Třetí síť s digitálními rádii můžou od čtvrtečního podvečera naladit posluchači v Českých Budějovicích a okolí. Miroslav Pýcha v krajském městě spustil svoji síť COLOR DAB+. Dosud zde vysílala veřejnoprávní síť ČRo DAB+ a komerční RTI cz.

Zkušební vysílání COLOR DAB+ odstartovalo na kanálu 9C z lokality České Budějovice – Němcové krátce po 16. hodině. Vysílač zde byl nainstalovaný již delší dobu, operátor jen čekal na vydání oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Zároveň jde o první vysílací lokalitu získanou v rámci aukce kmitočtů na sítě pro digitální vysílání komerčních rádií, která spustila ostré vysílání. Multiplex obsahuje sedm programů: Pýchova rádia Color a Hey a dále Rádio Expres FM, Rádio Classic, Music Only a Radio ZUN. „Aktuálně vysíláme výkonem 200 W, po vyřešení technických detailů je v plánu plný výkon 2 kW,“ informoval operátor.

Stejná síť vysílá i v Praze a středních Čechách, ovšem stále na základně individuálních oprávnění získaných ještě před aukcí kmitočtů, tedy na kanálu 7C. Oprávnění k vysílání na tomto kanálu ale Pýchově společnosti Joe Media vyprší na konci letošního roku a pražský vysílač na Strahově bude muset přeladit na vysoutěžený kanál 6A. Středočeský vysílač na rozhledně Špulka na Benešovsku pak bude muset vypnout bez náhrady. Joe Media v aukci získala kmitočty pro DAB+ sítě také v Plzeňském a Karlovarském kraji. Miroslav Pýcha vedle toho provozuje i analogové sítě rádií Hey a Color.

Digitální rádia: Co chystají operátoři sítí DAB+? Plány vítězů aukce kmitočtů

Štítky