splňuje příslušné standardy a další kritéria,“ uvádí CRA. „Jakoukoli zjištěnou nekompatibilitu výrobku s uvedenými standardy je nezbytné řešit přímo s příslušným prodejcem, distributorem či výrobcem daného výrobku, který je plně odpovědný za správnost prohlášení o tom, že výrobek splňuje uvedené standardy,“ dodává operátor. Certifikací DAB+ ověřeno se může pyšnit zatím 21 digitálních rozhlasových přijímačů, z toho devět značky GoGen, tři značky JVC, sedm značky Sencor a dvě značky Tesla. Konkrétní modely lze vyhledat na webu www.dabovereno.cz, kde také funguje ověřovač certifikace rádií pro běžné posluchače.

Vedle samotných přijímačů CRA ověřují i výrobce a z těch zatím pečeť získal pouze GoGen. Dlouhodobým partnerem projektu je společnost Datart, která na webu www.datart.cz/doba-dabova zveřejnila základní informace o příjmu digitálního rozhlasového vysílání a převzal část obsahu webu projektu DAB+ ověřeno. To však nemá být jediný prodejce, kterého chtějí CRA do projektu zapojit. Operátor podle Marcela Procházky využije svých kontaktů na maloobchodníky i velkoobchodníky se spotřební elektronikou, aby certifikace měla co největší dopad na posluchače rádií. Kromě Datartu v nedávném rozhovoru pro Televizníweb.cz zmínil například i Alzu. „Máme výhodu v tom, že poskytujeme cloudové nebo telekomunikační služby několika velkým retailovým řetězcům – prodejcům elektroniky, s nimiž jsme schopni spolupracovat i v této oblasti, stejně jako tomu bylo v případě DVB-T2. Oni DAB rádia rádi prodají, může tam fungovat určitá symbióza, takže věříme, že prodej přijímačů podpoří,“ uvedl Procházka.

„DAB+ ověřeno“ odstartovalo, CRA začaly certifikovat digitální rozhlasové přijímače

Zakažme prodej rádií bez digitálního tuneru, navrhují CRA

Podpora prodeje přijímačů je potřebná, protože podle posledních průzkumů totiž digitálním rozhlasovým přijímačem disponuje pouze 15 procent českých domácností, zatímco analogový rozhlasový přijímač má takřka každá domácnost. Pro komerční rádia proto není vysílání prostřednictvím DAB+ sítí příliš výhodné, což například CRA chtějí zohlednit do zaváděcích cen za šíření signálu. „První dva roky to nebude žádná hitparáda,“ připustil Marcel Procházka už na lednovém setkání s novináři, na kterém CRA hodnotily uplynulý rok i výsledek aukce kmitočtů pro sítě DAB+ určené k šíření komerčních rádií. Společnost vedle toho zajišťuje technický provoz i pro zatím jedinou celoplošnou síť DAB+ v České republice, která patří Českému rozhlasu. Podle ní chce operátor budovat i svoji celoplošnou síť pro komerční rádia, v aukci označovanou jako multiplex B.

Prodej DAB+ přijímačů by podle Procházky mohl podpořit i stát, kdyby vydal opatření, podle něhož by se od určitého data nesměly prodávat rozhlasové přijímače bez digitálních tunerů. „Rádií, která nepodporují DAB+, se prodává pořád dost. Řekl bych dokonce, že je jich většina. Určitě by tedy takové opatření stálo za zamyšlení. Jedno takové se tady už vlastně přijalo na úrovni Evropské unie, která rozhodla, že všechna auta, která mají nějaký audio systém a rozhlasový přijímač, musí být vybavena pro příjem DAB+. Obdobné opatření by mělo být přijato i pro maloobchodní trh,“ navrhuje šéf sekce regulace a právního oddělení CRA.

Na cestách po Česku s rádii DAB+ Jaký je na nich příjem digitálních stanic?

Úvodní foto: CRA