Máme pro vás pravidelný žebříček nejoblíbenějších snímků vytvářený podle zájmu českých uživatelů mezinárodní programové služby JustWatch. Je rozdělen na filmy a tzv. TV shows (klasické seriály plus další opakující se pořady), nově jsou pak do seznamu sledovaných VoD zařazeny další české streamovací služby a relevance výsledků se tak významně zvyšuje. Snímky a data: JustWatch

Ze třetí na druhou příčku se dostala sci-fi komedie Chudáčci (Disney+) následovaná snímkem „Hunger Games: Balada o ptácích a hadech“, což je příběh z dalších „Hladových her“. Jak vidíte, v TOP 10 se stále první část drží zpracování základního příběhu planety Duna (HBO Max) a nechybí například ani Napoleon z video služby Canal+.

TOP 10 streamů Česka 2023? Podle JustWatch dominují tituly Disney

Seriálovou jedničkou, resp. jedničkou opakujících se pořadů se stal někdy až tragikomický Fallout (název nepřekládají, ale slušný dabing) ukazující následky jaderné války v jakési alternativní historii Země, což teď frčí (vzpomeňme na Silo…). Druhé místo v TOP 10 zaujal poněkud rozporuplný remake Šogúna (Disney+) s nicméně skvělou výpravou, trojkou je pak pozoruhodný „Problém tří těles“ (Netflix) vytvořený podle románu čínského autora Liou Cch‘-sina.

Dlouhodobě populární sci-fi podle hry Halo (Skyshowtime) se drží na desáté pozici, ze žebříčku zcela vypadla česká krimi „Metoda Markovič: Hojer“ (Voyo) a jak vidíte, domácí snímky v něm tentokráte zastoupení nemají.

JustWatch je mezinárodní průvodce světem streamování a služba si klade za cíl pomoci svým uživatelům najít pořady právě pro ně. Součástí měření je asi dvacítka nejrůznějších placených video služeb typu VoD, dále služby volně dostupné a také některé IPTV (internetové televize, resp. kombinované s videotékami). Z českých je tu, mimo jiné, už i Voyo a O2 TV.

JustWatch podle vlastních údajů využívá více než 20 milionů uživatelů měsíčně v 95zemích světa. V České republice pak má, podle nejnovějšího prohlášení pro digirevue.cz, 200.000 až 250.000 uživatelů měsíčně.