Program zaměřený na nejstarší posluchače nabídne výběr toho nejlepšího z archivu Českého rozhlasu. Prostřednictvím DAB+ i DVB-T2 ho mohou naladit už nyní posluchači a diváci v celé republice.

Úderem 11 hodiny dopoledne začne tento pátek 1. října vysílat nový program Českého rozhlasu zaměřený na posluchače starší 75 let. Stanice ČRo Pohoda bude čistě digitální a od samého začátku ji zájemci naladí v celé republice prostřednictvím veřejnoprávní rozhlasové sítě ČRo DAB+, veřejnoprávního multiplexu České televize v DVB-T2 a také na internetu. Hlavními tvářemi stanice jsou herci Dana Syslová a Tomáš Töpfer, moderátory pak Jitka Lukešová a Václav Žmolík, který bude v pátek provázet přenosem slavnostního zahájení vysílání nové stanice. „Dalšími vzácnými hosty budou Iva Janžurová, Libuše Švormová, Eva Hrušková, Naďa Konvalinková, Pavlína Filipovská, Josef Zíma, Pavel Soukup, Ladislav Županič, Jan Přeučil, Jan Cimický a Mirek Černý,“ avizuje Český rozhlas.

ČRo DAB+ neomezí datový tok jiných stanic, multiplex 21 ano

Během pátečního startu na Pohodě živě zazpívají Petra Janů a Milan Drobný. Od soboty 2. října pak ČRo Pohoda najede na standardní programové schéma složené z hodinových bloků, v nichž zazní vybrané pořady z rozhlasového archivu, ale i živé vysílání. Do éteru se tak vrátí oblíbené relace Tobogán, Kolotoč, Meteor, Muziky, muziky, Felixír, Tandem Jana Rosáka, Trubte nám trumpety a další. Český rozhlas předpokládá, že jimi osloví především posluchače stanic ČRo Dvojka a regionálních studií ČRo, která cílí na publikum starší 55 let. Právě s regiony bude mít Pohoda i částečně společné vysílání, protože bude přebírat jejich celostátní Noční linku, a to od 23. hodiny večer do jedné hodiny po půlnoci. ČRo Pohoda však naladí jen ti posluchači, co již mají digitální rozhlasový přijímač DAB+, poslouchají rádio přes televizi nebo internet.

Programové schéma Českého rozhlasu Pohoda (pro detail rozklikněte obrázek)

Od minulého týdne lze Pohodu naladit v rozhlasové digitální síti ČRo DAB+ s pokrytím 95 procent obyvatel Česka (kanály 12C v Čechách a 12D na Moravě). Nahradila program Retro, který byl z multiplexu vyřazen a ukončil vysílání. Pohoda bude mít nejen stejnou programovou pozici po Retru, ale i stejný datový tok, takže rozhlas nebude muset omezovat žádný z dalších programů. To se ovšem netýká vysílání ve veřejnoprávním multiplexu DVB-T2 České televize, kde Pohoda získala zcela novou programovou pozici a rozhlas tak bude mít v televizní síti nově deset stanic místo devíti (devátou přitom přidával poměrně nedávno – jde o Radiožurnál Sport). A to se musí odrazit ve snížení datového toku některých rozhlasových programů.

Český rozhlas chystá vlastní „ČT 3“. Digitální program pro seniory odstartuje na podzim

Na rozvoj Pohody půjdou i odpočty DPH

Třetí možností, jak naladit vysílání ČRo Pohoda, bude internet, konkrétně služba mujRozhlas, případně aplikace Českého rozhlasu pro mobilní zařízení. Starší posluchači tak budou muset spoléhat na své příbuzné a známé, kteří jim buď pořídí nové digitální rádio, nebo Pohodu naladí na televizoru či přes internet. Pro mnohé to bude náhrada za ČRo Dvojku a ČRo Plus na středních vlnách, které rozhlas ke konci tohoto roku vypne. Ušetřené náklady chce využít právě na digitální vysílání, včetně stanice Pohoda. Rozhlas může nadále počítat i s vratkami DPH, které mu krátce před parlamentními volbami schválili poslanci. I tyto peníze půjdou částečně na digitální vysílání. Celkově jde o 120 milionů korun ročně (pro porovnání, roční rozpočet stanice ČRo Pohoda bude osm milionů korun, z toho čtvrtina půjde ochranným svazům a další téměř čtvrtina na mzdy).

„To, že byl pro Český rozhlasu a Českou televizi odpočet DPH zachován, je samozřejmě dobrá zpráva. Pro ČRo šlo o částku zhruba 120 milionů korun ročně. Tyto finance byly začleněny do struktury rozpočtu ČRo. Obecně lze říci, že díky nim budeme moci nadále rozvíjet služby pro posluchače, především v oblasti programu a vysílání. A ano, částečně určitě budou finance využity i pro další rozvoj digitálního vysílání či speciálních digitálních stanic – například těch nových, jako je Radiožurnál Sport či bude od 1. října ČRo Pohoda,“ uvedl pro Televizníweb.cz Jiří Hošna, ředitel Komunikace, marketingu a obchodu ČRo.

Radiožurnál Sport odstartuje 21. května, stanice pro seniory 1. října. Oba programy budou v DAB+

Štítky