Dramatizace proslulého perského eposu z 12. století bude uvedena v druhé polovině září v areálu Erpet na pražském Smíchově. Jednu z hlavních rolí v tomto představení budou hrát projektory Panasonic.

Legendární příběh Ptačí sněm, který v České republice zpopularizovala stejnojmenná kniha od Petra Síse, zdramatizuje Divadlo bratří Formanů. Za pomoci profesionálních LCD projektorů Panasonic s celkovou svítivostí 70 000 lumenů a ve speciálním stanu bez podpěrných sloupů, v němž bude umístěná zakřivená projekční plocha, jej uvedou v premiéře v druhé polovině září. Dvanáct herců a tanečníků v ptačích kostýmech se vydává na dlouhou pouť k tajemné hoře Kaf, kde, jak doufají, najdou svého pravého krále. Jen on totiž může přinést na svět a do jejich životů mír a řád.

„Ve Francii Ptačí sněm proslavila dramatizace Petera Brooka a Jeana Clauda Carriéra, a zná ji každý, kdo se aspoň trochu zajímá o divadlo. U nás budou diváci znát spíš nádhernou ilustrovanou knihu od Petra Síse s extraktem původního příběhu, který je podaný skoro jako pohádka. Ve skutečnosti je to spíš filosofické dílo,“ říká režisér a scénárista Petr Forman. „My se ho snažíme co nejvíce přetavit do divadelní podoby. Proto pracujeme s velkým obrazem, animacemi, vizuálními efekty a vynikajícími umělci, herci a tanečníky z různých koutů světa.“

Unikátní zakřivená projekční plocha ve stanu bez podpěr

Divadlo kvůli představení nechalo ve Francii vyrobit speciální stan, který má vyztuženou podlahu vážící 56 tun, jež drží celou konstrukci tvořenou kovovými oblouky bez sloupů. Ty by totiž v prostoru vadily projektorům a vrhaly by na projekční stěnu nežádoucí stín. Proto se také Ptačí sněm neodehraje v Aréně bratří Formanů, která stojí na stejném pozemku vedle smíchovského Erpetu, a kde projekci vadily právě vnitřní nosné sloupy. „V Aréně jsme měli od sloupu ke sloupu prostor o délce 10 metrů, a ve stanu to bude 20 metrů bez sloupů. A je vyšší a o trochu delší,“ popisuje Petr Forman.

Stan je natolik velký, že ho z jihu Francie, kde vzniká na zakázku, bude divadlo převážet ve třech kamionech. Čtvrtý a pátý kamion pak veze obří dekoraci, která opanuje velkou část prostoru a skládací tribunu pro 320 diváků. Samotná stavba stanu potrvá pět dní, z toho tři dny připadnou na konstrukci a dva dny na vybavení interiéru včetně projekční technologie. Tu budou tvořit čtyři LCD projektory Panasonic, z nichž jeden bude umístěný ve špici stanu a bude silnější, protože nasvítí větší plochu na zemi. Další tři projektory budou mířit na zakřivenou projekční plochu o výšce sedm a délce 16 metrů, kde se spojí v jeden panoramatický obraz.

Iluze mořského příboje? Díky videoprojekci nic nemožného

Divadlo stráví celý rok 2025 kočováním po Francii

„Dnešní projektory jsou úplně někde jinde než v době, kdy jsme s našimi projekcemi začínali. Tehdy to bylo celé takové roztřesené a neostré, to se s dneškem nedá vůbec porovnávat. Současné projektory také o dost víc vydrží, je na ně spoleh,“ pochvaluje si Petr Forman. Projektory pro představení Ptačí sněm dodala společnost Panasonic Connect Europe, která je technickým partnerem divadla. Projektory budou po odehrání několika repríz v Praze v průběhu září a října putovat s divadlem do Dánska na tamní festival. Poté budou součástí dalších představení po celý příští rok ve Francii a severní Itálii. „Příští rok se do Čech nevrátíme. Během léta si možná odskočíme z Francie do Belgie na jeden velký festival, ale jinak budeme křižovat Francií a sezónu zakončíme na jihu v Bajonu,“ plánuje Petr Forman.

Čeští diváci, kteří plánují představení Ptačí sněm navštívit, tak mají jedinečnou možnost letos v září a říjnu, jinak si budou muset počkat do roku 2026. Prodej vstupenek na letošní představení zahájí Divadlo bratří Formanů v nejbližších dnech, získat je bude možné i prostřednictvím QR kódu na pozvánce níže.