Máme pro vás pravidelný žebříček nejoblíbenějších snímků vytvářený podle zájmu českých uživatelů mezinárodní programové služby JustWatch. Je rozdělen na filmy a tzv. TV shows (klasické seriály plus další opakující se pořady, včetně například „reality show“), nově jsou pak do seznamu sledovaných zařazeny další české streamovací služby a relevance výsledků se tak významně zvyšuje. Snímky a data: JustWatch

Společnost JustWatch to sice oficiálně neoznámila, nicméně letos navázala spolupráci s dalšími videoslužbami typu VoD či IPTV/VoD. Vedle O2 TV se vám tak v programové nabídce JustWatch vypíší i pořady z Lepší.TV, prima+ a je tu také Voyo, které se už blíží hranici milionu placených uživatelů.

Podle posledního žebříčku nám někdejší jednička, koprodukční sci-fi Bod obnovy (Česko, Slovensko, Polsko, Srbsko, 2023) klesla na deváté místo, růžovoučká Barbie zcela zmizela a jedničkou TOP 10 se stal známý Oppenheimer, který nyní najdete na Skyshowtime. Poslední až spektáklové zpracování Duny (první kniha, první díl ze dvou, HBO Max) provedené v duchu novodobých aktivistických trendů podobně, jako mimoňovská adaptace skvělé Nadace od Asimova, se dostalo na druhou příčku, třetí je sci-fi komedie Chudáčci (Disney+) následovaná fantasy muzikálem Wonka (HBO Max) a historickým Napoleonem (Canal+).

TOP 10 streamů Česka 2023? Podle JustWatch dominují tituly Disney

Jedničku si na TOP 10 u tzv. opakujících se televizních pořadů zabral remake výpravného Šogúna (Disney+), který odsunul krimi sérii Temný případ (HBO Max) na až momentálně desátou pozici. Dvojkou v žebříčku je „Problém tří těles“ (Netflix) vytvořený podle románu čínského autora Liou Cch‘-sina, třetí komedie Gentlemani (Netflix).

Za pozornost z březnového žebříčku stojí ještě minimálně další „spin-off“ „The Walking Dead“ (AMC), sci-fi podle hry Halo (Skyshowtime) tentokráte s pro změnu zcela zničenou Cortanou (1. řada nesrovnatelně lepší), a česká krimi „Metoda Markovič: Hojer“ (Voyo).

JustWatch je mezinárodní průvodce světem streamování a služba si klade za cíl pomoci svým uživatelům najít pořady právě pro ně. Součástí měření je asi dvacítka nejrůznějších placených video služeb typu VoD, dále služby volně dostupné a také některé IPTV (internetové televize, resp. kombinované s videotékami). Z českých jde zřejmě jen o O2 TV a chybí zejména Voyo.

JustWatch podle vlastních údajů využívá více než 20 milionů uživatelů měsíčně v 95zemích světa. V České republice pak má, podle nejnovějšího prohlášení pro digirevue.cz, 200.000 až 250.000 uživatelů měsíčně.