Opakovat, že je stále ještě překvapivě vysoké množství kupujících, kteří nejprve řeší televizor a pak teprve aplikaci, kterou „nutně potřebují, aby na něm běžela“ by se mohlo zdát zbytečné, ale bohužel není. Proto vám i letos nabízíme první ze dvou pohledů na věc: značky TV a s nimi udávané kompatibilní aplikace nejen pro IPTV/VoD, časem pak přineseme i pohled opačný, tedy jaká aplikace, běží na jakých televizorech.

Jak bylo naznačeno, půjde především o s českým prostředím kompatibilní aplikace pro sledování IPTV/VoD, tedy internetových televizí a on-line videoték. V tabulce, která je ke stažení v závěru článku, ale najdete i další druhy a také aplikace pro Slovensko, pokud nám je výrobce do seznamu uvedl, což bylo dosti běžné.

Podíváme se tudíž na to, co vám nabídnou jednotlivé operační systémy, resp. platformy jednotlivých výrobců televizorů, a podíváme se i na obecnější platformy, které využívá více výrobců, což je zejména Android TV, resp. dnes už spíše Google TV. A také dvě novinky aspirující na totéž…

  • Fire OS a
  • Titan OS.

V přehledové tabulce (konec článku) najdete skoro všechny masové výrobce (od některých data přes všechnu snahu nemáme), plus dva malé. Vždy uvádíme výběr zaměřený na zmiňovanou kompatibilitu s českým, potažmo slovenským prostředím.

Jak vidíte, přehled vznikl na základě oficiálních údajů, které jsme poptali a následně i obdrželi (nebo také ne…) od jednotlivých výrobců televizorů. Někteří uvedli i nejrůznější další bez ohledu na cokoli, seznam byl proto s ohledem k výše uvedenému vytříděn. Pokud nám výrobce, či agentura, která od něj pro nás tabulku zajišťovala, uvedla HBO Max, byla služba změněna na novou s názvem „Max“, protože HBO Max už není k dispozici. Vedle toho jsme se ještě snažili ověřit, že nová aplikace je skutečně na dané platformě k dispozici. Ne vždy se to povedlo a pokud máte o tuto službu zájem, raději si to ověřte ještě jednou. Zatím je zřejmé, že Max momentálně nenajdete u Hisense.

U značky Philips, části „firemní Linux Smart TV“, chce výrobce, společnost TP Vision, upozornit na to, že nově je tu aplikace Casting, která funguje jako přijímač systému Google Cast. Pokud je tedy aplikace kompatibilní s tímto systémem, tj. má ikonu „Cast“ k dispozici, lze obraz poslat z mobilního zařízení na televizor a sledovat obsah takto. TP Vision ještě zdůrazňuje, že to „platí především pro Spotify a další hudební aplikace, ale tuto funkci můžete použít i pro aplikace VoD“.

Televizory Panasonic 2023 Firemní operační systém i Google TV

Jak si dnes stojí operační systémy pro TV

Je jich několik a je jich více než loni, resp. předloni. Jde jednak o systémy tzv. třetích výrobců, což jsou, vedle Android TV, resp. Google TV, Fire OS a Titan OS, k nim přistupují vysloveně malé platformy v tabulce nezastoupené a pak ta, co do produkce zdaleka největší část, tedy ryze firemní operační systémy.

Jde o…:

  • Hisense Vidaa (čtěte „vida“),
  • LG WebOS,
  • Panasonic my Home Screen a
  • tržní jedničku, Samsung Tizen.

Tyto systémy primárně slouží jen pro výrobky dané značky, první dva se už ale licencují i jiným výrobcům. I takové televizory jsme už zkoušeli a podívejte se například na situaci u Hisense, včetně odkazu na recenzi jednoho z nich.

iVysílání nově v TV Philips a Hisense ČT má aplikace pro Titan OS a Vidaa

Něco málo k Fire OS, Google TV a Titan OS

  • Fire OS: operační systém založený na Android Open Source Project (Linux), který vyvíjí společnost Amazon. Najdete ho především v multimediálních přehrávačích, nejnověji i v televizorech Panasonic. Amazon začal tímto systémem nahrazovat svá zařízení s Androidem.
  • O Google TV toho píšeme dost a v současnosti se zde završuje odchod od Android TV i u malých výrobců televizorů. Pokud toužíte po takovémto přijímači, dobře si ověřte, zda vám změny uživatelského prostředí (oproti Android TV) vyhovují . Zejména jde o nižší stupeň upravitelnosti domovské obrazovky.
  • Titan OS: společnost sídlí v Barceloně a na vývoji a provozu se podílí i TP Vision (Philips). Jde o první operační systém pro televizory s vlastním reklamním prostorem a i když se ještě žádné modely neprodávají, resp. právě nastupují, aplikaci pro něj má i Česká televize (iVysílání). Více se o něm dozvíte v samostatném článku na odkazu níže. Zajímavostí je, že aplikace nemají být umístěny v TV, tedy v zařízení, nýbrž na serveru Titan OS.

Na cestě je Titan OS První operační systém pro televizory s podporou reklamy

Aplikace pro chytré televizory 2024/25 kompatibilní s českým prostředím, červen 2024

Poslední aktualizace článku proběhla ve středu 5. června, tabulky ve čtvrtek 6. června 2024.

Ke stažení (PDF): tabulka – CZ Smart TV APP v TV 2024_v2

Štítky