Dnes odpoledne startuje nová celoplošná zábavně-hudební televize OK TV, za kterou stojí pořadatelé kulturních akcí a producenti Jana a Artur Kaiserovi. Kde nový program naladíte?

Hlavním způsobem šíření signálu OK TV bude terestrické vysílání. Stanice už několik dní vysílá statický obrázek v celoplošném multiplexu 24, který provozuje společnost Digital Broadcasting. Tento obrázek během odpoledne vystřídá řádné vysílání. Prvním pořadem má být Hitparáda moderovaná Radkou Pavlovčinovou. Jak se ujistit, že můžete OK TV přijímat? Vysílat ji bude stejná síť, která šíří tematické kanály skupiny Nova vyjma Novy Cinema. Pokud tedy na anténu naladíte kanály Nova Gold, Nova Action nebo Nova Lady, naladíte i OK TV. U některých televizorů se to ale neobejde bez načtení aktuální programové nabídky, tedy spuštění automatického ladění televizoru. Poté se do nabídky načtou všechny dostupné programové pozice všech sítí v dosahu přijímací antény.

Pokud divák přijímá televizní vysílání na anténu, ale nemá v programové nabídce stanice jako Nova Action nebo Nova Lady, pravděpodobně nemá přijímací anténu nastavenou na příjem multiplexu 24, ale výhradně sítí, které šíří České Radiokomunikace (CRA). Vysílače multiplexu 24 se totiž často nachází v jiných lokalitách než vysílače CRA, které šíří signál celoplošných multiplexů 21, 22 a 23. Vyřešit to lze přenastavením příjmové antény tak, aby dokázala zachytit signály jak z vysílačů CRA, tak společnosti Digital Broadcasting, která provozuje multiplex 24. Druhou možností je pořídit si druhou příjmovou anténu a směřovat ji na nejbližší vysílač multiplexu 24, přičemž svody z této nové a původní antény je třeba sloučit. To už je práce pro profesionálního anténáře.

OK TV před startem mění majitele Už ji nekontroluje Jan Hloch

Velká neznámá okolo HbbTV a online archivu pořadů

OK TV vysílá přes klasické vysílače volně, tedy bez jakýchkoli poplatků. Toto bezplatné vysílání bude ve standardním rozlišení obrazu podobně jako u programů Novy nebo Primy. Vyšší rozlišení televize nabídne pouze v placených televizních službách, především pak v IPTV. Stanici už slíbil zařadit provozovatel služby SledováníTV, televize podle poradce generálního ředitele Jiřího Balvína jednala i s operátory O2TV, Vodafone TV a Magenta TV. Naopak na satelitu by stanice neměla být dostupná. Důvodem je jiný přístup satelitních operátorů. Zatímco zařazení do nabídek IPTV stanici nic nestojí, a naopak si bude účtovat poplatky od operátorů za to, že ji můžou poskytovat svým zákazníkům, na satelitu by si OK TV musela sama platit kapacitu a zajistit kódování signálu.

Velkou neznámou zůstává případné online streamování lineárního vysílání OK TV, online archiv pořadů a tako hybridní vysílání (HbbTV). O nich majitelé stanice na tiskové konferenci minulý týden vůbec nemluvili a web OK TV byl ještě ve středu večer nefunkční, resp. obsahoval pouze logo stanice s informací, že se již brzy objeví na obrazovkách a odkazem na obecný e-mail stanice. Zpětné zhlédnutí pořadů tak bude možné buď za poplatek v rámci IPTV služeb nebo pro diváky, kteří mají k televizoru připojený set-top box s pevným diskem nebo jakékoli jiné úložiště, do kterého by se mohlo vysílání stanice nahrávat pro pozdější přehrání.

OK TV odstartuje 16. května Zaměřením připomíná někdejší TV Pětka