České Radiokomunikace (CRA) dnes rozšiřují pokrytí přechodové sítě DVB-T2 na kanálu 27. Současně posilují signál zprovozněním dokrývačů Zdíkov, Loučovice, Volary a Týn nad Vltavou.

Spuštěním dvou zmiňovaných vysílačů společnost dokončila výstavbu základní přechodové sítě DVB-T2, která nyní pokrývá 99,6% domácností v České republice. Téměř všechny tak mohou prostřednictvím nového zemského vysílacího standardu sledovat nejen HD kanály České televize, ale i 18 dalších SD kanálů komerčních stanic.

Harmonogram přechodu DVB-T na DVB-T2 (zdroj: CRA).

K TÉMATU: Jak se budou vypínat hlavní vysílače DVB-T v Česku?

Zmizelo vám Déčko a programy ČT v HD rozlišení?

„Pozemní digitální televizní vysílání je nejvyužívanější platformou příjmu televize v České republice, ale i v Evropě. Jenom v ČR jej využívá téměř 60 % diváků. Pro diváky je to jediný způsob, jak mohou televizi přijímat bezplatně a díky přechodu na modernější způsob vysílání budou moci využívat například přístupy do televizních archivů, videa na přání a mnoho dalších interaktivních služeb. Aktuálně jsme dokončili výstavbu hlavních vysílačů přechodové sítě a do konce tohoto roku spustíme všechny dokrývače, které zajistí pokrytí i v odlehlých oblastech České republiky. Zároveň intenzivně připravujeme naše vysílací sítě na finální přechod tak, aby vše proběhlo hladce a bez problémů“ říká Martin Gebauer, generální ředitel CRA.

Současné vysílání ve standardu DVB-T se začne vypínat v listopadu 2019, poslední vysílače budou vypnuty v červnu 2020, čímž se završí přechod na další generaci pozemního vysílání.

Podrobnější informace a mapy pokrytí přineseme v zítřejším článku.

Štítky