První úspěšný účastník aukce kmitočtů pro sítě určené digitálnímu vysílání komerčních rádií si postěžoval na to, že vyhrané kmitočty jsou koordinované na lokality vysílačů Českých Radiokomunikací. Přemístění jinam může být komplikované.

Veřejná konzultace k plánované aktualizaci Plánu využití rádiového spektra zaměřená na kmitočty určené pro terestrické digitální rozhlasové vysílání odhalila první větší problém s kmitočty vysoutěženými v aukci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Jak upozornil jeden z osmi vítězů aukce, příbramská společnost Teleko digital, vysoutěžené kmitočty ČTÚ koordinoval na lokality vysílačů Českých Radiokomunikací, ale vysílače jiných operátorů se často nachází jinde a vyžaduje si to opětovnou koordinaci, která v některých případech končí negativním výsledkem. Když už je možné použít vysoutěžený vysílací kanál, nelze vysílat uvedeným maximálním výkonem nebo použít plánovaný vyzařovací diagram.

S výstavbou DAB+ sítě B začneme v létě, říká šéf sekce regulace CRA Marcel Procházka

Lokality CRA se koordinují nejhůře, problémy se nečekaly

„Již v současnosti se projevuje nemožnost úspěšně zkoordinovat vysoutěžené kanály s vhodnými parametry z proběhlého tendru na DAB sítě na jiných vysílacích kótách nežli na stanovištích, kde mají postavená vysílací střediska České Radiokomunikace. Proto je potřeba nechat si otevřená vrátka pro možné individuální přidělení i jiných kanálů z důvodů kompenzování nemožnosti plně využít licencí přidělené kmitočty v rámci vysoutěžené oblasti – allotmentu. Tato skutečnost by měla být v materiálu zapracována,“ píše v připomínce k návrhu aktualizace Plánu využití rádiového spektra jednatel společnosti Teleko digital Tomáš Řapek.

Operátoři se dosud obecně domnívali, že koordinací kmitočtů na lokality s vysílači CRA nemůže dojít k žádnému většímu problému, protože jde zpravidla o ty nejvyšší kóty, které se mezinárodně koordinují nejhůře. Jakýkoli níže postavený vysílač by tedy měl splňovat podmínky mezinárodní koordinace na kótu CRA. Tomáš Řapek z Teleka ale upozorňuje ještě na dva problémy, které podle něj plánovaná úprava Plánu využití rádiového spektra pro terestrické digitální rozhlasové vysílání neřeší. „Dále není řešeno využívání moderních multicarrier DAB vysílačů na stejné vysílací kótě a s tím spojenou možnost filtrování výstupního signálu kritickou spektrální maskou přes dva sousední kanály,“ upozorňuje Řapek.

DAB+ propojíme s internetem, plánuje Jan John ze společnosti Play.cz

Co bude s kmitočty dočasných sítí DAB+?

V materiálu ČTÚ podle jednatele společnosti Teleko digital rovněž není řešena ochrana již zkoordinovaných kvalitních DAB kanálů z druhotné sítě pro budoucí využití. „Úřad se takto úplně zbytečně zbaví zkoordinovaných kanálů na našem území, které tvoří kmitočtové národní bohatství České republiky,“ míní Tomáš Řapek. Na mysli má kmitočty zkoordinované pro dočasné sítě DAB+, které zahájily vysílání před vypsáním aukce ČTÚ a které už nyní využívají pro digitální rozhlasové vysílání společnosti RTI cz, CRA, Teleko digital, Joe Media či Progress Digital. Platnost individuálních oprávnění pro využívání těchto kmitočtů skončí na konci letošního roku, ale někteří operátoři by je chtěli využívat i nadále, pokud to nebude vadit vysoutěženým sítím.

Příkladem může být společnost Joe Media a její síť COLOR DAB+, která nyní vysílá v Praze a části středních Čech, ale v aukci získala z těchto lokalit pouze pokrytí Prahy. Proto bude muset na konci roku vypnout středočeský vysílač na rozhledně Špulka na Benešovsku. Operátor už zkoušel žádat ČTÚ, zda by nemohl finální pražský kmitočet použít i na Špulce a vytvořit tak jednofrekvenční síť, která funguje již nyní na dočasném kmitočtu. Úřad ale žádost zamítl s poukazem na výsledek aukce, v němž společnost Joe Media nezískala kmitočtový příděl pro region středních Čech. Opouštěné a již zkoordinované kmitočty pro dočasné sítě DAB+ by operátoři rádi využili pro dokrývání svých finálních sítí pro digitální vysílání komerčních rádií.

Digitální rádia: Co chystají operátoři sítí DAB+? Plány vítězů aukce kmitočtů

Úvodní foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz