Přijímač někde kolem 20.000 Kč. Co to ve vás evokuje? „Mohla by to být dobrá telka?“ „Moc drahé, stačí levnější.“ Nebo třeba… „Za ty peníze se na to nebude dát koukat!“ Inu, podívejme se, jak to vidí Televizní web…

V době recenze, tedy před pár dny, cena kolem 22.990 Kč (tak nějak průměrná, většinová, apod…). Jinak klasický návrh s nulovým rámečkem (pouze z boku) a vyšším spodním okrajem. To poslední je běžný design vyspělejších televizorů Hisense v roce 2023 a sem také patří tento model. Nehrajeme si tedy na nějakou předčasnou novinku pro sezónu 2024/25 (to, to letí…) a dlužno rovněž říci, že jsme na televizor čekali hodně dlouho. Za to vám nabídneme nejprve tradiční krátkodobý a po pár měsících i dlouhodobý test, což se může v době doprodeje loňských kolekcí hodit. Tento prý má být v prodeji minimálně do podzimu.

Řada U7KQ, v tomto případě se 165cm (dělá se až do 254 cm), skončila u autora na stěně a dlužno říci, že s ní jsme už jen „dva skoky“ od vrcholu nabídky roku 2023 s obrazovkou LCD – řad U8 a UX. Jsme také u nejlepšího podsvícení současnosti, plošného Mini LED se samostatným řízením ve 384zónách, naopak stále ještě u pouze 8bitového panelu i když s výrazně vyšším jasem, než jaký má nižší řada U6 (500, resp. v maximu až 1.000 cd/m2). A nechybí v podstatě kompletní podpora obsahu s HDR (co to je), včetně televizního HLG a filmového Dolby Vision v nejvyšší verzi IQ. Je tu rovněž kompatibilita s režimem Imax Enhanced a Filmmaker Mode (hodí se zvláště to druhé), antireflexní obrazovka (klasicky nefunkční – neplést s matnou) a VRR se 144 Hz z vnějšího zdroje. Zvukový systém je oproti U6 rozšířen na 2.1, tedy o samostatnou basovou složku (subwoofer), celkový výkon zesilovače je 50 W, což je někdy příjemně znát, a co do formátů jste rovněž naprosto v pohodě (Dolby Atmos a DTS, resp. DTS Virtual: X).

Televizor obsluhuje výborný, stabilní a rychlý (potvrdilo se to i zde) operační systém Vidaa U7, s Wi-Fi jsme na verzi 5, tedy sice dvoupásmové, ale výkonnější šestka tu není (co to je). Parametrově vzato, a vzhledem k ceně, solidní, opravdu solidní!

Televizor Hisense 55U6KQ Levný, skvělý a s parádní kombinací cena/výkon

Svižná klasická instalace, není nutné se registrovat

Televizor šel u autora tentokráte na stěnu (kvůli dlouhodobému testu), takže přišroubování svislých ližin na zadní stěnu (je rovná, je to tudíž jednodušší) a posazení TV do už zavedeného držáku, který zvládá maximální úhlopříčku 70″ (178 cm).

Následná instalace byla svižná (přes telefon nyní nezkoušeno), napojení ze začátku kabelem přes výborný meshový systém Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde), později vyzkoušíme i napojení přes Wi-Fi.

Třídění naladěných kanálů představuje klasický Hisense, což znamená výběr (a následný posun) i více stanic vybraných třeba i na přeskáčku. Důležité je ještě to, že pro provoz zkoušených aplikací (viz níže), tedy už těch, jejichž ikony vidíte a ke kterým máme přístup, nebylo nutné připojovat se k tržišti Hisense, takže tento krok můžete (zatím, možná pro vždy – záleží na vás) vynechat.

Upravené ovládání, menu (skoro) bez kolování a klasický problém s OK

Začněme od posledního bodu. OK totiž vyvolá seznam naladěných stanic jen někdy a pokud máte zobrazeny informace o kanálu, pořadu, nezvládne to a jen ukáže dodatečné informace. Tohle je u Hisense letitý problém a uvidíme, zda bude v nové kolekci 2024/25 vyřešen.

Menu nastavení společně s tzv. rychlými volbami na nulté, základní úrovni, vidíte ve fotogalerii, pojďme tedy k tomu, co je z ovládání upraveno. Jde minimálně o domovskou obrazovku a seznam vstupů a výstupů. Ty jsou nyní na výšku po levé straně obrazovky a i když v menu můžete zvolit, že chcete, aby se vám televizor po zapnutí vrátil do posledního režimu, ne vždy se tak dělo (většinou už ale ano).

Volby jsou tu dvě: naběhnutí do Home (domov) nebo pávě do posledního využitého režimu (tuneru, aplikace).

Upravena byla před časem výrazněji i samotná domovská stránka (à la populární VoD), která má obvyklé pruhy ve kterých se nedá kolovat, takže si to někdy pěkně odcvakáte. Ikony aplikací už po novu nemůžete mazat (smutný příběh, přehlednost je nižší), pouze posouvat na jiné pozice a jak jsou nastaveny v základu, je vidět na snímku níže.

Právě absence mazání ikon aplikací je naše největší námitka proti novému ovládacímu stylu plus minimálně absence kolování (je toho více).

Další věcí je to, že zatímco dříve jste z domovské obrazovky mohli do tuneru odejít prostým stlačením Exit, které je vysloveně po ruce, zde to už nejde. Musíte tedy na tlačítko Input a změnit vstup na tunerový („TV“).

Připravte se rovněž na to, že sice bylo zachování výtečné a lehce dostupné vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku, čímž šetříte značné množství energie, ale zmizela možnost vypnout tzv. rychlé spuštění televizoru. Ten tak operuje za vyšší spotřeby v pohotovostním režimu a silně pochybujeme, že zde platí oněch udávaných méně než 0,5 W. Skutečnou hodnotu se zatím nepodařilo zjistit, ale pokud k dispozici bude, dáme vědět. A doufejme, že v další verzi firmwaru Hisense tuto možnost vrátí. Ostatně u televizorů této značky patří ke standardu.

Rychlé a kvalitní EPG, spolehlivé HbbTV i zavedené aplikace

S programovou nabídkou se operační systém Vidaa nijak nepáře. Vypadá klasicky a nabíhá rychle a bez zvukového prodlení. Ostatně jak vypadá, vidíte na snímcích, kde jsou vidět i možnosti filtrování a snadný přechod na další den.

Kdyby se televizor dokázal probudit z pohotovosti, bylo by EPG značky „ideál“. Ale bohužel…

„Červené tlačítko“ HbbTV jsme krátce vyzkoušeli na řadě stanic plus důkladněji tentokrát u ČT. S výjimkou jednoho pořadu bylo vše v pořádku, včetně navazování na rozkoukaný snímek, správný přechod po změně kvality, atd. U dotčeného filmu neměla změna kvality na výsledek žádný vliv, s největší pravděpodobností šlo ale o potíže mimo televizor.

Co se týče aplikací, které jsou k dispozici, opět odkazujeme na náš speciální článek. Zde jsme krátce vyzkoušeli mj. novou aplikaci ČT iVysílání (chystáme důkladnější test), Disney+ a Voyo. S vnějším zdrojem, což byl výborný přehrávač Strong SRT 202 Ematic (Android TV 9), pak zejména aplikaci Canal+ s Apple TV+ a výsledky vidíte v samostatném článku.

A protože Hisense tuto aplikaci v nabídce nemá, ověřili jsme – přes mobil Samsung Galaxy A54 5G (Android 13, resp. 14) také zrcadlení obrazovky. Bylo výborné, včetně výsledné obrazové kvality a podotýkáme, že šlo o tzv. obecné zrcadlení přes Wi-Fi Miracast (více zde).

 

 

Jaký je? Výborný i když poslední aktualizace…

Zřejmě díky nyní jsme přišli o mazání ikon aplikací v nabídce na tlačítku Home, takže si zde ikony můžete pouze přeskládat, což k přehlednosti domovské nabídky právě nevede. Ostatně provedení Home pro rok 2023 nepřineslo žádné zajímavé inovace, jen nejrůznější zhoršení, jako toto.

Další nepříjemnou věcí je to, že na současné verzi firmwaru televizoru chyběla možnost vypnout tzv. rychlý start, což vždycky šlo. Příjímač by sice následně nabíhal pomaleji, ale za cenu výrazně nižší spotřeby v pohotovostním režimu. Zajímavé bylo, že funkce WoL, apod., tedy probuzení po domácí síti, resp. z internetu, vypnout šlo, resp. volby byly skutečně vypnuté.

Tady ale možná půjde o nějakou marketingovou šarádu a mávání vlajkou ve stylu „jsme nejlepší, zapnutí máme nejrychlejší“, apod.

Hisense rovněž dovoluje obousměrné audio přes Bluetooth, jen je někdy trochu těžší na něj přijít. A dovoluje i vypnutí obrazovky, takže šetříte nějaké dvě třetiny energie. Co se týče multimédií, tentokráte odkážeme na test televizoru Hisense 55U6KQ, tento se choval podobně. Nicméně protože je domluven dlouhodobý test, ještě se za pár měsíců : ) ozveme a probereme i toto…

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon s velmi dobrým obrazem, spolehlivý a rychlý operační systém, dobrý základ v podobě domácích aplikací IPTV/VoD, velmi snadné vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, většinou jasné a průhledné ovládání až na…
  • PROTI: …chování tlačítka OK (někdy), absence mazání ikon aplikací v Home, na dané verzi firmwaru chybělo vypnutí rychlého startu TV