Pouhé dva týdny po ukončení certifikací televizních přijímačů startuje jejich rozhlasová obdoba. České Radiokomunikace vytváří databázi prověřených rádií pro příjem digitálního vysílání DAB+.

Plánujete si pořídit digitální rozhlasový přijímač, abyste mohli poslouchat rádia, která vysílají digitálně v sítích DAB+? Při výběru správného přístroje vám pomůže pečeť „DAB+ ověřeno“, kterou jsou označeny přijímače, které prošly certifikací Českých Radiokomunikací (CRA). Společnost tak navázala na víc než tříleté certifikace televizních přijímačů vhodných pro příjem pozemního digitálního vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC. Certifikace „DVB-T2 ověřeno“ však CRA ke konci loňského roku ukončily, protože na trhu je již dostatek vhodných televizorů a set-top boxů a druhá televizní digitalizace loni v říjnu dospěla do svého závěru. Nyní se čeká na zahájení rozhlasové digitalizace, která by měla vést k přechodu od analogového vysílání v FM pásmu k digitálnímu šíření signálu v sítích DAB+.

Certifikace přijímačů „DVB-T2 ověřeno“ končí, od února budou CRA testovat digitální rádia DAB+

CRA dnes oficiálně spustily web www.dabovereno.cz, na kterém jsou k dispozici základní informace o digitálním rozhlasovém vysílání, mapy pokrytí dvou sítí DAB+, které provozují CRA, seznam digitálně šířených programů, ale především vyhledávač přijímačů, v němž si může zájemce ověřit, zda jím preferované digitální rádio má certifikaci CRA. Operátor se při testování zaměřuje na korektní zobrazování českých znaků v názvu stanic a textových popisech vysílaného obsahu, na překlad menu přijímače do češtiny, kontrolu frekvenčního rozsahu či podporu obrázkových slideshow na displeji přijímače. Součástí certifikace je i test dekódování zvuku a doplňkových datových služeb.

CRA zajišťují technický provoz celoplošné veřejnoprávní sítě ČRo DAB+, která šíří 16 celostátních a regionálních programů, a provozují vlastní síť CRA DAB+ s 13 komerčními rádii, která vysílá v Praze, Ostravě, Plzni a okolí těchto měst. Vedle těchto sítí existují ještě další dva rozhlasové multiplexy, které provozují společnosti Teleko digital a RTI cz a v nichž vysílají jak veřejnoprávní, tak komerční programy. Žádná z digitálních sítí určených pro komerční programy zatím nedosáhla celoplošnosti. Operátoři čekají na rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu, který má vypsat tendr na celoplošné DAB+ sítě v III. pásmu.

Odstartovalo nové digitální rádio Hlas Prahy, přes DAB+ ho naladí i posluchači mimo metropoli

Štítky