Odvážnou predikci vývoje rozhlasového vysílání zveřejnila Asociace švýcarských soukromých rádií (VSP), podle níž má být terestrické digitální rozhlasové vysílání DAB+ jen přechodným řešením pro překlopení rádií na internet.

Poměrně krátkou životnost předpovídá VSP technologii DAB+, která je obecně považovaná za nástupce analogového vysílání rádií v FM pásmu. Ve studii „Perspektivy 2035+“, kterou asociace vydala začátkem května, zkoumá dlouhodobý potenciál jednotlivých distribučních platforem pro rádia a obecně pro audio obsah. Na 148stránkovém dokumentu se podílela i rakouská společnost Convergent Media a provozovatel sítě Swiss Media Část AG v Curychu. Závěry studie mají pomoci odpovědným manažerům při stanovování priorit pro rozhodování o investicích do distribučních kanálů. Studie přichází dva roky předtím, než má Švýcarsko vypnout analogové rozhlasové vysílání v FM pásmu.

60 tisíc Švýcarů podepsalo petici za pomalejší vypínání FM rádií

Rádio už jen přes internet? To by byl konec bezplatného příjmu

Země termín ukončení analogového terestrického rozhlasového vysílání několikrát posouvala. DAB+, který má FM nahradit, považují autoři studie pouze za dočasné řešení na omezenou dobu. Označují ho za „překlenovací technologii“, přičemž budoucnost vidí v online streamingu. Studie předpokládá, že už v příštím roce budou Švýcaři poslouchat rádio častěji přes internet než přes DAB+. Mimochodem, v České republice je internetový poslech stále silnější než příjem DAB+, což je dané malou vybaveností domácností digitálními rozhlasovými přijímači (penetrace se odhaduje na 15 procent). VSP předpokládá, že po roce 2025 bude podíl DAB+ na distribučním mixu nadále klesat a podle pesimistického scénáře do roku 2040 zcela vymizí. Optimističtější scénář předpokládá, že v roce 2040 bude přes DAB+ přijímat rádia jen 10 procent Švýcarů.

Studie naopak počítá s výrazně častějším využíváním nelineárního rozhlasového vysílání, zejména pak u mladších cílových skupin. Zájem o lineární rádia klesá už nyní. VSP předpokládá, že po roce 2035 budou nelineární rádia, tedy jejich audio obsah na vyžádání, používanější než tradiční živé rozhlasové vysílání. To by ale znamenalo konec bezplatného příjmu rozhlasového vysílání, konstatuje web teltafir.de, který švýcarskou studii podrobně rozebral. „Abyste mohli rádio používat, budete muset mít připojení k internetu a pro používání na cestách budete muset mít i mobilní data. Studie ale předpokládá, že budou přijata regulační opatření pro usnadnění přístupu k internetu a že tento standard bude dostupný například v autech,“ dodává web.

DAB+ propojíme s internetem, plánuje Jan John ze společnosti Play.cz

Online vysílání je zranitelné v době krizových situací

Teltarif.de si všímá, že v Německu došlo v poslední době ohledně mobilního poslechu rádií přes internet k opačnému trendu. Důvodem jsou drahé paušály s neomezeným využitím mobilních dat, které často vyjdou i na více než 100 euro měsíčně. Řada řídce obydlených míst je navíc stále bez pokrytí mobilními sítěmi 5G, takže pokud by zde skončilo klasické rozhlasové vysílání, posluchači by kromě pevného internetového připojení přišli o možnost přijímat rádia. „Obecně je také třeba kriticky vnímat fakt, že by přístup k rozhlasovému vysílání v budoucnu nebyl možný bez poskytovatelů internetu nebo mobilních služeb. A je také diskutabilní, zda lze v případě krizových situací obyvatele informovat výhradně přes mobilní sítě nebo internet,“ varuje Teltarif.de.

Německo má v tomto ohledu precedent z katastrofální povodňové vlny na řece Ahr, která v roce 2021 doslova spláchla obec Schuld v Porýní-Falci. Jako první komunikační cesta tam selhaly mobilní telefony, zatímco klasické rozhlasové vysílání nebylo nijak narušeno. Provozovatelé komerčních rádií ale mohou být se závěry studie VSP spokojeni. Řada z nich už dříve poukazovala na to, že budoucnost rádií je v internetu, zejména kvůli jeho možnostem distribuce obsahu a personalizované reklamě. „Lze si tedy položit otázku, zda to nebylo ve studii zohledněno a zda to nepomohlo k jejím závěrům,“ ptá se Teltarif.de, podle něhož už v roce 2018 přišla společnost Goldmedia se studií, podle níž internetová rádia pokoří klasické rozhlasové vysílání, což se ale dosud nestalo.

Dočká se DAB po 30 letech zájmu posluchačů? Úspěšná dražba 29 sítí DAB v ČR tomu napovídá