AKTUALIZOVÁNO: SSD disk jako datový nosič pro přechodné nahrávání pořadů či sledování vysílání s časovým posunem? Co si autor pamatuje, a co z času na čas zkoušel (a zkouší), nikdy to moc nevycházelo a muselo se sáhnout po běžné „flešce“ nebo klasickém točivém disku. Podívejme se ale na situaci v roce 2024 a výše uvedené médium od hodně známého a kvalitního výrobce.

 

AKTUALIZOVÁNO, 11. 4. 2024: máme tu vyžádané údaje od výrobce, což je super. Takže…

MTBF, tedy střední doba mezi poruchami, je impozantní >1.000.000 hodin.

Spotřeba: zápis – max. 227 mA, průměrně 188 mA,

čtení – max. 425 mA, průměrně 383 mA.

 

AKTUALIZOVÁNO: 8:00 hod.: připojen odkaz na test disku na digirevue.cz zaměřený na zkoušení s PC a multimediálním přehrávačem.

 

Kompaktní flash disk Kingston XS1000 představuje jednodušší verzi modelu XS2000 (kapacity 500 GB až 4 TB, krytí IP55 – co to je) a je ke koupi ve dvou „velikostech“. Zejména ta druhá je však – vzhledem k malým rozměrům – i přesto impozantní. Máme tu tak ohlašovaný 1 TB za asi 2.100 Kč a zapůjčené 2 TB za zhruba 3.100 Kč. V praxi je volného místa samozřejmě o něco méně k čemuž se ještě dostaneme.

S flash diskem dostanete krátký kabel typu USB (počítač, atd.), USB-C (disk) mající od počátku obou konektorů délku asi 31 cm. Je tužší, což je asi správně, ale vzhledem k ceně bychom v balení ještě ocenili kabel typu USB-C/USB-C. Zajímavá je pak v tomto ohledu uváděná kompatibilita s mobilovým Androidem a i když k mobilu by ho asi připojoval málokdo, možné to je (nezkoušeno).

Pokud vám propojení disku a zařízení klapne, na Kingstonu ho signalizuje malá i když nepřehlédnutelná LED, která při přenosu dat bliká.

Komunikace mezi diskem a zařízením probíhá přes USB 3.2, Gen 2 s velmi vysokou datovou propustností. Oficiálně udávaná rychlost zápisu je 1.000 MB/s, v případě čtení je to v podstatě stejné (1.050 MB/s) a samozřejmě jde o firemní údaje a jakési ideální podmínky. Další oficiální parametry SSD se dozvíte v tabulce na konci článku.

Pokud budete disk používat opravdu jen doma, třeba k televizoru či multimediálnímu přehrávači (MMC), ochranné pouzdro potřebovat nebudete, protože jde o zcela uzavřenou věcičku, pochopitelně až na konektor, který je však schován „uvnitř“. Zvláštní provedení horní části ovšem svádí k jakémusi posunu ve stylu flash pamětí Kingston DataTraveler Max (test) a našinec si říká, že snad nakonec vyjede i konektor USB-C.

Nikoli.

Pokud počítáte s přenášením disku, máte smůlu, protože Kingston žádné pouzdro nenabízí, nebo jsme ho u něj alespoň nenašli. A po pravdě – utopený konektor USB-C si o nečistoty přímo říká!

Stav ve kterém Kingston XS1000 dorazí. Jak vidíte, jde o souborový formát exFAT, což není, pro spotřební elektroniku, právě nejkompatibilnější záležitost… Foto: autor

Výchozí stav: exFAT a zcela prázdný disk

Disk dorazil se souborovým systémem exFAT a nebyl na něm jeden, jediný soubor, což někoho může překvapit (autora ano). Skutečně volná kapacita byla pod Windows 10 plných 1,81 TB, disk si samozřejmě můžete přeformátovat a obecně nejvhodnější bude NTFS. Pokud jde o test pro Televizní web, tedy zkoušení s televizorem (nahrávání, TimeShift – přehrávání živého vysílání s časovým posunem), je výběr zřejmý – televizory exFAT nemusí a těch, které to zvládají, je méně než šafránu. A nejen jich, protože může jít také o MMC, tedy multimediální centra, byť je zde situace výrazně lepší a exFAT často vezmou.

Test SSD disku Kingston XS1000 s kapacitou 2 TB probíhal ve dvou fázích – jeden článek vznikal pro digirevue.cz, druhý pro Televizní web.

Nejprve se tudíž v podobě v jaké Kingston dorazil zkoušel na běžném kancelářském počítači HP EliteDesk s plně aktualizovanými Windows 10. Kapacita 2 TB není v tomto případě problém, u jiných zařízení být ale může, a následně jsme – opět s původním exFAT – disk SSD vyzkoušeli na přehrávači Strong SRT 202 Ematic (Android TV 9). Ten zvládá i tento souborový systém a bližší popis této části testu najdete v samostatném článku na digirevue.cz společně s měřením rychlosti zápisu a čtení různých druhů souborů přes software CrystalDiskMark, což bylo děláno jak pro původní exFAT se kterým Kingston XS1000 dorazil, tak po přeformátování i pro NTFS. To bylo děláno na výše zmiňovaném stolním počítači při standardně nabídnutém nastavení Windows 10 (velikost alokační jednotky 4.096 bajtů), což bude s přehledem nejčastější případ. Výsledkem byla volná kapacita opět 1,81 TB.

Testovaný Kingston XS1000 vs. vyspělejší Kingston XS2000. Foto: Kingston

K článku pro Televizní web, resp. zkoušení disku zaměřeném na přehrávání multimédií na televizoru a jeho využití i jako záznamového média (plus TimeShift), byl použit rozměrný Hisense 65U7KQ (test) se 165 cm úhlopříčky, který momentálně máme zapůjčen na dlouhodobý test.

Televizory pro nahrávání (a TimeShift) – a teď už mluvíme obecně – zpravidla vyžadují naformátování flash paměti, či disku, přímo v nich a použit bývá speciální souborový a obecně nekompatibilní systém po němž ještě následuje vzájemné spárování obou zařízení. Nic takového televizory Hisense neřeší, což je dnes hodně ojedinělé a pro majitele samozřejmě velmi výhodné. Ani takto zaznamenané nahrávky však nejsou přenosné a přehratelné jinde, třeba v počítači, což je snad už o moderních televizorech známo, nebo třeba v televizoru téže značky, apod.

Jak bylo řečeno, SSD disk šel u Hisense rovněž využít pro TimeShift, tedy přehrávání živého TV vysílání s časovým posunem. Vytvářen je vždy jako dočasný soubor, který je po jeho ukončení smazán, takže ho na médiu ani nevidíte.

A protože Hisense 65U7KQ neumí pracovat se systémem exFAT, médium muselo za tímto účelem přeformátováno na NTFS.

Kingston XS1000 a televizor Hisense 65U7KQ jako nahrávací zařízení

Televizor se kterým jsme SSD disk Kigstonu zkoušeli (test zde), má tu výhodu, že pro nahrávání a TimeShift nevyžaduje vlastní formátování externího USB média, což má platit o všech se značkou Hisense (informace přímo z českého zastoupení). Obě funkce pracovaly okamžitě, jakmile televizor rozpoznal souborový formát s nímž je schopen pracovat, což v našem případě bylo NTFS, protože exFAT nebere a FAT32 dnes nemá smysl používat; s výjimkou specializovaných případů, jakým je typicky aktualizace firmwaru.

Jak vidíte z fotografií, televizor si na Kingstonu vytvořil adresář „PVR+“ do kterého umisťoval jak nahrávky, tak i přechodný soubor TimeShiftu. Pokud jsme ho tedy využili, což se zde dělá jednoduchým zmáčknutím Pause/Play.

Nahrávky byly následně umístěny do podadresářů „REC000001“, „REC000002“, atd. a uvnitř se nacházely další pracovní soubory, včetně běžným způsobem nepřehratelných video záznamů.

I když tedy televizor nevytváří obecně kompatibilní videa (to asi žádný moderní), má jednu velkou výhodu – nemusíte si jím nechat formátovat USB médium, což někdy – a autor to může potvrdit z vlastní praxe – vede k jeho následné v podstatě likvidaci, nepoužitelnosti na jiných zařízeních, včetně PC. Nedá se pak totiž (jak bylo řečeno „někdy“) vůbec přeformátovat a třeba počítač s Windows ho jednoduše vůbec neviděl. Zmiňovaný disk, ale nešel reformátovat ani v jiných televizorech či dalších zařízeních. Takže svého času špičkový disk Freecom jednoduše skončil!

Jestliže tedy chcete využít médium jinde, u televizoru Hisense (tohoto určitě) ho stačí jen odpojit, vymazat adresář PVR+ (není nutné, ale je zbytečný) a jede se dál. Případně si ho můžete, pro jistotu, v počítači ještě zcela běžným způsobem (tzv. Rychlý formát) přeformátovat, nebo ho nechat jak je, nahrát na něj multimédia, která chcete přehrát, atd., atd.

Na tomto místě je ale také třeba říci, že se jiné značky TV v drtivé většině případů chovají jinak a nejčastěji tak dnes skutečně musíte, aby televizor vaše USB médium pro nahrávání akceptoval, provést formátování přímo v něm.

Druhým a zcela samostatným problémem je to, že se televizory mohou různě stavět k SSD disku jako takovému, resp. jako záznamovému médiu a i takovéto případy byly v minulosti vidět. To už ale závisí na vašem konkrétním přijímači a i jeho kapacitním omezení. Jestliže ale hledáte nejjednodušší a nejlepší cestu, najdete si takový televizor, který disk SSD akceptuje a akceptuje ho bez reformátování tak, jako Hisense 65U7KQ (otázkou pochopitelně je, zda to také není tímto konkrétním diskem).

Jaký je? Jednoduše vynikající a až překvapivý

Na závěr se ještě podívejme na onu „omezenou“ záruku na 5 let ke které výrobce uvádí následující. Jde o tzv. „zbývající životnost SSD“, citujeme, „…kterou lze zjistit pomocí aplikace Kingston SSD Manager. Nový nepoužitý výrobek bude vykazovat hodnotu indikátoru opotřebení 100, zatímco výrobek, který dosáhl své hraniční meze cyklů programování/mazání (P/E), vykazuje hodnotu indikátoru opotřebení 1. Podrobnosti najdete na Kingston.com/wa.“

A teď ke zhodnocení disku SSD, který jsme zde zkoušeli ve zcela nezvyklém, až unikátním, využití.

Náš závěr zní, že Kingston XS1000 (2 TB) je vynikající, ať už ho použijete tak či onak (podívejte se na hodnocení digirevue.cz), což platí i v tomto případě, tedy při testu jako záznamového média pro televizor. Své k tomu samozřejmě řekla značka Hisense a podle informací ze zastoupení se takto chovají všechny televizory. To znamená, že zasunuté médium není třeba speciálně formátovat, čímž omezíte pravděpodobnost následné likvidace disku při snaze použít ho jinde (vlastní zkušenost autora). To je samozřejmě obrovská výhoda a je asi zbytečné dodávat, že XS1000 není za hubičku.

Co autora doslova fascinovalo bylo to, že zasunul disk s NTFS a s nahraným multimediálním obsahem do rozhraní USB 3.0 televizoru Hisense 65U7KQ a okamžitě mohl zmáčknout Pause, pozastavit živé TV vysílání a vyřídit si příchozí hovor. Tohle se vám u televizoru bez přeformátování média hned tak nepřihodí!

Autor je rovněž rád, že po letech narazil na SSD disk (a TV), který je s televizorem kompatibilní, rozumí si s ním a nedělá potíže. To se mu totiž ještě nestalo. SSD by si sice autor do serveru nedal ani omylem, ale bez obav si na něj umístil operační systém v PC, což výrazně zrychlilo start počítače. U televizoru, kde jde po nahrání pořadu stejně jen o přechodná data s výhodou zjistíte, že nebudete mít problém s rychlostí zápisu a nebude asi ani při nahrávání nějakého kvalitnějšího vysílání než je HD České televize.

A na závěr ještě zdůrazňujeme, abychom, si úplně rozuměli: nahrávky z moderní TV nikde jinde nepřehrajete. Nepřehrajete je dokonce ani v tom samém televizoru, té samé značky, třeba u kamaráda, protože jsou svázány přímo s konkrétním přístrojem u vás doma. Skutečně tak jde o zcela přechodné věci, vhodné v okamžiku, kdy nepoužíváte IPTV s jejím zpětným přehráním. Na rozdíl od takovéto internetové televize, tedy aplikace, kde záznam vydrží 7, 15, 30, apod. dnů, tady ho máte k dispozici neustále. Dokud vám – samozřejmě –funguje váš televizor.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, ve spojení s televizorem Hisense naprosto skvělé chování (není nutno reformátovat!), a to i pro nahrávání pořadů, hodně rychlé čtení i zápis, rozsáhlá kompatibilita s různými o. s., záruka 5 let (byť je lehce omezena)
  • PROTI: v balení chybí kabel typu USB-C/USB-C