V noci na sobotu ukončily České Radiokomunikace (CRA) vysílání svého rozhlasového multiplexu CRA DAB+ s čtrnácti nejposlouchanějšími komerčními rádii z pražského vysílače Žižkov. Vypršela jim totiž platnost individuálního oprávnění pro vysílací kanál 7A.

Digitální rozhlasová síť CRA DAB+ využívala v Praze dva vysílače: Žižkov na zmiňovaném kanále 7A a Strahov na kanále 10D. Zatímco žižkovský vysílač musel operátor vypnout, protože mu 31. května vypršela platnost oprávnění pro vysílání, ze strahovského vysílače může vysílat až do roku 2028. Výpadek signálu ze Žižkova je ale pro pražské posluchače digitálního rozhlasového vysílání citelný. Jednak řada z nich neví, že stejnou síť naladí kromě vypnutého kanálu 7A také na kanálu 10D a jednak dosah strahovského vysílače je mnohem omezenější než žižkovského. Z toho CRA znovu spustí vysílání už na finálním kanále 6B, který vydražily v loňské aukci kmitočtů pořádané Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ).

Spuštění nového vysílacího kanálu ze Žižkova si ale žádá úpravu vysílače, která musí proběhnout manuálně a CRA tak zatím nedokáží stanovit přesné datum, kdy se tak stane. Společnost slibuje, že by vysílání na novém kanále 6B mělo být obnoveno nejpozději do 14. června. Potom ale bude dostupné daleko většímu počtu posluchačů, protože zatímco na vypnutém kanálu 7A mohly CRA vysílat jen výkonem 0,8 kW, na finálním kanále 6B do bude dokonce 20 kW. Stejným výkonem ze Žižkova vysílá digitálně Český rozhlas na kanále 12C a prostým pohledem na mapky teoretického pokrytí je viditelná změna oproti nižšímu výkonu vypnutého vysílače sítě CRA DAB+. Nový kanál digitálního rozhlasového vysílání CRA tak bude pokrytím kopírovat digitální vysílání Českého rozhlasu.

Dva operátoři, dva vysílače, dva kanály, ale stejný obsah

I když na novém kanále 6B chtějí CRA ze Žižkova nabídnout rozhlasový multiplex se stejnými programy jako na vypnutém kanálu 7A a pokračujícím kanálu 10D ze Strahova, formálně půjde o jinou síť. Zatímco ze Strahova a dříve Žižkova vysílaly digitálně přímo České Radiokomunikace, nový kanál na žižkovském vysílači bude provozovat jejich dceřiná společnost Czech Digital Group. A nepůjde o dočasnou síť CRA DAB+, ale Regionální síť 15 podle výběrového řízení ČTÚ, která má mít právě jen jeden vysílač na Žižkově. „CRA zahájí vysílání na novém kmitočtu 6B, který získaly v aukci s dobou platnosti do roku 2040. Vysílač bude zařazen do regionální vysílací sítě R15,“ potvrdila PR zástupkyně CRA Petra Miterová, která potvrdila, že všechny komerční stanice, které nyní vysílají v pilotní síti CRA DAB+, budou vysílat i v nové regionální síti R15.

„Signálem této sítě, ve které vysílá 14 rozhlasových stanic, bude pokryto více než 1,5 miliónu obyvatel Prahy a středních Čech. CRA tím spouštějí první z DAB sítí postavených na základě kmitočtového přídělu od ČTÚ, které získaly v elektronické aukci. Zahájení vysílání v dalších DAB sítích se předpokládá ve druhé polovině letošního roku,“ dodala Miterová. A která rádia tedy CRA šíří digitálně v Praze? Jde o Rádio Beat, Rádio Blaník, Rádio Bonton, Hitrádio City 93,7 FM, Classic Praha, Český Impuls, Rádio Dechovka, Evropa 2, Expres FM, Frekvenci 1, Rádio Impuls, Rádio Prostor, Pigy rádio a RockZone 105,9. Stejná rádia šíří CRA v pilotní síti CRA DAB+ také v Ostravě a Plzni, kde mají opět jen dočasné vysílací kanály platné jen do konce letošního roku. CRA je chtějí opět nahradit kanály finálními, ale tentokrát nepůjde o regionální sítě, nýbrž celoplošný multiplex B.

CRA prozradily plány s DVB-T2 a DAB+ Innovation Day 2024 se dotkl i 5G Broadcastu

Dají klienti multiplexu CRA DAB+ přednost celoplošné síti B?

Pokud by všechna rádia, která dnes vysílají v pilotním multiplexu CRA DAB+, chtěl zachovat digitální pokrytí v Ostravě a Plzni, musela by přejít do celoplošného multiplexu B (tedy zcela jistě v Ostravě, protože pro tu CRA nevydražily žádnou regionální síť, zatímco pro Plzeňský kraj ano – Regionální síť 23). V takovém případě by patrně CRA přestěhovaly komerční rádia ve své digitální síti v Praze také do celoplošného multiplexu B, který v metropoli využije kanál 11D vysílající v jednofrekvenční síti s Cukrákem. Posluchači velkých komerčních rádií by tedy museli znovu přelaďovat. Zatím však není jisté, která rádia z pilotní sítě CRA DAB+ budou chtít do budoucna digitálně vysílat celoplošně a která jen pro některá území Česka.

Se spouštěním celoplošného multiplexu B chtějí CRA začít letos v červenci a do konce roku mají pokrýt 50 procent populace Česka. Na jaře příštího roku by to už mělo být 80 procent obyvatel. To je výrazně rychlejší postup, než vyžadují rozvojová kritéria ČTÚ, která jsou součástí pravidel proběhlé aukce kmitočtů pro sítě DAB+ určené komerčním rádiím. ČTÚ totiž vydražil celkem 29 sítí a je takřka pravděpodobné, že se všechny nepodaří naplnit rádii. Šanci získat klienty budou mít ti operátoři, kteří své sítě vystaví nejdříve a nabídnou klientům nejvýhodnější podmínky.

S výstavbou DAB+ sítě B začneme v létě, říká šéf sekce regulace CRA Marcel Procházka

Úvodní foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz